Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

ΡΟΥΦΗΧΤΡΕΣ... «ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ» ΤΣΑΚΙΣΑΝ ΤΟ ΕΣΠΑ..

ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ 2007-2013 ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΜΠΟΜΠΟΛΑ - ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑ ΤΟ... ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

Έγγραφα - «φωτιά» που αποδεικνύουν ότι η κατασκευαστική εταιρεία του Μπόμπολα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ «ρούφηξε» το 50% των συνολικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τον κατασκευαστικό κλάδο, αγγίζοντας το μυθικό ποσό των 6 δισ. ευρώ, έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το περιοδικό «HOT DOC».
Εγγραφα σε μια περίοδο που η Ελλάδα δίνει καθημερινά τη μάχη για να εξασφαλίσει χρήματα προκειμένου να τακτοποιήσει δόσεις έναντι των δανειστών, πιστοποιούν το μεγάλο... πάρτι που επί σειρά ετών έχει στηθεί πάνω στη χρηματοδότηση έργων και... «έργων», με την προκλητικάυπέρογκη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει, «κλασσικά» στους «ολιγάρχες» της διαπλοκής. Τους... αχόρταγους «νταβατζήδες» που ξεφύτρωναν παντού με δεκάδες εταιρίες σε όλα τα πακέτα, ώστε να μην αφήσουν παρά ορισμένα... ψίχουλα για τα μικρά επιχειρηματικά «ψάρια».
Είναι δυνατόν μια εταιρεία να κατορθώνει να απορροφά σχεδόν το 50% του συνολικού πακέτου που διατέθηκε στον τομέα δραστηριοποίησής της μέσα σε έξι χρόνια; Και όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Hot Doc είναι. Και κάπως έτσι η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ φέρεται, σύμφωνα με έγγραφα - φωτιά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, από το 2007 μέχρι το 2013 να «ρουφάει» κοντά στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο εθνικός εργολάβος της πατρίδας μας, ο κ. Μπόμπολας είναι αυτός που με μαεστρικό και απόλυτα... ταχυδακτυλουργικό τρόπο, έχοντας τους δικούς του ανθρώπους σε όλα τα καίρια σημεία όπου λαμβάνονταν οι αποφάσεις, φέρεται να τα έχει... σαρώσει όλα, για να μας προσφέρει όλα αυτά τα τεράστια κατασκευαστικά έργα που άλλαξαν την ζωή μας. Και όμως, ακόμα οι εισαγγελείς αυτού του τόπου κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης σφυρίζουν αδιάφορα, όταν οι νέοι κυβερνώντες ανοίγοντας καθημερινά νέους φακέλους διαπλοκής στα υπουργεία, χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους με αυτά που διαπιστώνουν...
Εταιρείες του Μπόμπολα παντού...
Επί του προκειμένου, εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις λίστες του ΕΣΠΑ 2007-2013 που δημοσιεύει το HOT DOC που κυκλοφορεί, σ' ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα 20,4 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα για την επταετία 2007-2013 αποσκοπούσαν σε επενδύσεις, αειφόρο ανάπτυξη στην περιφέρεια κι άλλες θετικές επεμβάσεις στην οικονομία.
Κι όμως στην Ελλάδα της κρίσης, σχεδόν τα μισά από αυτά τα χρήματα απορροφήθηκαν από τους «εθνικούς εργολάβους» για να κατασκευαστούν αμφιβόλου αναγκαιότητας έργα και αυτά με ποσά που όσο καλή διάθεση και αν έχει κανείς, δεν μπορεί παρά να τα θεωρήσει και να τα κρίσει ως εξωπραγματικά.
Οι τρεις μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι (Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ και ΑΒΑΞ), εξασφάλισαν δισεκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων μέσω δικτύων θυγατρικών και συνεργιών, δημιουργώντας ένα συγκεκαλυμμένο -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- ολιγοπώλιο το οποίο στέρησε πολύτιμους πόρους από την υπόλοιπη αγορά που διαλυόταν εν μέσω μνημονίων.
Πέρα από τα 10 δισεκατομμύρια, περίπου το μισό ΕΣΠΑ, που μοιράστηκαν οι τρεις μεγάλοι όμιλοι, δεκάδες είναι τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες συμβούλων, δημοσκοπικές και διαφημιστικές εταιρείες, για έργα δηλαδή που δεν προωθούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά δημιούργησαν κι αναπαρήγαγαν τη φούσκα των άυλων υπηρεσιών, την οποία πληρώνουμε σήμερα.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα δίνονταν για επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, για αύξηση παραγωγικότητας και επιχειρηματικότητας, για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, για ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, για τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων πολιτικών, την ελκυστικότητα της ελληνικής περιφέρειας και έργα υποδομών.
Οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου που κυρίως χειρίστηκαν το εν λόγω πρόγραμμα "μετέφρασαν" αυτή την οδηγία κατά το δοκούν κι έδωσαν 12,9 από τα 20,4 δισ. για κατασκευαστικά έργα. Από το κονδύλι των 12,9 δις ευρώ, οι μικρές κατασκευαστικές εταιρείες πήραν ΜΟΝΟ 441 εκατ. ευρώ, ενώ οι τρεις προαναφερόμενοι εθνικοί εργολάβοι φέρονται να απορρόφησαν 9.5 δις ευρώ... Δηλαδή το 50% του συνολικού ΕΣΠΑ και το 90% των κατασκευαστικών έργων!!!!
Την ώρα δηλαδή που η επιχειρηματικότητα στραγγαλιζόταν από την πρωτοφανή λιτότητα που επέβαλαν οι μνημονιακές πολιτικές και το κλείσιμο της στρόφιγγας των τραπεζών, η επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα της διαπλοκής, κυριολεκτικά ΡΟΥΦΗΞΕ το 50% της επιδοτούμενης επιχειρηματικότητας!
Η είσπραξη των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τους τρεις κατασκευαστικούς ομίλους, δεν είναι άμεσα διακριτή, αφού τα κονδύλια εμφανίζονται να τα εισπράττουν δεκάδες εταιρείες, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι κοινοπραξίες και συνεταιρισμοί μεταξύ τους... Δηλαδή στους Ευρωπαϊκούς ελέγχους, διάφορες ελληνικές εταιρείες εμφανίζονται να παίρνουν τις δουλειές, ενώ στην ουσία είναι εταιρικά οχήματα είσπραξης των ίδιων εργολάβων, που κρύβονται πίσω από ονόματα και εταιρικά σχήματα...
Για παράδειγμα εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ κάνουν συμπράξεις με εταιρείες της ΑΒΑΞ και της ΤΕΡΝΑ, δημιουργώντας νέες εταιρείες, οι οποίες παίρνουν τα έργα... Η λειτουργία αυτή, βεβαίως δεν αφορά ΜΟΝΟ την είσπραξη του ΕΣΠΑ, αλλά και αυτή καθεαυτή την ανάληψη των έργων και τη διαμόρφωση των τιμών της αγοράς... Δημιουργείται στην ουσία ένα ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ, στο οποίο ΤΡΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ εταιρείες, (κατ' ουσία δύο του Μπόμπολα και μια του Ψυχάρη!!!!) εισπράττουν τα έργα, τα οποία βέβαια το πολιτικό μας σύστημα τα βαπτίζει αναγκαία... Αυτή η πρακτική τους προσφέρει την πολύτιμη γι' αυτούς δεσπόζουσα θέση στην αγορά, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τιμές... Οι τρεις συγκεκριμένοι όμιλοι, πέρα από τα έργα τα οποία έχουν αναλάβει αυτοτελώς ή με μεταξύ τους συνεργασίες, έχουν συμμετάσχει σε έργα και με άλλες εταιρείες...
Από τους πίνακες που δημοσίευσε το HOT DOC και αναδημοσιεύουμε, εκτιμάται πως από τον βασικό όγκο των έργων έχουν εισπράξει:
ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3.101.559.863 ευρώ + (ΑΕΓΕΚ 1.205.431.620 ευρώ, την οποία απορρόφησε) ΤΕΡΝΑ 2.678.987.416 ευρώ ΑΒΑΞ 1.978.818.704 ευρώ.
Τα συγκεκριμένα ποσά είναι ενδεικτικά... Σίγουρα είναι ακόμα μεγαλύτερα, αφού προκύπτουν έσοδα και από συμμετοχές σε άλλα έργα με διαφορετικές εταιρίες. Οι ίδιες εταιρίες συμμετέχουν ακόμα και σε μη κατασκευαστικά έργα, μέσω των οποίων έχουν εισπράξει έσοδα από το ΕΣΠΑ.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τα οποία σήμερα αποτελούν αντικείμενο εκτεταμένων ερευνών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της νέας κυβέρνησης, οι τρεις όμιλοι φέρονται να εμφανίζουν και δανεισμό που φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, από τις Ελληνικές τράπεζες, τη ζημιά των οποίων πληρώνει ο πτωχευμένος Ελληνικός λαός μέσα από τα 50 δισεκατομμύρια της ανακεφαλαιοποίησης και όχι μόνο.
Δηλαδή πέρα από τις εισπράξεις με τη βοήθεια και την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου και την προνομιακή είσπραξη του μισού ΕΣΠΑ οι κ.κ. Μπόμπολας και λοιποί, κατόρθωναν να δανείζονται και ως κατασκευαστικές και ως ΜΜΕ γεμίζοντας το τραπεζικό σύστημα με «θαλασσοδάνεια» που σήμερα ισχυρίζονται -για τα περισσότερα- πως αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.
Η ώρα της παρέμβασης των εισαγγελέων για τα θαλασσοδάνεια, αλλά και τη σωστή διάθεση και διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ έφτασε.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί πως δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω. Και δεν πρέπει να υποκύψει στον «εκβιασμό» πως θα επιβληθούν πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο ελληνικό δημόσιο ως συνυπεύθυνο για τη διάθεση των κονδυλίων με αδιαφανείς διαδικασίες.
Ηρθε η ώρα για τους νταβατζήδες και τους «εταίρους» τους, πρώην κυβερνητικούς και μη, να λογοδοτήσουν...

2 σχόλια:

 1. Ο εντιμότατος κ Σουφλιάς και τα διόδια
  6 Απριλίου 2008

  Αντιγραφή από ΑΝΤΙ

  «Εμφύλιος πόλεμος» για τα διόδια κινδυνεύει να ξεσπάσει μεταξύ Λαμιέων και Λαρισαίων λόγω του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά. Ο οποίος φρόντισε να μην πληρώνουν διόδια οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Τεμπών (που είναι ψηφοφόροι του),

  αλλά σφυρίζει αδιάφορα για τους κατοίκους της Φθιώτιδας που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους σε 5 σταθμούς διοδίων. Διαβάστε στο lamianews.blogspot.com να δείτε πως τα κατάφερε.

  Στο μεταξύ δεν είδαμε καμία κυβερνητική απάντηση,
  ή σχολιασμό, σε όσα αποκαλύψαμε πρώτοι για το κόλπο των διοδίων (διάβασε εδώ). Γράφτηκαν όμως πολλά με αφορμή εκείνο το δημοσίευμα και πλουτίσαμε τις γνώσεις μας. Η μία από τις εταιρείες που ανάλαβε
  το χαράτσωμα, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ,
  ανήκει μεταξύ άλλων και στον κ. Ψυχάρη (ή στον κ. Λαμπράκη, τους μπερδεύω πάντα αυτούς τους δυο),
  Μαζί με τον «ΑΚΤΟΡΑ» του Γ. Μπόμπολα και την J&P AΒΑΧ,
  είναι οι τρεις εταιρίες που πήραν τις πέντε νέες εθνικές οδούς και αύξησαν από τώρα τα διόδια, για
  ==========================================
  τα έργα που θα χρηματοδοτήσουμε εμείς.

  Αυτά προβλέπουν οι συμβάσεις που πέρασαν πρόσφατα από τη Βουλή ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σουφλιάς.
  Και γι αυτό μπήκε το μεγάλο χαράτσι στα διόδια. Για να βγάλουν άκοπα και χωρίς κανένα ρίσκο από 19 δις οι εργολάβοι και το κράτος.
  ===========================
  Tώρα, αν κάποιος βρει στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, το ΕΘΝΟΣ, την ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ΤΑ ΝΕΑ, και ΤΟ ΒΗΜΑ οτιδήποτε αρνητικό για τον μεγάλο Σαρακατσάνο πολιτικό θα πάρει το βραβείο για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των αιώνων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΨΥΧΑΡΗΣ: Εγώ θα τον ρίξω τον Παπανδρέου και θα τον στείλω
  και στο Ειδικό Δικαστήριο».

  Είπε ο ‘’προστάτης’’ του ‘’πληθωρικά άμυαλου αγά’’ !

  Ο Μιχάλης Καρχιμάκης, υποψήφιος βουλευτής στη Β Αθηνών
  με το κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, απογυμνώνει τον '' πληθωρικά ατάλαντο Αγα'' Βαγγέλη, κολλητό φίλο του κ. Ψυχάρη.

  Η αντίδραση του κ. Ψυχάρη, όπως την περιέγραψε στους συγκεντρωμένους ο πρώην βουλευτής Λασιθίου ήταν: Εγώ θα τον ρίξω τον Παπανδρέου και θα τον στείλω και στο Ειδικό Δικαστήριο».

  Και κατέληξε μεταξύ άλλων: «Πέσαμε γιατί είχαμε μια αισχρή αντιπολίτευση και από τα δεξιά και από τα αριστερά. Αυτό το αντιμετωπίζαμε όμως. Αλλά δεν αντιμετωπίσαμε το εσωτερικό μας πρόβλημα. Αν είχαμε κοινοβουλευτική ομάδα συμπαγή σήμερα το ΠΑΣΟΚ θα ήταν κυβέρνηση και θα είχε οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».
  Φίλοι μου, οι εχθροί(φοροφυγάδες) είναι πολλοί και δυνατοί.

  Μας λέγανε προδότες, την ώρα που ο Παπανδρέου, εξασφάλιζε δάνειο 140 δισ. ευρώ και έσωσε την Ελλάδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !