Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015

[ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΑΡΗΣ] Μείωση της φορολογίας, κίνητρο για μείωση της ανεργίας

Συνέντευξη που παραχώρησα στο dikaiologitika.gr προτείνοντας ως μία βασική ιδέα για να περιοριστεί η ανεργία στη χώρα μας την παροχή κινήτρων προς όλες τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη προσωπικού μέσω της μείωσης της φορολογίας. 
Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης
Ο πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) προτείνει επίσης, για όσες επιχειρήσεις «ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας να υπάρξει περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Επίσης, πρέπει να γίνουν εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους και να αξιοποιηθεί περισσότερο η κοινωνική και η αγροτική οικονομία. Ο κ. Χάλαρης αναφέρθηκε και στη θητεία του στον ΣΕΠΕ, τονίζοντας ότι επί των ημερών του τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα «Εργάνη». Επίσης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, δήλωσε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του βρεθεί στην εξουσία, υπό μορφή κάποιας συγκυβέρνησης, θα ζητήσει αναθεώρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και του συντελεστή βιωσιμότητας για τα εφάπαξ. Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Χάλαρη, έχει ως εξής:
1)    Πώς θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να περιορίσει το ποσοστό της ανεργίας και να αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης. Πώς θα στηριχθούν οι άνεργοι, που σε ποσοστό άνω του 70% αδυνατούν να βρουν δουλειά πάνω από 12 μήνες; (μακροχρόνια άνεργοι) Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της ανεργίας ως το κυριότερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η πολιτική για την αντιμετώπισή της πρέπει να εστιαστεί στη διευκόλυνση των νέων επιχειρήσεων και στην παροχή κινήτρων σε όλες τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη προσωπικού, κυρίως με τη μείωση της φορολογίας. Η μείωση π.χ. των συντελεστών ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, σε συνδυασμό με τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για νέες επιχειρήσεις, είναι βήματα που οπωσδήποτε θα συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση ζήτησης-κατάρτισης και φυσικά να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος για όσες επιχειρήσεις «ανοίγουν» θέσεις εργασίας. Η κοινωνική και η αγροτική οικονομία είναι δύο τομείς που έχουν αναξιοποίητες δυνάμεις και οφείλουμε να τις εκμεταλλευτούμε. Ειδική μέριμνα μπορεί να ληφθεί για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι είναι συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης, ώστε να βρίσκουν πιο εύκολα βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η επανένταξή τους στην αγορά και, αν θέλετε, στο ίδιο το κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο να πηγαίνουν χαμένες ολόκληρες γενιές αλλά και ανθρώπινες ζωές, και πρέπει να δουλέψουμε εντατικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Μέχρι να τα καταφέρουμε, γιατί μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ανέργων, παρέχοντάς τους πλήρη υγειονομική περίθαλψη, εντάσσοντας περισσότερους ανέργους στους δικαιούχους επιδόματος και εφαρμόζοντας μια σειρά μέσων που θα αποδείξουν ότι το κοινωνικό κράτος είναι ακόμα εδώ.
2) Η ρευστότητα προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με ποιους τρόπους θα αυξηθεί, για να μην κινδυνεύουν κάθε μήνα οι συντάξεις; Θα συνεχιστεί η τακτική των ρυθμίσεων με κίνητρα για να προσελκύσουν οφειλέτες; Τι θα γίνει με τους «μεγαλοκαρχαρίες» που χρωστούν τα περισσότερα ποσά (στοιχεία ΚΕΑΟ). Καταπολεμώντας την ανεργία ενισχύουμε και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επίσης, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, οι μεγάλοι οφειλέτες έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα και από εκεί πρέπει να αρχίσει η προσπάθεια εξεύρεσης πόρων. Δεν είναι απίθανο επιπλέον να συνεχιστεί η τακτική αυτή των ρυθμίσεων με κίνητρα, χωρίς όμως να τιμωρούνται οι συνεπείς οφειλέτες που καταβάλλουν κανονικά και με μεγάλες στερήσεις τις εισφορές τους. Ως επικεφαλής της Επιθεώρησης Εργασίας έδωσα πολύ μεγάλο βάρος στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που αποστερεί τεράστια ποσά από τα ασφαλιστικά ταμεία, με πολύ θετικά αποτελέσματα, τα  οποία φαίνονται και σήμερα. Στα 2,5 χρόνια θητείας μου στη θέση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ οικοδομήθηκε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, το οποίο με τιμή παραδώσαμε στην επόμενη πολιτική ηγεσία και χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρήκε ανταπόκριση και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την ονομασία ΕΡΓΑΝΗ, συμβάλλοντας στη μεγάλη μάχη της εισφοροδιαφυγής. Ακόμα, βέβαια, παραμένει η πρόκληση της ενίσχυσης της εισπραξιμότητας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και η βελτίωση του συντονισμού και της οργάνωσής τους.

3) Πώς θα αντικρούσετε τις πιέσεις της τρόικα για νέο «αίμα» στις συντάξεις, αλλά και για αύξηση των ορίων ηλικίας; Θα συνεχιστεί η διαδικασία ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων, που ξεκίνησε ο κ. Βρούτσης ή όχι; Η τρόικα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι οι συνεχείς περικοπές στις συντάξεις δεν επιφέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, παρά μόνο συνεισφέρουν στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αυτό ισχύει παρά τα θεωρητικά θετικά σημάδια της αναιμικής ανάκαμψης των οικονομικών δεικτών. Τα όρια ηλικίας μπορούν να αυξηθούν μόνο σε εκείνες τις εξόφθαλμες περιπτώσεις που πραγματικά είναι πολύ χαμηλά, και όχι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Συνεπώς, η αντίδρασή μας οφείλει να είναι, και θα είναι, σθεναρή.  Ο εξορθολογισμός στη δομή των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι αναγκαίος ως ένα σημείο, χωρίς όμως ισοπεδωτικές διαθέσεις και χωρίς να αδικούμε εργαζομένους που κατέβαλλαν επί δεκαετίες εισφορές, και δεν επιτρέπεται να τις δουν να εξανεμίζονται. Το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη επαγγελματικών ταμείων συμπληρωματικών παροχών πρέπει να βελτιωθεί για να έχουμε ένα ακόμα ισχυρό πυλώνα ασφάλισης. 

4)Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο ΕΤΕΑ και του συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία που απονέμουν εφάπαξ, αναμένεται να επιφέρουν νέες μειώσεις. Ποια θα είναι η αντίδραση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, υπό κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις μνημονιακές δεσμεύσεις, που μειώνουν συνέχεια το εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων; Σας το λέω ξεκάθαρα. Θα ζητήσουμε την αναθεώρησή τους, αντισταθμίζοντας τις όποιες απώλειες από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Οι συνταξιούχοι έχουν υπερβεί πλέον τα όριά τους και μάλιστα χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα. Χρειάζεται χρόνος ώστε να παγιωθεί και να ενδυναμωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία, να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να αρχίσουν να αυξάνονται οι καταβολές των εισφορών. Μόνο αυτή είναι η λύση για την βιωσιμότητα των ταμείων, και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη τα τελευταία χρόνια, όπου οι  σημαντικές περικοπές δεν έκαναν το σύστημα ισχυρότερο, αφού μειωνόταν διαρκώς ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) προτείνει επίσης, για όσες επιχειρήσεις «ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας να υπάρξει περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Επίσης, πρέπει να γίνουν εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους και να αξιοποιηθεί περισσότερο η κοινωνική και η αγροτική οικονομία. Ο κ. Χάλαρης αναφέρθηκε και στη θητεία του στον ΣΕΠΕ, τονίζοντας ότι επί των ημερών του τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα «Εργάνη». Επίσης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, δήλωσε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του βρεθεί στην εξουσία, υπό μορφή κάποιας συγκυβέρνησης, θα ζητήσει αναθεώρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και του συντελεστή βιωσιμότητας για τα εφάπαξ. Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Χάλαρη, έχει ως εξής:

www.dikaiologitika.gr
Ο πρώην ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) προτείνει επίσης, για όσες επιχειρήσεις «ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας να υπάρξει περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους». Επίσης, πρέπει να γίνουν εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους και να αξιοποιηθεί περισσότερο η κοινωνική και η αγροτική οικονομία. Ο κ. Χάλαρης αναφέρθηκε και στη θητεία του στον ΣΕΠΕ, τονίζοντας ότι επί των ημερών του τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα «Εργάνη». Επίσης, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες, δήλωσε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του βρεθεί στην εξουσία, υπό μορφή κάποιας συγκυβέρνησης, θα ζητήσει αναθεώρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και του συντελεστή βιωσιμότητας για τα εφάπαξ. Πιο αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Χάλαρη, έχει ως εξής: 1) Πώς θα καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να περιορίσει το ποσοστό της ανεργίας και να αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης. Πώς θα στηριχθούν οι άνεργοι, που σε ποσοστό άνω του 70% αδυνατούν να βρουν δουλειά πάνω από 12 μήνες; (μακροχρόνια άνεργοι) Αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της ανεργίας ως το κυριότερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η πολιτική για την αντιμετώπισή της πρέπει να εστιαστεί στη διευκόλυνση των νέων επιχειρήσεων και στην παροχή κινήτρων σε όλες τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη προσωπικού, κυρίως με τη μείωση της φορολογίας. Η μείωση π.χ. των συντελεστών ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, σε συνδυασμό με τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για νέες επιχειρήσεις, είναι βήματα που οπωσδήποτε θα συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση ζήτησης-κατάρτισης και φυσικά να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος για όσες επιχειρήσεις «ανοίγουν» θέσεις εργασίας. Η κοινωνική και η αγροτική οικονομία είναι δύο τομείς που έχουν αναξιοποίητες δυνάμεις και οφείλουμε να τις εκμεταλλευτούμε. Ειδική μέριμνα μπορεί να ληφθεί για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι είναι συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, μέσω της δημιουργίας εξειδικευμένων προγραμμάτων υποστήριξης, ώστε να βρίσκουν πιο εύκολα βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η επανένταξή τους στην αγορά και, αν θέλετε, στο ίδιο το κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο να πηγαίνουν χαμένες ολόκληρες γενιές αλλά και ανθρώπινες ζωές, και πρέπει να δουλέψουμε εντατικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Μέχρι να τα καταφέρουμε, γιατί μπορούμε να τα καταφέρουμε, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ανέργων, παρέχοντάς τους πλήρη υγειονομική περίθαλψη, εντάσσοντας περισσότερους ανέργους στους δικαιούχους επιδόματος και εφαρμόζοντας μια σειρά μέσων που θα αποδείξουν ότι το κοινωνικό κράτος είναι ακόμα εδώ. 2) Η ρευστότητα προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με ποιους τρόπους θα αυξηθεί, για να μην κινδυνεύουν κάθε μήνα οι συντάξεις; Θα συνεχιστεί η τακτική των ρυθμίσεων με κίνητρα για να προσελκύσουν οφειλέτες; Τι θα γίνει με τους «μεγαλοκαρχαρίες» που χρωστούν τα περισσότερα ποσά (στοιχεία ΚΕΑΟ). Καταπολεμώντας την ανεργία ενισχύουμε και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επίσης, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, οι μεγάλοι οφειλέτες έχουν δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα και από εκεί πρέπει να αρχίσει η προσπάθεια εξεύρεσης πόρων. Δεν είναι απίθανο επιπλέον να συνεχιστεί η τακτική αυτή των ρυθμίσεων με κίνητρα, χωρίς όμως να τιμωρούνται οι συνεπείς οφειλέτες που καταβάλλουν κανονικά και με μεγάλες στερήσεις τις εισφορές τους. Ως επικεφαλής της Επιθεώρησης Εργασίας έδωσα πολύ μεγάλο βάρος στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας που αποστερεί τεράστια ποσά από τα ασφαλιστικά ταμεία, με πολύ θετικά αποτελέσματα, τα οποία φαίνονται και σήμερα. Στα 2,5 χρόνια θητείας μου στη θέση του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ οικοδομήθηκε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, το οποίο με τιμή παραδώσαμε στην επόμενη πολιτική ηγεσία και χαίρομαι ιδιαιτέρως που βρήκε ανταπόκριση και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την ονομασία ΕΡΓΑΝΗ, συμβάλλοντας στη μεγάλη μάχη της εισφοροδιαφυγής. Ακόμα, βέβαια, παραμένει η πρόκληση της ενίσχυσης της εισπραξιμότητας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και η βελτίωση του συντονισμού και της οργάνωσής τους. 3) Πώς θα αντικρούσετε τις πιέσεις της τρόικα για νέο «αίμα» στις συντάξεις, αλλά και για αύξηση των ορίων ηλικίας; Θα συνεχιστεί η διαδικασία ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων, που ξεκίνησε ο κ. Βρούτσης ή όχι; Η τρόικα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι οι συνεχείς περικοπές στις συντάξεις δεν επιφέρουν κανένα θετικό αποτέλεσμα, παρά μόνο συνεισφέρουν στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Αυτό ισχύει παρά τα θεωρητικά θετικά σημάδια της αναιμικής ανάκαμψης των οικονομικών δεικτών. Τα όρια ηλικίας μπορούν να αυξηθούν μόνο σε εκείνες τις εξόφθαλμες περιπτώσεις που πραγματικά είναι πολύ χαμηλά, και όχι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Συνεπώς, η αντίδρασή μας οφείλει να είναι, και θα είναι, σθεναρή. Ο εξορθολογισμός στη δομή των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι αναγκαίος ως ένα σημείο, χωρίς όμως ισοπεδωτικές διαθέσεις και χωρίς να αδικούμε εργαζομένους που κατέβαλλαν επί δεκαετίες εισφορές, και δεν επιτρέπεται να τις δουν να εξανεμίζονται. Το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη επαγγελματικών ταμείων συμπληρωματικών παροχών πρέπει να βελτιωθεί για να έχουμε ένα ακόμα ισχυρό πυλώνα ασφάλισης. 4) Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στο ΕΤΕΑ και του συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία που απονέμουν εφάπαξ, αναμένεται να επιφέρουν νέες μειώσεις. Ποια θα είναι η αντίδραση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, υπό κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις μνημονιακές δεσμεύσεις, που μειώνουν συνέχεια το εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων; Σας το λέω ξεκάθαρα. Θα ζητήσουμε την αναθεώρησή τους, αντισταθμίζοντας τις όποιες απώλειες από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Οι συνταξιούχοι έχουν υπερβεί πλέον τα όριά τους και μάλιστα χωρίς το ανάλογο αντίκρισμα. Χρειάζεται χρόνος ώστε να παγιωθεί και να ενδυναμωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία, να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να αρχίσουν να αυξάνονται οι καταβολές των εισφορών. Μόνο αυτή είναι η λύση για την βιωσιμότητα των ταμείων, και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη τα τελευταία χρόνια, όπου οι σημαντικές περικοπές δεν έκαναν το σύστημα ισχυρότερο, αφού μειωνόταν διαρκώς ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !