Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Τελεσίγραφο Ντάισελμπλουμ: Ζητήστε παράταση μέσα σε μια εβδομάδα...

Επιμένει σε παράταση του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θεωρώντας τη ως τη μόνη λύση για τη χώρα μας, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πιέρ Μοσκοβισί και τον Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά το τέλος του Eurogroup της Δευτέρας, που κατέληξε σε "ναυάγιο", οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο χρόνος για τη χώρα μας τελειώνει και ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από έλλειψη ρευστότητας.Στην κοινή συνέντευξη Τύπου υπογραμμίστηκε ότι:
"Είμαι απογοητευμένος, καθώς δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για αναπροσαρμογές. Η βέλτιστη λύση είναι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του προγράμματος. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση" δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ακόμη ο κ. Ντέισελμπλουμ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

"Εξαρτάται πλέον από την Ελλάδα αν θα προχωρήσει με το αίτημα για την οποιαδήποτε επέκταση", είπε ο Ντέισελμπλουμ και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επανάληψης του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή.

"Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος" συμπλήρωσε και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

"Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα όταν και εάν αποφασίσει να αιτηθεί την παράταση του προγράμματος", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Eurogroup.
Πιο αναλυτικά η ομιλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ:
"Είχαμε συζητήσεις επί του διεθνούς ρόλου που θα διαδραματίσει η Ευρώπη. Θέλουμε να ενισχύσουμε το ενιαίο νόμισμα. Συμφωνήσαμε την Πέμπτη με τον κ. Τσίπρα για να έχουμε μια τεχνική αξιολόγηση για το τρέχον πρόγραμμα και για τα σημεία που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στη λογική του 30 και 70%. Ψάξαμε για το ενδεχόμενο αντικατάστασης των μέτρων.

Σήμερα από τα θεσμικά όργανα μάθαμε για την έκβαση των συνομιλιών. Υπήρξε απογοήτευση από την πλευρά του Eurogroup γιατί ακόμα δεν έχουμε βρει κοινό σημείο συνεννόησης σε ότι αφορά τις εναλλακτικές και τις αναπροσαρμογές για τα περαιτέρω βήματα.

Στη συνάντηση που είχαμε για το 70 - 30% συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα. Η γενικότερη αίσθηση είναι πως η καλύτερη λύση θα ήταν η παράταση του προγράμματος. Μιλώντας με τα θεσμικό όργανα θα μπορούσαμε να έχουμε αντικατάσταση κάποιων μέτρων αλλά χρειαζόμαστε μια σειρά από δεσμεύσεις. Είμαστε ανοικτοί στην ευελιξία αλλά όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες. Να μην υπάρχει ανάκληση μέτρων παρά μόνο αν υπάρχει πλήρης χρηματοδότηση και συμφωνία των θεσμικών οργάνων.

Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι θα ζητήσει. Πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών της. Την εβδομάδα αυτή μπορούμε να την αξιοποιήσουμε αλλά δεν έχουμε άλλο χρόνο. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει επέκταση και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Μιλάμε για επόμενη Eurogroup την Παρασκευή αν συμφωνήσουμε με την Ελλάδα.
Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η παράταση του παρόντος προγράμματος με την ευελιξία που παρέχεται στην Ελλάδα. Αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε συμφωνία".

Δεν υπάρχουν σχόλια: