Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Παρέμβαση Ομπάμα υπέρ Ελλάδας πριν τα κρίσιμα ραντεβού Τσίπρα με Ρέντσι, Γιούνκερ, Ολάντ

ombamaΜια ισχυρότατη παρέμβαση -που χρήζει βαθιάς ανάλυσης- υπέρ της Ελλάδας, λίγο πριν τα κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα –κατά σειρά- με τους κ.κ. Αναστασιάδη, Ρέντσι, Γιούνκερ και Ολάντ, έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα υποστηρίζοντας ότι η λύση για το δημόσιο χρέος είναι μια πολιτική ανάπτυξης, με πειθαρχία αλλά μακριά από τη λιτότητα, και μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Ομπάμα, μέσα από το CNN, την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2015, αναφερόμενος στις χώρες της Ευρωζώνης με τα μεγάλα προβλήματα, τόνισε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης προκειμένου αυτές
οι χώρες να πληρώσουν τα χρέη τους». Ανέφερε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις (έκανε λόγο, ενδεικτικά, για το γνωστό σε όλο τον κόσμο για την ανεπάρκεια του φορολογικό της σύστημα) αλλά για να μπορέσουν αυτές να γίνουν, για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική, οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να προωθηθούν όταν έχει πέσει κατά 25% επίπεδο διαβίωσης.
tsipras_ekloges_4Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια παρέμβαση που χρήζει βαθιάς ανάλυσης σε δεύτερο επίπεδο, ανέφερε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως τελικά θα μείνει στην Ευρωζώνη και ότι θα γίνουν υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, «φωτογραφίζοντας» άμεσα το Βερολίνο. «Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και οι άλλοι ότι είναι καλύτερο η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Ομπάμα προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και ότι «ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει τα ελλείμματα είναι να αναπτυχθεί».
merkelΗ παρέμβαση Ομπάμα έρχεται λιγο πριν τα κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού΄Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο, την Δευτέρα, στην Ρώμη με τον κ. Ρέντσι την Τρίτη, με τον κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη και, τέλος, σε αυτό τον πρώτο κύκλο των επαφών, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Τα μηνύματα τα οποία εξέπεμψε σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με τον Γάλλο ομόλογο του κ. Μισέλ Σαπέν, θεωρείται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο μέσα στα επόμενα, κρίσιμα, εικοσιτετράωρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: