Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Σε δύο φάσεις η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος

Αθήνα
Ξεκινά το απόγευμα (19:00) της Κυριακής η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία κορυφώνεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.


Αισιοδοξία για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις μεταφέρεται, τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με το Βήμα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ανώτερες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απέδιδαν εξαιρετική σημασία στις προσπάθειες του νέου προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος κατέθεσε συγκροτημένες προτάσεις στη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη και επέμεινε στη συνέχιση των διαβουλεύσεων με ομολόγους του και συνεργάτες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χουλιαράκης, παρ' ότι έδρασε σε καθεστώς έντονων πιέσεων και αμφισβητήσεων, κέρδισε σημεία επαφής και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα γραφεία του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να μεταδώσει στην Αθήνα τα σήματα και τα μηνύματα των Βρυξελλών που θα άνοιγαν ένα παράθυρο συμφωνίας με τους εταίρους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος και πρόκειται να ενσωματώσει στις προγραμματικές δηλώσεις μέτρα και πολιτικές, που θα πείθουν τις Βρυξέλλες κυρίως για τις μεταρρυθμιστικές διαθέσεις της κυβέρνησης.
Σε δύο φάσεις οι υλοποίηση των εξαγγελιών

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το Mega, η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί σε δύο φάσεις στο θέμα των κυβερνητικών εξαγγελιών, «παγώνοντας» μέρος αυτών.

Σε πρώτη φάση δίνεται έμφαση στο πεντάμηνο (μέχρι τέλος Ιουνίου) που θα αφορά στο πρόγραμμα- γέφυρα και σε δεύτερη φάση στα επόμενα 3,5 χρόνια.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, προτεραιότητα παραμένει η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης με μέτρα όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η επαναπρόσληψη 3.800 στο Δημόσιο, μια νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις (σύνδεση της δόσης με το εισόδημα του οφειλέτη), η 13η σύνταξη σε δικαιούχους κάτω των 700 ευρώ, η επαναφορά του επιδόματος των 360 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ.

Eπίσης, θα προχωρήσει η επιδότηση ενοικίου και το δωρεάν ρεύμα σε άπορους, όπως και η έκδοση κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε ανέργους.

Ενδιαφέρον έχει δήλωση του υπουργού Οικονομικών, την οποία μετέδωσε το Σάββατο το Reuters.

Θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το χρέος την Τετάρτη, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο υπουργός αναφερόταν στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία παρόντες θα είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ.Λαγκάρντ.»» Στο Eurogroup με ολοκληρωμένη πρόταση για το χρέος


Συνάντηση με πολυμελές κλιμάκιο του Οίκου Lazard είχε το μεσημέρι του Σαββάτου ο υπουργός Οικονομικών. Η Lazard αναλαμβάνει την υποστήριξη της διαπραγματευτικής γραμμής της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές για τα θέματα χρέους και της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Και νέο ταξίδι-αστραπή

Ένα ακόμα ταξίδι-αστραπή θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Αυστρία για συνομιλίες με τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν.

»» Φάιμαν: Να γλιτώσουμε Ελλάδα και Ευρώπη από το Grexit

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: