Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Νίκος Κοτζιάς: Οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν ακούμπησαν την ολιγαρχία

Νίκος ΚοτζιάςΤην Τρίτη το βράδυ ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε μια άκρως σημαντική και ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Σοφία Παπαϊωάννου και στην εκπομπή «360 μοίρες» του ALPHA. Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, που απασχόλησαν εκτενώς τη διεθνή κοινότητα τον τελευταίο μήνα, το θέμα του κατοχικού δανείου αλλά και για κρίσιμα σημεία της συμφωνίας με το Eurogroup.
«Οι κυβερνήσεις που υπήρξαν στην πενταετία, οι μνημονιακές όπως τις λέω κυβερνήσεις, δεν έδειξαν καμία διάθεση να τα εφαρμόσουν. Τι ήταν αυτά; Μέτρα ενάντια στην ολιγαρχία, μέτρα ενάντια στη διαφθορά, μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή και στη φοροκλοπή.
Μέτρα για τις λίστες της παράνομης εξαγωγής χρημάτων στο εξωτερικό. Στο κομμάτι του προγράμματος όπου έγινε ο συμβιβασμός, ήταν ότι τα λεφτά που θα ξοδέψει η χώρα για να στηρίξει φτωχούς ανθρώπους που δεν έχουν ούτε να φάνε, ούτε να πιουν, ούτε ηλεκτρικό, θα πρέπει να εξηγούμε από πού θα τα πάρουμε. Δηλαδή, οι εταίροι μας αυτό που έδειχναν να φοβούνται ήταν μήπως φτιάξουμε εμείς ένα μεγάλο κοινωνικό πρόγραμμα και τους ζητήσουμε αυτούς να το χρηματοδοτήσουν. Εμείς τους είπαμε κάτι εντελώς διαφορετικό… Τα μεγάλα εισοδήματα στη χώρα έχουνε δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό αύξηση του πλούτου τους κάθε χρόνο. Από αυτούς θα τα πάρουμε και θα τα δώσουμε σε αυτούς από τους οποίους τα έπαιρναν την τελευταία πενταετία», είπε ο υπουργός.

Όσον αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα των ελληνορωσικών σχέσεων, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι «η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει την ΕΕ να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με χώρες όπως η Ρωσία» και ότι είναι κατά της ρήξης της ΕΕ με τους Ρώσους. «Κάποιοι στις Βρυξέλλες πήγαν να τα μπερδέψουν, δηλαδή να συνδέσουν τις απόψεις μας περί Ρωσίας – Ευρώπης με το διαδικαστικό δημοκρατικό στοιχείο», είπε για το «θερμό επεισόδιο» της 29ης Ιανουαρίου όταν η Ελλάδα δεν ρωτήθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους της για την απόφαση σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία.

«Όταν η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς της ΕΕ ή κάποιων ισχυρών κρατών έφτανε σε κρίσιμο σημείο, υπήρχε μια καμπάνια “σκοτώστε τον υπουργό Εξωτερικών στα ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα”», ανέφερε για τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν το συγκεκριμένο συμβάν και αναφέρονταν στις επαφές του με τον Ρώσο εθνικιστή Αλεξάντρ Ντούγκιν, διαψεύδοντας οποιαδήποτε σχέση μαζί του.

Ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έχει εισηγηθεί την δημιουργία επιτροπής σοφών για τον υπολογισμό του γερμανικού χρέους, έθιξε κατά τη συνέντευξή του και το θέμα του κατοχικού δανείου: «Στο δεύτερο μνημόνιο έγινε ένα… βασικό λάθος; Μια… υποχώρηση; Πείτε το όπως θέλετε. Προβλέπει ότι τα λεφτά που παίρνουμε ως χρέος δεν συμψηφίζονται με παλιότερα χρέη. Αυτό είναι λάθος». Στην ερώτηση της Σοφίας Παπαϊωάννου σχετικά με το ότι οι Γερμανοί δεν αναγνωρίζουν το κατοχικό δάνειο ως χρέος, ο υπουργός έδωσε την εξής απάντηση: «αν δεν το αναγνώριζαν, δεν θα μας ζητούσαν να υπάρχει αυτή η ειδική ρήτρα περί μη συμψηφισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: