Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπραγμάτευση

Αν και δεν διαφαίνεται – παρόν τουλάχιστον-, ότι υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος στις συζητήσεις Brussels Group, που θα επέτρεπε την άμεση σύγκλιση του Eurogroup, ώστε να υπάρξει γρήγορη επίλυση του
χρηματοδοτικού κενού της χώρας, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας ζήτησε από την  πρόεδρο της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου  συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για την διαπραγμάτευση.
Ο Πρωθυπουργός , όωπς αναφέρεται σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου, θα μιλήσει στις 20:00 το βράδι της Δευτέρας,  προκειμένου να θέσει υπόψιν των εκπροσώπων του Κοινοβουλίου τις εξελίξεις σχετικά με την τρέχουσα διαπραγμάτευση.
«Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από την Πρόεδρο της Βουλής να διεξαχθεί αύριο Δευτέρα 30/03 στις 20:00, συζήτηση, με βάση το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα γύρω από ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης» αναφέρεται στο non paper.
Εν τω μεταξύ, ακόμη ένα νέο «πρόβλημα Παναρίτη» ανακύπει, απ΄ ό,τι φαίνεται, μεταξύ των στελεχών τη διαπραγματευτικής ομάδας. Η λίστα που καταρτίσθηκε ονομάζεται πλέον «λίστα Παναρίτη» και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών  κρατούν αποστάσεις από το σχετικό κείμενο. Οι σύμβουλοι του κ. Βαρουφάκη κ. Νίκος Θεοχαράκης και κυρία Ελενα Παναρίτη, μετέβησαν από την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αλλά ο βασικός διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Brussels Group κ.Γιώργος Χουλιαράκης παρέμενε μέχρι το Σάββατο στην Αθήνα.
Η λίστα πάντως που συζητείται στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει μία σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες αν και δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα και αοπό την οποία έχουν αποκλειστεί τα υφεσιακά μέτρα, εν τούτοις η κυβέρνηση αποβλέπει σε νέα έσοδα ύψους περίπου 3,2 δισ. ευρώ που θα καλύψουν στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Η λίστα αυτή, παρά ταύτα, παρά την ουσιαστική συζήτηση που γίνεται στις Βρυξέλλες, θεωρείτα ανεπαρκής από τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι, επιπλέον, επιμένουν σε λεπτομερή κοστολόγησή τηςκαι στην θέσπιση νέων μέτρων που θα επιφέρουν νέα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Από τα εισπρακτικά μέτρα που σβήνονται και γράφονται τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου της Κυριακής, στην τελική λίστα φαίνεται να παραμένουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Ένα λεπτό του ευρώ -τουλάχιστον- πρόσθετος φόρος στα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη και λίπος (ή ακόμα και αλάτι). Θα υπολογίζεται μία μικρή επιβάρυνση σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά (που ήδη φορολογούνται με ΦΠΑ 23%) ή διάφορα ζωικά προϊόντα. Πρόκειται ουσιαστικά για τον «φόρο λίπους» στα ανθυγιεινά τρόφιμα που έχει εφαρμοστεί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αλλά αφορούν κυρίως υπερκαταναλωτικές κοινωνίες που επιλέγουν για λόγους υγείας να στρέψουν τους πολίτες σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σε χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς κρίσης ο φτωχός πληθυσμός προτιμά τροφές με αυξημένη θερμιδική απόδοση για να καταπολεμήσει το αίσθημα της πείνας, ενώ δεν έχει εύκολα και την επιλογή ως καταναλωτής να αγοράζει light προϊόντα.

2. Σημειώματα για όσους φιγουράρουν στις λίστες με εμβάσματα, Λαγκάρντ κ.λπ. να αποδεχθούν να πληρώσουν «πρόστιμο» 10%-15% επί των καταθέσεών τους για να μην ελεγχθούν από την Εφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο κλείδωσε μετά από συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι κύριοι Γιάνης Βαρουφάκης, Παναγιώτης Νικολούδης και Νάντια Βαλαβάνη. Εκεί συμφωνήθηκε ότι θα ενωθούν όλες οι λίστες με «ύποπτες» καταθέσεις και περίπου 50.000 ελεγχόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά έως 1 δισ. ευρώ φέτος, για να μην ελεγχθούν εξονυχιστικά για όλα τα φορολογικά αντικείμενα έως 15 χρόνια πίσω (ΦΜΑΠ, φόροι εισοδήματος, ΦΑΠ, ΚΒΣ κ.λπ.).

3. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015, έστω και με άλλο όνομα. Στόχος είναι να εισπραχθούν και φέτος περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Βέβαιες θεωρούνται πάντως κάποιες στοχευμένες αλλαγές για να πάρουν ανάσα οι πολύ μικροί ιδιοκτήτες. Για να μην ανοίξει τρύπα στα έσοδα, όμως, θα απαιτηθεί να αλλάξει το μείγμα των συντελεστών, με επιβάρυνση των μεγαλοϊδιοκτητών. Έτσι ο ανώτατος συντελεστής μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 2% τον χρόνο, ειδικά αν η είσπραξή του συνδυαστεί με τη μείωση των αντικειμενικών τιμών της Εφορίας τον Ιούνιο, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
4. Νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος, μετά από εισήγηση της γενικής γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία φαίνεται πως παραμένει αμετακίνητη μετά και τη συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Προβλέπεται αύξηση του ανώτατου συντελεστή από 42% σε τουλάχιστον 45%- 50% (ή και παραπάνω αν προκύψει ανάγκη στη διαπραγμάτευση) και εισαγωγή νέων κλιμακίων. Το μάρμαρο θα πληρώσουν όμως και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, που θα ανεβαίνουν ευκολότερα από το ένα κλιμάκιο στο άλλο λόγω των μικρών διαφορών που αναμένεται να έχουν μεταξύ τους. Στον αντίποδα σχεδιάζεται γενναία αύξηση αφορολογήτου έως τα 15.000 ευρώ, που όμως δεν θα μειώσει την παρακράτηση φόρου που γίνεται ήδη σε μισθούς και συντάξεις, ενώ μπορεί να επεκταθεί σταδιακά σε βάθος διετίας.
5. Αυξήσεις ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα πολυτελείας, με μετάταξή τους από τον συντελεστή 13% στο 23%. Τα περιθώρια εισπράξεων είναι μικρά, αλλά η μεταρρύθμιση αυτή θεωρείται ότι μπορεί να αρέσει στους δανειστές.
6. Αύξηση ΦΠΑ με κατάργηση των εκπτώσεων 30% που ισχύουν σε τουριστικά νησιά του Αιγαίου. Στόχοι είναι και πάλι η Μύκονος και η Σαντορίνη. Παρότι στην κυβέρνηση είχαν ανακαλύψει ότι υπάρχουν ακόμα και συνταγματικά κωλύματα, φαίνεται πως επικράτησε τελικώς η άποψη ότι το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει έως 300 εκατ. ευρώ επιπλέον τον χρόνο, χωρίς να θιχτούν ο τουρισμός ή οι πληθυσμοί ακριτικών νησιών της άγονης γραμμής.
7. Οι ρυθμίσεις με τις 100 δόσεις για χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία που θα τρέξουν μετά το Πάσχα. Η κυβέρνηση υπολογίζει έτσι ότι και τον Απρίλιο θα πετύχει μια άμεση υπερ-είσπραξη τουλάχιστον 150-200 εκατ. ευρώ (και έως 600 εκατ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου) για να μπορεί να υποστηρίζει ότι τα «ελληνικής εμπνεύσεως» μέτρα αποδίδουν και δεν πρέπει να θεωρούνται μονομερείς ενέργειες.
8 .Παρότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε αποκλείσει την αύξηση στα τσιγάρα, επειδή δεν θα απέδιδε λόγω αύξησης του λαθρεμπορίου, τελικά δεν θα αποφευχθεί. Αυξήσεις έρχονται και στα ποτά, αλλά μένουν εκτός οι αυξήσεις στους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, μέτρο που θεωρείται υφεσιακό.
9. Online σύνδεση επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομικών. Αρχικά οι εταιρείες θα δηλώνουν έναν εταιρικό λογαριασμό από τον οποίο το Δημόσιο θα δεσμεύει άμεσα τον ΦΠΑ τη στιγμή που καταβάλλεται η αμοιβή στην επιχείρηση, ενώ για αργότερα εξετάζεται και η σύνδεση ταμειακών μηχανών με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών. Η «προείσπραξη» όμως του ΦΠΑ, προτού καν υποβληθεί δήλωση και αποδοθεί στο Δημόσιο, αναμένεται να επιτείνει τα προβλήματα ρευστότητας που έχουν ήδη οι επιχειρήσεις, καθώς ουσιαστικά βάζει χέρι στο ταμείο τους.
10. Σημειώνεται στροφή της κυβέρνησης, η οποία δεσμεύεται ότι δεν θα διατηρεί την πλειοψηφία του μετοχικού πακέτου των υπό αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων, αλλά μόνο ένα ποσοστό ικανό για να διατηρεί δικαιώματα. Το 51% και το μάνατζμεντ θα εκχωρούνται στον επενδυτή. Δηλώνεται επίσης ότι άμεσα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με κάποιες αλλαγές στις συμβάσεις για το ποσοστό που θα παραμείνει στο κράτος, ενώ σειρά παίρνουν και άλλες προβληματικές εταιρείες του Δημοσίου, όπως ο ΟΣΕ και ο Ιππόδρομος. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το Ελληνικό, ενώ ξεκινά νέος διαγωνισμός για τον «Αστέρα». Πάντως, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα πηγαίνουν όλα τα λεφτά για μείωση του δημόσιου χρέους, αλλά ένα μέρος τους θα διατίθεται για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.
11. Τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση βάζει στόχο να εισπράξει έσοδα από τα δικαιώματα διαχείρισης των τηλεοπτικών συχνοτήτων, σε μία αντίξοη πάντως εποχή για τον κλάδο και τη διαφημιστική αγορά.
12. Άδειες ηλεκτρονικού τζόγου: η κυβέρνηση θέλει να θέσει σε αυστηρό πλαίσιο τη λειτουργία διαδικτυακών εταιρειών στοιχήματος στη χώρα μας, αν και το θέμα των νέων αδειών θεωρείται επιχειρηματικά και κοινωνικά «ευαίσθητο».
13. Κλήρωση αποδείξεων με βάση την πρόταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων που ζητούν και συλλέγουν τις αποδείξεις τους.

Read more: http://www.oparlapipas.com/2015/03/blog-post_9072.html#ixzz3VnTfxTi1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !