Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

«Δεν θα ζητήσουμε παράταση μνημονίου» – Ο Τσίπρας πετά το γάντι στους δανειστές – Τι αποκάλυψε για Σαμαρά

tsipras_vouli_6« Πέταξε το γάντι » στους εταίρους και συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποδέχεται τις πιέσεις και δεν πρόκειται η νέα κυβέρνηση να ζητήσει αυτό που οι δανειστές επιθυμούν, δηλαδή την παράταση του τρέχοντος μνημονίου, του υφιστάμενου προγράμματος ασφυκτικής δημοσιονομικής λιτότητας. Πλέον, η «καυτή πατάτα» είναι στην πλευρά των υπόλοιπων Ευρωπαίων και των αγορών που αναμένεται να στείλουν τα δικά τους μηνύματα, πριν το πιο κρίσιμο, όπως φαίνεται, Eurogroup των τελευταίων ετών.

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, την Κυριακή το βράδυ, απάντησε στο πιο κρίσιμο ερώτημα που έθεταν τις τελευταίες ημέρες, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, όσοι –με θεσμικό και μη ρόλο- υπερασπίζονται τη συνέχιση της λιτότητας μέσω των μνημονίων: Αν, δηλαδή, στο Eurogroup της Τετάρτης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη συνεργασία των ΑΝΕΛ θα ζητούσε, λόγω των τεράστιων πιέσεων, παράταση του υφιστάμενου μνημονίου;
Δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης η λαϊκή και εθνική κυριαρχία
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο για την αταλάντευτη επιμονή και αποφασιστικότητα του να γίνει η νέα κυβέρνηση και απάντησε κατηγορηματικά ότι «δεν διαπραγματεύεται η νέα κυβέρνηση την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, την λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου … Δεν δικαιούται η νέα κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του μνημονίου δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής»! Η θέση αυτή, όπως την εξέφρασε ανοικτά, από το βήμα της Βουλής, επιβεβαιώνει ότι ενόψει του επερχόμενου Eurogroup, τόσο η ελληνική όσο και η πλευρά των Βρυξελλών, θα συναντηθούν με τις αποστάσεις να παραμένουν μεγάλες ανάμεσα τους.
Η στάση των εταίρων την Τετάρτη εκτιμάται ότι θα γίνει γνωστή πολύ πιο πριν. Το ραντεβού Ομπάμα και Μέρκελ, την Δευτέρα, δηλαδή 2 ημέρες πριν, θα αφήσει να διαφανούν πολλά, καθώς επίσης, τα μηνύματα της άλλης πλευράς θα περάσουν στην κοινή γνώμη και τα «παπαγαλάκια» τους. Όλα δείχνουν ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στην σκληρή γραμμή και, όπως όλα δείχνουν, όλα τα σενάρια έστω και θεωρητικά, μοιάζουν να βρίσκονται στο τραπέζι.
vouli_ypourgoi_2Η αποκάλυψη για την «παγίδα» Σαμαρά
Επίσης, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του ανέφεραν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, αν και της είχε προταθεί από τους εταίρους, δεν αποδέχτηκε την εξάμηνη τεχνική παράταση, αλλά επέλεξε τη δίμηνη για να ετοιμάσει «παγίδα» στην επόμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι άφησε εσκεμμένα «Ασφυκτικά τα πλαίσια διαπραγμάτευσης για τη νέα κυβέρνηση» και τόνισε ότι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια θα προχωρήσει. «Οι ευθύνες θα αποδοθούν, εκεί που πρέπει να αποδοθούν … για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και, πλέον, η θερμοκρασία δείχνει να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στο ευρωπαϊκό, πολιτικό σκηνικό με τη μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να αντιλαμβάνεται ότι γίνεται πραγματική διαπραγμάτευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: