Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

Γερμανός ιστορικός: "Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ΠΑΣΟΚ του '81 - Οι πλούσιοι είναι απαλλαγμένοι από φόρους από το 1830"

O Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, όπως αναμεταδίδει η Deutche Welle, καθηγητής σύγχρονης ελληνικής και κυπριακής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, έχει μελετήσει τη νεότερη και σύγχρονη Ελλάδα όσο λίγοι
συμπατριώτες του, έχοντας συντάξει μάλιστα αρκετά επιστημονικά συγγράμματα.

Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk, ο Χάιντς Ρίχτερ εντοπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα. Με αφορμή την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, επιβαρύνοντας περισσότερο τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, σημείωσε: «Πρώτον, οι πλούσιοι ήταν απαλλαγμένοι από φόρους από τότε που υπάρχει το ελληνικό κράτος, από το 1830».

Ο Γερμανός ιστορικός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε μία ακόμη πτυχή της ελληνικής πραγματικότητας: «Δεύτερον, και αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας, η πολιτική κουλτούρα (σ.σ. στην Ελλάδα) διαφέρει με τρόπο ώστε οι πελατειακές σχέσεις δεν είναι αντίστοιχες με εκείνες της δυτικής Ευρώπης, (…) αλλά πρόκειται για ένα ολόκληρο κλειστό σύστημα. Και γι' αυτό οι ‘συνταγές' που λειτουργούν στη δυτική Ευρώπη, δεν λειτουργούν εκεί».

Αναζητώντας τις ρίζες του χρόνιου προβλήματος των πελατειακών δομών του ελληνικού κράτους, επισήμανε ότι οι απαρχές του βρίσκονται στην περίοδο της κυριαρχίας των Οθωμανών στην Ελλάδα, η οποία διήρκεσε σχεδόν 400 χρόνια. Ο κ. Ρίχτερ δεν δίστασε να ασκήσει δριμύτατη κριτική στην λειτουργία των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Όπως είπε, «κατά τον επαναστατικό αγώνα, μεταξύ 1821 και 1830, δημιουργήθηκε αυτό το πελατειακό σύστημα. Το πελατειακό σύστημα συνίσταται στο γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα, είναι κόμματα μόνο κατ' όνομα. Στην πραγματικότητα είναι πελατειακές πυραμίδες, που αποτελούνται από ηγέτες, ορισμένους υψηλά ιστάμενους και από υποδίκτυα. Οι πυραμίδες διατηρούνται με τα επονομαζόμενα ‘ρουσφέτια', δηλαδή χάρες».

Ο Χάιντς Ρίχτερ δεν διακρίνει, όπως είπε, στον ΣΥΡΙΖΑ κάτι διαφορετικό σε σχέση με το παρελθόν. Ως εκ τούτου, ο Γερμανός ιστορικός αμφιβάλλει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες που δημιούργησε.

«Παραμένω απαισιόδοξος. Η σημερινή κατάσταση μου θυμίζει καταπληκτικά το 1981, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Ανδρέας Παπανδρέου και είχε περίπου τα ίδια συνθήματα που έχε σήμερα ο Τσίπρας. Το ΠΑΣΟΚ φαινόταν τότε εξίσου αριστερό, εξίσου επαναστατικό, όσο φαίνεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν άλλαξε τίποτα», υπογράμμισε ο Γερμανός ιστορικός.

1 σχόλιο:

 1. ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ.
  ===============
  Επί τέλους έπεσαν οι μάσκες…
  Απειλούν ευθέως τον Γ. Παπανδρέου και προκαλούν ανενδοίαστα τους ψηφοφόρους του Πασόκ και τον Ελληνικό λαό. Μετά το ΚΑΨΙΜΟ της Ελλάδας επιζητούν και ευθύνες στους κόλπους …των άλλων; Καθρέφτη δεν έχουν;
  Αλέξηδες, όλα ΕΔΩ! Πληρώνονται.
  Σε ό,τι αφορά την προκλητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να αναζητά στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ οράματα, ιδεολογίες και πολιτικές ας αναρωτηθεί τι σχέση μπορεί να έχει με την 3η του Σεπτέμβρη.
  Τι σχέση μπορούν να έχουν οι κατήγοροι του Ανδρέα Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ;
  Τι σχέση μπορούν να έχουν οι θιασώτες του βρώμικου ’89 με το κίνημά μας;
  Τι μπορούν αυτοί να πουν για το ΠΑΣΟΚ και πως μπορούν αυτοί να ψιθυρίζουν συνθήματα που ποτέ τους δεν τα ασπάστηκαν;
  Ας δουν τη δική τους πολιτική διαδρομή.
  Ας ασχοληθούν με τη σημερινή πανσπερμία απόψεων στο εσωτερικό τους.
  Ας ξεκαθαρίσουν τι είναι και τι πρεσβεύουν.
  Γιατί η ευφορία από ένα εκλογικό αποτέλεσμα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, γρήγορα τελειώνει. Και εκεί αποκαλύπτεται το απύθμενο πολιτικό κενό που δεν καλύπτεται από τις «κλοπές» των αρχών μας.
  Άλλωστε όταν το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» αυτοί απαντούσαν με το βαρύ πολιτικά σύνθημα «Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του»!
  Οι παραχαράκτες και οι υβριστές της ιστορίας δεν θα περάσουν.
  Οι νεόκοποι οπαδοί της σκέψης του Ανδρέα και του ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιολογημένη οργή όσων συμμετείχαν, αγωνίστηκαν και μάτωσαν για μια Ελλάδα Δημοκρατική, για οράματα και αρχές που απέχουν έτη φωτός από τα απόνερα των τριτοδιεθνιστικών εξώγαμων.
  Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν αντιγράφεται.
  Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν παραχαράζεται.
  Η 3η του Σεπτέμβρη είναι μέρα που ανήκει στα στελέχη του, στους αγωνιστές της Δημοκρατικής Παράταξης, στον ίδιο το λαό».

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !