Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Τραπεζίτες σε νευρική κρίση – Παρακολουθούν την κυβέρνηση με κομμένη την ανάσα

stournaras-trapezes-570Τουλάχιστον ανακούφιση προκαλεί στους τραπεζίτες η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, το πρωί της Δευτέρας ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να τοποθετήσει κομματικά στελέχη στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών της χώρας.
Όπως σημείωσε, στο koolnews.gr, κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος η δέσμευση αυτή αποτελεί μια πρώτη σταθερά σε ένα θολό και ασταθές τοπίο, καθώς όλοι περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις της κυβέρνησης οι οποίες τελικά θα καθορίσουν και την τύχη των ελληνικών τραπεζών...
Σε πρώτη φάση όλοι περιμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ενεργοποίηση του ELA που βοηθά να κρατηθούν οι ζωντανές οι ελληνικές τράπεζες παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα έως ότου η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους εταίρους και δανειστές για τη συνολική διευθέτηση των ανοικτών ζητημάτων.
Οι φήμες που διέτρεξαν τα ΜΜΕ για γκρίνιες σε βάρος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και αιτήματα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για αντικατάστασή του φαίνεται να διαψεύδονται τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει ανεξέλεγκτα όλα τα μέτωπα μαζί.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση του κ. Σακελλαρίδη: «Δεν θα κάνουμε κάτι που θα πειράξει τη μετοχική αξία των τραπεζών», είπε χαρακτηριστικά ενώ συμπλήρωσε πως «ό,τι κάνουμε για τις τράπεζες θα γίνεται σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως θα υπάρξει πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου σε όλες τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα. «Σκοπός μας να υπάρχει διαβούλευση με ιδιώτες και να μην πειραχτεί η μετοχική αξία των τραπεζών», είπε και πρόσθεσε πως δεν θα μπουν κομματικές διοικήσεις στις τράπεζες.
«Τις επιτυχημένες διοικήσεις δεν θα τις αντικαταστήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για το θέμα των σχέσεων της νέας κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και το ενδεχόμενο αντικατάστασής του ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα. «Κριτική έχει γίνει για τις προεκλογικές του παρεμβάσεις, θέλω να πιστεύω πως δεν θα τις ξανακούσουμε. Θέλουμε να έχουμε συνεργασία με τους θεσμούς όπως η ΤτΕ, ώστε να προωθούνται τα κοινά συμφέροντα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε και αυτά

Δεν υπάρχουν σχόλια: