Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης-Σόιμπλε: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Ανοικτό παράθυρο για διάλογο αφήνει η Γερμανία

Τι δήλωσαν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, και ο Γ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. "Χρησιμοποιείστε μας για να αλλάξει σελίδα η Ευρώπη" το μήνυμα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών (Vid)
 Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο. Αν και  η συνάντηση ξεκίνησε σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή χειραψίας μεταξύ των δύο υπουργών, ωστόσο από τις δηλώσεις του δεν φαίνεται ότι τα πράγματα πήγαν και τόσο άσχημα.

"Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον κ. Βαρουφάκη με τον οποίο συζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία αλλά ήταν στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δύο χωρών", είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.
"Συμφωνήσαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη. Ο δρόμος δεν είναι απλός, είχαμε μεγάλα προβλήματα -αν και διαφορετικά- από τη τραπεζική κρίση στην ευρωζώνη. Ευτυχώς βγήκαμε κατά ένα μεγάλο μέρος από τη τη κρίση. Η Ελλάδα έχει το πιο δύσκολο δρόμο, πρέπει να δείξουμε το σεβασμό μας για τη πρόοδο που σημείωσε, όμως υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Έχω παρακολουθήσει τον προεκλογικό αγώνα που διεξήχθη στην Ελλάδα, όμως τα προβλήματα δνε έχουν επιλυθεί και αυτό δεν το παραβλέπει κανείς", τόνισε και προσέθεσε ότι όσον αφορά την ανεργία θα υπάρξει μείωση αυτό το χρόνο για πρώτη φορά, η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα.


"Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη αν και συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες. Είχαμε μια συζήτηση ανοιχτή. Χθες στα γερμανικά ΜΜΕ ο κ. Βαρουφάκης είπε και συμφωνώ ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που πρέπει να προσπαθήσουμε να λύσουμε, και για το λόγο αυτό είναι καθήκον να ψάξουμε κοινές λύσεις", υπογράμμισε.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους 3 οργανισμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα. Πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει διαρκώς. Πρέπει λοιπόν και καλούμε να δώσουμε την απάντηση στα σημερινά δεδομένα. Χρειάζεται να εργαστούμε προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προς προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης και στη καταπολέμηση της διαφθοράς, και επανέλαβα μια πρόταση, τη δική μου πρόταση να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Πρότεινα λοιπόν εκ νέου στον κ .Βαρουφάκη-παλιότερα δεν είχε γίνει αποδεκτή η προσφορά μου- να στείλουμε εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα εμείς. Συζητήσαμε και την ενίσχυση της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο".

Τα προβλήματα να λυθούν στον τόπο που δημιουργήθηκαν
Συνεχίζοντας, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι "στη συζήτηση αυτή ο συνάδελφος με ενημέρωσε ότι δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις για κάποια ζητήματα. Επίσης, μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους αλλά αυτό ισχύει για τους ψηφοφόρους όλων των χωρών", υπογράμμισε και συνέχισε, λέγοντας ότι "έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβέρνησης για τους προϋπολογισμούς τους και χρειάζεται πιστοποίηση από τα κοινοβούλια. Όμως αυτό που προέχει είναι η τήρηση των ανειλημμένων συμφωνιών. Για το πρόγραμμα σταθερότητας είπα ότι η προσφορά μας άγγιξε ένα σημείο που δεν μπορούμε να πάμε περαιτέρω. Έγινε λόγος και για αυτοβοήθεια. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στον τόπο που δημιουργήθηκαν".
"Και για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει μια συμφωνία και να δούμε πως θα μπορέσει να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές. Το θέμα του κουρέματος δεν τίθεται τώρα στην ατζέντα, τώρα προέχει η πρόσβαση στις αγορές"", είπε και προσέθεσε: "Και θέλω να επισημάνω το εξής: υπάρχει μια κοινή ευθύνη από τους ευρωπαίους για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη στο μέλλον και να μπορέσουν να πείσουν τις επόμενες γενιές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα".
Ερωτηθείς σχετικά είπε πως οι υποσχέσεις της κυβέρνησης βαίνουν εναντίον άλλων. "Στο παρελθόν με είχε επισκεφτεί ο κ. Τσίπρας και του είχα μεταφέρει και την άποψη πολλών ευρωπαίων διότι οι εκλογές και η δημοκρατική νομιμοποίηση υπάρχουν σε όλες τις χώρες για αυτό και η Ευρώπη λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο".
Τέλος, αναφερθείς στη διαφθορά, είπε πως αν και δεν αναφέρεται συχνά σε αυτή, γνωρίζει ότι και στη Γερμανία υπάρχει και τη καταπολεμούν.
"Ο καθένας πρέπει να καθαρίζει και να τακτοποιεί την περιοχή που βρίσκεται έμπροσθεν και γύρω του οίκου του, όπως είπε και ο Γκαίτε", κατέληξε.

Βαρουφάκης: Χρησιμοποιείστε μας για να αλλάξει σελίδα η Ευρώπη

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως δεν καταλήξαμε σε μια συμφωνία, σε ότι με αφορά, συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μια κοινά αποδεκτή λύση για τα προβλήματα. Μια συμφωνία που θα βάλει στο πηδάλιο τα συμφέροντα της Ευρώπης. Δεν συζητήσαμε το χρέος, την αποπληρωμή ή την απομείωση. Διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα τέλος σε μια αέναη και ατελείωτη κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα. 
Ο υπουργός μίλησε για την Ελλάδα και "τα οικονομικά της προβλήματα που απασχολούν πολλά χρόνια τον Τύπο και έχουν οδηγήσει στην απαξίωση. Οι συμπολίτες μου στην Ελλάδα επιθυμούν να σταματήσει αυτή η απαξίωση και το ίδιο συμμερίζονται και στη Γερμανία", όμως συμπλήρωσε πως "η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο". 
Στο κομμάτι που τον αφορά τόνισε πως "η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει σε τίποτα προκείμενου να καταπολεμήσει την αναποτελεσματικότητα, τη σπατάλη τη φοροδιαφυγή και σε επίπεδο πολιτικών που υπονομεύουν το πολιτικό ήθος" και σε αυτό τόνισε πως: "Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των εταίρων μας. Από τότε που κατέρρευσε το μοντέλο της Ελλάδας έχουν κατασπαταληθεί πολλές ευκαιρίες. Χάθηκε το 2010 μια ευκαιρία να λυθεί το θέμα. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα σαν να ήταν απλά θέμα ρευστότητας. Σε ένα κράτος που είχε προβλήματα φερεγγυότητας δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία. Στη συνέχεια μετακύλησαν αυτό το λάθος και το έσπειραν σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης".
Για την Ελλάδα τόνισε πως "οι Έλληνες πολίτες έδιωξαν τα προηγούμενα κόμματα και επέλεξαν εμάς που συνδιαλεγόμαστε με τους εταίρους για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο" τόνισε πως "Το μήνυμα μου είναι απλό από τη δική μας κυβέρνηση. Είναι αναμενόμενο ότι δεν θα γίνει μόνο προαγωγή στα συμφέροντα του Έλληνα, αλλά και του μέσου Ευρωπαίου. Σθεναρή δέσμευση μας είναι να λέμε τα πράγματα όπως είναι, χωρίς να υποχωρούμε, με ετοιμότητα να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις μακροοικονομνικές οι οποίες δουλεύουν".
Χρειαζόμαστε χρόνο να ετοιμαστούμε

"Αυτό που ζητούμε είναι ίσως ένα από τα πιο πολύτιμα αγαθά: Χρόνος" σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης και εξηγεί πως η Ελλάδα έχει ανάγκη από μικρή περίοδο χρονική, "προκειμένου η κυβέρνηση να παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις, αλλά και ένα πρόγραμμα γέφυρα, μεσοπρόθεσμο, αλλά και μακροπρόθεσμο".
Να μην συνθλίψουμε το άνθος της δημοκρατίας
"Είναι άμεση η ανάγκη σεβασμού στις εγκαθιδρύσες συνθήκες και συμφωνίες της ένωσης, χωρίς να συνθλίψουμε το ευαίσθητο άνθος της δημοκρατίας" σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: "Είπα την Κυριακή στο Παρίσι, πως η Ευρώπη και η Γαλλία είναι ένα από τα πνευματικά σπίτια για την Ελλάδα. Το ίδιο και για τη Γερμανία, η χώρα του Γκαίτε. Οι δεσμοί που δένουν τα έθνη μας είναι πάρα πολύ βαθείς".
Ο υπουργός τόνισε πως "από την πρώτη μέρα όμως των άγριων αυτών πολιτικών, μόνο ένα έθνος μπορεί να μας καταλάβει καλύτερα από κάθε έναν στην Ευρώπη πως μια οικονομία με σθεναρή ύφεση μπορεί να επωάσει το αυγό του φιδιού" και αναφέρθηκε στη Χρυσή Αυγή. "Όταν επιστρέψω στο ελληνικό κοινοβούλιο που το τρίτο κόμμα είναι ένα ναζιστικό κόμμα" και αναφέρθηκε στο συμβολισμό της κατάθεσης λουλουδιών του Αλέξη Τσίπρα στο μνημείο της Καισαριανής. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως "η Γερμανία μπορεί να είναι περήφανη πως ο ναζισμός έχει εξουδετερωθεί, είναι άσχημο όμως πως έχει σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα. Να δώσουμε τον αγώνα κατά της μισανθρωπίας. Για να μην ξαναζήσουμε ποτέ περιόδους ύφεσης".


Τεχνικά είμαστε ακόμη σε πρόγραμμα
"Επίσημα αυτό το πρόγραμμα πήρε παράταση ως το τέλος Φλεβάρη. Η κυβέρνηση εξελέγη με μια απλή και συγκεκριμένη εντολή" εξήγησε και συμπλήρωσε: "Από το 2010 προκαλέσαμε τη λογική του πρώτου προγράμματος. Μας είχαν δώσει πολλά χρήματα, όμως το 90% των χρημάτων εξυπηρέτησε ένα μη βιώσιμο χρέος. Προσποίηση και παράταση του δεν υπήρχε περίπτωση να ευοδωθεί σωστά" τόνισε.
Να βρούμε έναν τρόπο να συνθέσουμε προγράμματα
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν πρέπει και μπορεί η Ελλάδα να πραγματοποιήσει το πρόγραμμά της τόνισε: "Μπορεί να μην έχουμε το άμεσο δικαίωμα να υλοποιήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα γιατί είμαστε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θα πρέπει να βρεθεί όμως ένας τρόπος να συνδυαστούν αυτές οι εντολές και τα προγράμματα" και συμπλήρωσε: "Αυτό που ζητάμε είναι να υπάρξει μια σύνθεση που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Πρακτικά ζητάμε ένα πρόγραμμα γέφυρα ως το τέλος Μαΐου για να καταθέσουμε τις θέσεις μας".
Θα σβήσουμε τη χρεοκοπία από το λεξιλόγιο
"Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας προκειμένου να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και δεν έχω αμφιβολία ότι θα βγει από το γήπεδο η λέξη που ξεκινά με αυτό το γράμμα" σημείωσε και τόνισε: "Γιατί μια νομισματική ένωση, για να είναι επιτυχής θα πρέπει να είναι επιτυχής παντού" ενώ υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του δεν έχει προλάβει ακόμη να ορκιστεί.
Αναφερόμενος στο θέμα της απόφασης της ΕΚΤ, εξήγησε πως η Τράπεζα "σύμφωνα με τους κανόνες, ζητά σε ότι αφορά στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα να παραπέμπουν στους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να μπορεί να κάνει ανεξάρτητα τη δουλειά της" και με αφορμή μια αποστροφή του Γερμανού ομολόγου του συμπλήρωσε: "Καθείς θα πρέπει να ασχολείται με τα του οίκου του και είναι δική μας δουλειά να υπάρξει αυτή κάθαρση και στην Ελλάδα", όμως τόνισε πως "υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουν γίνει σε διασυνοριακό επίπεδο προβλήματα και παραβιάσεις του νόμου. Φοροδιαφυγή έχουμε σε ότι αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές δεν μπορούμε να το λύσουμε αυτό μόνοι μας".
Το πρόγραμμα αυτό είναι σε λάθος κατεύθυνση
Όταν ρωτήθηκε τέλος γιατί ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχιστεί ανέφερε: "Μπορώ να μιλάω για πάντα". Σαν πρώτο λόγο ανέφερε πως το θέμα δεν είναι να εγκαταλειφθεί συλλήβδην το πρόγραμμα, του οποίου θα εκτιμούσε πως ένα "65% αφορά σε μέτρα που θέλουμε να κάνουμε". Τόνισε όμως πως "δεν υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για να καταπολεμηθεί η διαφθορά και η βύθιση της οικονομίας" και υπερτόνισε πως "πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα από τη σωστή σκοπιά και όχι από την ανάποδη".
Σε ένα δεύτερο επιχείρημα σημείωσε πως το πρόγραμμα που υπάρχει ήδη δεν βοηθά στη βιωσιμότητα του χρέους. "Οι πρακτικές του προγράμματος αντικατοπτρίζουν το σημαντικό σφάλμα να υπάρχει η λάθος προσέγγιση. Να μην αντιμετωπίζεις το θέμα των δανείων πριν από μια αναδιάρθρωση" και συμπλήρωσε "Είναι ευκαιρία να γίνει μια εκ νέου εξέταση των μακροικονομικών στοιχείων στο πλαίσιο ενός προγράμματος" και κατέληξε: "Μπορεί να μη σας αρέσει ότι έχουμε εκλεγεί γιατί είμαστε αριστερό κόμμα, χρησιμοποιήστε μας όμως για να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη"


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: