Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Για την "Ευρώπη της ελπίδας" μίλησαν Ρέντσι και Τσίπρας στη Ρώμη

Για την "Ευρώπη της ελπίδας" μίλησαν Ρέντσι και Τσίπρας στη Ρώμη Η επιτυχία του Αλέξη οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα ομόλογο του Αλέξη Τσίπρα.
«Είμαστε συνομήλικοι με διαφορετικές εμπειρίες, προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες , εμπνεόμαστε όμως από τις ίδιες ιδέες...
Θέλουμε να προσεγγίσουμε  τις νέες γενιές στα δημόσια πράγματα» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Όπως είπε ο κ.Ρέντσι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να έχει ισχυρούς δεσμούς με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς
«Υπάρχουν συνθήκες για να συνεννοηθούμε τις ελληνικές αρχές» είπε ο κ.Ρέντσι και επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Μεταρρυθμίσεις όπως είπε για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής
«Είμαστε ανοιχτοί στη διμερή συνεργασία και τον διμερή διάλογο» πρόσθεσε ο κ.Ρέντσι, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τον Αλέξη Τσίπρα.
«Ο ερχομός του Αλέξη είναι για μένα..  ευχή στην Ευρώπη, αλλά και στην Ιταλία. Είμαι ευτυχής που ήρθε ο Αλέξης,γιατί έτσι θα πάψουν να με θεωρούν επικίνδυνο δεξιό στην Ευρώπη» είπε αστειευόμενος ο Ιταλός πρωθυπουργός.
«Είμαι ευτυχής που ήρθε ο Τσίπρας στην Ιταλία. Χάρη στην Ελλάδα και στην Ιταλία, η Ευρώπη θα μπορέσει να βρει τον εαυτό της»κατέληξε ο κ.Ρέντσι
 
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε μία πραγματικά εποικοδομητική συνάντηση στις δηλώσεις του. «Δεν είναι τυπική ρήση» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι «μπορούμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα όταν θέλουμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Οι λαοί μας έχουν υποφέρει άδικα αυτά τα χρόνια και έχει έρθει η ώρα για για στροφή στην ατζέντα της ανάπτυξης».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «από εκεί που υπήρχαν πολιτικές που δίχαζαν την  Ευρώπη, που έφερναν  στο προσκήνιο φόβο και αβεβαιότητα, τώρα είναι ώρα να φέρουμε στο προσκήνιο συναισθήματα όπως η ελπίδα και η αισιοδοξία».
Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε όμως ότι δεν επιδιώκει έναν νέο διχασμό Νότου-Βορρά. «Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία της λογικής και αυτό θα είναι ωφέλιμο για τους λαούς της Ευρώπης και στο Βορρά και στο Νότο» υποστήριξε.
Όσον αφορά τις προθέσεις του επί του πρακτέου υπογράμμισε ότι «πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για την αναγέννηση της οικονομίας» και αναφέρθηκε στο  μεσοπρόθεσμο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης «για σαρωτικές  μεταρρυθμίσεις», ενώ ισχυρίσθηκε ότι α τελευταία χρόνια τα μεσαία και κατώτερα στρώματα πλήρωσαν το «καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς» που υπήρχε  στην Ελλάδα«ένα πελατειακό κράτος που θέλουμε να το αλλάξουμε», όπως διαβεβαίωσε, κάνοντας ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
«Η Ευρώπη βρίσκεται  σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα, η νέα της κυβέρνηση,  θα δουλέψει για να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής. Θέλουμε να δεσμευθούμε ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά και ότι θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: