Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Υπάρχει στρατηγική; Δυστυχώς μάλλον υπάρχει…

Υπάρχει στρατηγική; Δυστυχώς μάλλον υπάρχει…Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Αν ο στόχος της διαπραγματευτικής στρατηγικής της κυβέρνησης ήταν να μπερδέψει τους δανειστές και να προκαλέσει σύγχυση σε όσους διαπραγματεύονται μαζί της, τότε έχει επιτευχθεί πλήρως. Τη μια Δευτέρα ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι δεν θα υπάρχουν λεφτά να πληρωθεί το ΔΝΤ, την Παρασκευή θυμάται ότι είναι η ΕΚΤ που δεν θα πάρει τα λεφτά της.
Πριν από τις εκλογές δήλωνε μαζί με άλλα στελέχη ότι δεν
χρειαζόμαστε τα 7,2 δισ. της δόσης, γιατί έχουμε τον «τρόπο» μας. Πέρασαν οι εκλογές και τώρα, τη μια εβδομάδα καλούμε τους δανειστές να δώσουν έστω και μια μικρή υποδόση, για να βγάλουμε το δεκαπενθήμερο και την επόμενη έρχεται ο κ. Βαρουφάκης να δηλώσει ότι κι «αν δεν μας δώσουν τα λεφτά, υπάρχει σχέδιο Β’».

Ελπίζουμε να μην είναι αυτό που, αντί για το ξεπούλημα των «ασημικών της οικογένειας», πρέπει να σπάσουν οι κουμπαράδες των παιδιών (αποθεματικά ταμείων, νοσοκομείων, επιδοτήσεων αγροτών κ.λπ.) για να βγει το δεκαπενθήμερο. Τελικά μήπως δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά τους; Αλλά τότε γιατί ο κ. Τσίπρας την ίδια στιγμή καταγγέλλει την ΕΚΤ ότι έχει βάλει θηλιά στον λαιμό της χώρας;
Ο κ. Κοτζιάς επιστράτευσε τον «γεωπολιτικό» ρόλο της χώρας που δεν θα επιτρέψει στους δανειστές να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, γιατί θα γεμίσει η Ευρώπη με τζιχαντιστές και μετανάστες, αλλά η «ασύμμετρη» απειλή ήρθε από τον κ. Βαρουφάκη που την παραμονή της πιο σημαντικής διαπραγμάτευσης είπε ότι αν δεν γίνει δεκτή η θέση μας, θα πάμε σε εκλογές ή δημοψήφισμα (που ό,τι κι αν λένε, θα είναι για το ευρώ).

Ενα δημοψήφισμα που απλώς θα είναι το πολιτικό άλλοθι μεταφοράς της ευθύνης για ό,τι ακολουθήσει στον ίδιο τον λαό. Και με αυτό το όπλο θα πας σαν βομβιστής αυτοκτονίας να ανατιναχθείς στην πόρτα της Ευρωζώνης… Εξαιρετική στρατηγική.
Αλλά, για να επικαλεστώ τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, «όσο σπουδαία κι αν φαίνεται η στρατηγική, θα πρέπει ενίοτε να κοιτάς και τα αποτελέσματα…». Προς το παρόν, δεν θέλω καν να τα φανταστώ.

nmeletis@pegasus.gr – www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: