Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πολύ καλά τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Από τον Θεόδωρο Κατσανέβα.

Από τις πρώτες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και των Υπουργών του, διαφαίνεται η αποφασιστικότητα για εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που στην ουσία καταργεί το μνημόνιο. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά. Απόλυτη συνέπεια λόγων και εξαγγελιών που τώρα πια είναι πολύ δύσκολο να μη γίνουν πράξη. Γιατί άλλο είναι να γίνεται μια εξαγγελία προεκλογικά και άλλο μετεκλογικά. Αν συνεχίσει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που το ευχόμαστε, θα κερδίσει τη μεγάλη μάχη που δεν είναι άλλη από την έξοδο της χώρας από την πολυετή τραγωδία όπου μας έχει βυθίσει η τροϊκανή και μνημονική κατοχή.
Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών, με επιμέρους εξαιρέσεις, δείχνουν ότι χαιρέτισαν με κρύα καρδιά τη νίκη του. Δείχνουν όμως, ότι,δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τα όρια των μέχρι σήμερα συμφωνηθέντων. Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατάσσεται ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης απο όλο το φάσμα του πολιτικού φάσματος από την κεντροαριστερά έως την κεντοδεξιά, που αντιπαρατίθεται με τη Μερκελική πολιτική
Παράλληλα, είναι φανερό ότι ΗΠΑ και Γερμανία φοβούνται την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη που θα οδηγούσε σε ντόμινο αποχώρησης και άλλων χωρών και τη διάλυσή της. Υπάρχει βέβαια και η σκληρή προοπτική της παραδειγματικής τιμωρίας της Ελλάδας με οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις. Αυτό ίσως και να το επιθυμούν τα γεράκια δεξιά και αριστερά του Ατλαντικού ωκεανού. Αλλά κάτι τέτοιο ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και την πιθανότητα εξώθησης της χώρας στην ομπρέλα επιρροής της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε σε μεγάλες εκρήξεις στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και μάλιστα την ίδια ώρα που υπάρχουν ανοιχτές πληγές ανάμεσα σε ανατολή και δύση με προεξέχουσα αυτή της Ουκρανίας. Η έξοδος της Ρωσίας στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο γενικότερα, είναι το τελευταίο που θα επιθυμούσαν να δει η δύση.
Το κουβάρι είναι πολύ μπλεγμένο. Η διαπραγμάτευση πολύβουη, πολύπλευρη και πολυπαραγοντική. Ο χαρισματικός Αλέξης Τσίπρας έχει αποδειχτεί μεγάλος μαέστρος σε τακτικές κινήσεις προς όφελος των στόχων του. Θα τα καταφέρει να έχει και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο προς όφελος της χώρας που όλοι μας ευχόμαστε; Ας ελπίσουμε πως ναι θα τα καταφέρει. Αν όχι, υπάρχει η διέξοδος του δημοψηφίσματος, της συντεταγμένης εξόδου από την ευρωζώνη με επιβολή φραγμών στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και λήψη κατάλληλων μέτρων για την αναπτυξιακή μελλοντική πορεία της χώρας. Αναμφίβολα έρχονται μεγάλες και δύσκολες ώρες. Εκτός από προσευχές, στεκόμαστε δίπλα για το καλό της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: