Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Aνακοίνωση της Κοινωνίας Πρώτα

Η 20η Φεβρουαρίου: ορόσημο για το τέλος της πολιτικής λιτότητας
 Η ημερομηνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015 θα καταγραφεί στην ελληνική πολιτική ιστορία ως το ορόσημο μιας αλλαγής κατεύθυνσης. Η βούληση του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εισακούστηκε από τους ευρωπαίους εταίρους μας, παρά την πολιτική βαρηκοΐα  ορισμένων εξ αυτών, χάρη σε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Στη διαπραγμάτευση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση απέδειξε τόσο τη σταθερότητά της στις βασικές δεσμεύσεις της, όσο και τη διπλωματική της ικανότητα, που αποσταθεροποίησε και ανέτρεψε πεισματικές νεοφιλελεύθερες εμμονές. Η συμβιβαστική λύση που επετεύχθη, χάρη σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, καθιερώνει την Ελλάδα, για πρώτη φορά, ως ισότιμο και αυτοδύναμο εταίρο, με το αναφαίρετο δικαίωμα να καθορίζει η ίδια την πολιτική της κατεύθυνση.

Η Ελλάδα εγκαταλείπει την νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας και βάζει πλώρη προς μια αναπτυξιακή και κοινωνική κατεύθυνση.

Η Ελληνική κυβέρνηση πέτυχε αυτό που μέχρι χθες φάνταζε ακατόρθωτο: παράταση της δανειακής σύμβασης, εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής ρευστότητας και, ταυτόχρονα, de facto κατάργηση της πολιτικής λιτότητας που αποτυπωνόταν στο Μνημόνιο. Είναι σημαδιακό πως στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε το άμεσο νομοθετικό έργο της Βουλής, που καταργεί στην πράξη προηγούμενες Μνημονιακές επιβολές. Η Τρόικα, τα μέιλ  Χαρδούβελη, που θα είχαν ήδη εφαρμοστεί με το πιστόλι στον κρόταφο αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση Σαμαρά, αποτελούν θλιβερό παρελθόν. Και η κινδυνολογία για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη έπεσε στο κενό.

Οι εταίροι μας αποδέχτηκαν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δική της εθνική πολιτική εξόδου από την κρίση. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι λύθηκαν τα προβλήματα. Σημαίνει όμως ότι ανοίγει μια νέα περίοδος σκληρού αγώνα, η έκβαση του οποίου θα κριθεί και από την κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα ανακοινωθούν στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας θα είναι οι βαθιές τομές που χρειάζεται η Ελλάδα. Η χώρα μας θα δεσμευτεί για αυτές απέναντι στους εταίρους της διότι πρώτα απ’ όλα δεσμεύθηκε η νέα κυβέρνηση, με ένα πρόγραμμα που τις περιέχει, απέναντι στον Ελληνικό λαό. Η κατάργηση του πελατειακού κράτους, η αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, οι αλλαγές στο σύστημα υγείας και στην παιδεία, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς είναι ο πυρήνας αυτού του προγράμματος.

Η Κοινωνία Πρώτα δικαιώνεται για τους αγώνες που έδωσε πλάι στο ΣΥΡΙΖΑ, για μια πολιτική ανατροπής με όρους ρεαλισμού, για την συνεργασία των ευρύτερων αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων στην οποία πρωτοστάτησε, για τη μάχη κατά της παράτασης της κυβέρνησης Σαμαρά και για την καταλυτική συμβολή της στην επίσπευση των εθνικών εκλογών.


Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: