Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Krugman: Οι Ελληνες αποστομώνουν τους Γερμανούς!

Krugman: Οι Ελληνες αποστομώνουν τους Γερμανούς! Οι Γερμανοί θα είναι... τρελοί αν απορρίψουν χωρίς δεύτερη κουβέντα την πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για το χρέος, εκτιμά ο Πολ Κρούγκμαν. Γιατί θεωρεί λογικό το αίτημα για μείωση τoυ στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα.
H πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για ανταλλαγή χρέους είναι απολύτως λογική, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, λέγοντας πως δεν μπορεί να σκεφτεί με ποιο επιχείρημα οι Γερμανοί μπορεί να την απορρίψουν χωρίς συζήτηση.
Όπως επισημαίνει, το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να χαλαρώσει η απαίτηση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη. «Και αυτό είναι που ζητάει τώρα η χώρα», γράφει στο blog του στους New York Times.

«O Γιάννης Βαρουφάκης λέει πως αυτός και οι συνεργάτες του δεν ενδιαφέρονται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν αντίθετα είναι μια σημαντική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ» σημειώνει ο Π. Κρούγμαν
Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιο επιχείρημα μπορεί να χρησιμοποιήσει η Γερμανία για να απορρίψει εξαρχής την πρόταση, υποστηρίζει.
Αν η γερμανική θέση είναι πως το χρέος πρέπει να αποπληρώνεται πάντα ολόκληρο, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση ακόμα και αν αποτρέπεται μια διαγραφή, τότε η θέση αυτή είναι βασικά τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της πραγματικότητας θα αποδειχθούν λανθασμένες.
Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει.
Το σημαντικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τους πιστωτές, καταλήγει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μετά τον Ντινόπουλο, υπουργός εσωτερικών ο Τσιχλόφουσκας
τσοπάνης??

Η αριστερά του σήμερα και του ΣύριζΕΛ,

είναι ένας νέος αχταρμάς με πάσης φύσεως ψηφοφόρους και ιδεολογικά απολειφάδια. Με ΑΘΛΙΕΣ συνεργασίες, συμβιβασμούς με νεκρές ιδεολογικά παρέες και πλήθος ‘’λαιστρυγόνων’’ που θυμίζουν σαρκοβόρα όρνεα πάνω από το ‘’πτώμα’’ . Με προτάσεις και πράξεις πολιτικής ακολασίας και διαστροφής, προκειμένου να επιτύχουν ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟΝ! βλέπουμε σχεδόν κάθε μέρα, και ακούμε τη φωνή της αγραμματοσύνης, της συκοφαντίας, της ψευτιάς της άγνωστης προέλευσης και του σκοτεινού μονοπατιού του αύριο.
*Είδαμε και βλέπουμε τον ακροδεξιό φασισμό του Πάνο πιασμένο αγκαλιά με τον επικίνδυνο αναλφαβητισμό του και τρομάξαμε από το μέγεθος και το είδος του συμβιβασμού.
Που είναι εκείνη η αριστερά των ιδεών και των οραμάτων.
Που είναι η αριστερά της ελπίδας και της πίστης του 1981?
Μεταλλάχτηκε σε Αλέξη, Βούτση, Καμένο εντελώς και ..Τέρενς???