Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

διαμαρτυρία για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από την ΥΕ/ΕΥ κα Φεντερίκα Μογκερίνι



ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Βρυξέλλες, 5 Μαρτίου 2015
 Με αφορμή την άστοχη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της  ΥΕ/ΕΥ της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον επίτροπο για την Διεύρυνση και την ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Γιοχάνες Χαν, όπου, σε αντίθεση με το συνάδελφό της, επανειλημμένα αναφέρθηκε στην πΓΔΜ με τον όρο "Μακεδονία", η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προέβη στην παρακάτω δήλωση:


“Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε στις 4 Μαρτίου 2015 στις Βρυξέλλες η ΥΕ/ΕΥ της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι από κοινού με τον επίτροπο για την Διεύρυνση και την ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Γιοχάνες Χαν, αναφερόμενη στην πΓΔΜ χρησιμοποίησε επανειλημμένα τον όρο "Μακεδονία".

Η συγκεκριμένη αναφορά παραβιάζει κατάφορα τόσο το διεθνές δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του Ο.Η.Ε. (ψηφίσματα 817, 845, 225 (1993) όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία στις 27 Αυγούστου 2014 σε υπηρεσιακό σημείωμα της επικαλείται την ανάγκη του σεβασμού της επίσημης πρακτικής για την ονομασία.

Από τη μέχρι τώρα στάση της κα. Μογκερίνι είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεται πως τέτοιου είδους "γλωσσικό ολίσθημα", εκτός των ανωτέρω, υποδαυλίζει την εθνικιστική φρενίτιδα που επικρατεί στη πΓΔΜ συντηρώντας έτσι την δυσμενή εσωτερική κατάσταση της χώρας. Επιτρέπει στην πολιτική ελίτ της ΠΓΔΜ, να επενδύει στην «επινόηση της παράδοσης», να αντιστρατεύεται τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς έννομης τάξης και να αγνοεί την έλλειψη προόδου στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα εκ παραδρομής γλωσσικό-πολιτικό ολίσθημα και για τον λόγο αυτό καλούμε την ΥΕ/ΕΕ να προβεί σε ανασκευή προσδοκώντας ότι στο μέλλον το ζήτημα αυτό θα το αντιμετωπίζει με τη δέουσα προσοχή.”



Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: