Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

NON PAPER ΣΟΚ ΑΠΟ ΜΑΞΙΜΟΥ – Ζητάμε την στήριξη του λαού για τις επόμενες μέρες

Σοκ από non paper του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο μοιάζει να δίνει συνέχεια στα περί ρήξης που ανέφερε ο Βαρουφάκης στην Κρήτη.

Το non paper που εκδόθηκε αργά χθες το βράδι καταλήγει ως εξής
-Στις σημαντικές μέρες που είναι μπροστά μας ζητάμε τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Το non paper εντείνει την αγωνία αντί να την μετριάσει και ίσως έφτασε η ώρα ο πρωθυπουργός να μιλήσει ανοιχτά και ξεκάθαρα στους Ελληνες πολίτες (με διάγγελμα;) αλλά και στους εντός του κόμματός του .
Στο μεταξύ διαβάζοντας κανείς το non paper διαπιστώνει ότι εκτός τον Σαμαρά-στον οποίο πολύ σωστά επιτίθεται-την πέφτει και στα κλιμάκια των Θεσμών κάτι που σημαίνει ότι οι συζητήσεις της Αθήνας δεν πάνε και τόσο καλά-ελπίζουμε να μην έχουν καταρρεύσει μια και απομακρύνεται η μέρα που θα στείλουμε την περίφημη λίστα των μεταρρυθμίσεων που είχε έτοιμη ο ΣΥΡΙΖΑ πριν καν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό μάς είχε πει ένα βράδι κάτω από την νερατζιά του Μαξίμου ο Γιάννης Δραγασάκης.
Αναλυτικά στο non paper αναφέρονται τα ακόλουθα:
1. Το Μνημόνιο τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε παράταση της δανειακής σύμβασης με βάση την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
2. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται στη βάση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά. Η λίστα αυτή δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, πολύ περισσότερο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπής συντάξεων και μισθών καθώς και μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.
3. Η λίστα που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι το επεξεργασμένο μεταρρυθμιστικό εθνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.
4. Αν είχαμε υπογράψει συνέχιση του Μνημονίου, τότε ποιος ο λόγος των διαπραγματεύσεων; Η νέα ελληνική κυβέρνηση, απλά θα συνέχιζε να εφαρμόζει όσα της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι φανερό σε όλους ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται –το αντίθετο. Θυμίζουμε τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες –κι αυτό σε αντιδιαστολή με το mail Χαρδούβελη.
5. Ο κ. Σαμαράς στην ουσία κάνει αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια όταν έφτασαν στην Αθήνα. Παρά την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου –που δεν μιλάει για ολοκλήρωση του «τρέχοντος προγράμματος»- ο κ. Σαμαράς και τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούσαν πως στις 25 Ιανουαρίου δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στη χώρα. Γι’ αυτό ακριβώς ο Πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες και συγκλήθηκε η «επταμερής συνάντηση» στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Για να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της απόφασης 20ης Φεβρουαρίου. Και αυτό ακριβώς έγινε.
6. Η αξιωματική αντιπολίτευση, αν θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία, καλό θα ήταν να μην προσπαθεί, έστω και μέσω ρητορικών σχημάτων, να εμπλέξει την χώρα στο μνημονιακό παρελθόν. Κατανοητή η δύναμη της συνήθειας, κατανοητή και η αδυναμία αντιπολίτευσης.
7. Στις σημαντικές μέρες που είναι μπροστά μας ζητάμε τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Υ.Γ.>Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Jens Weidmann, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία εάν δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
«Εάν ένα κράτος-μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία», τόνισε ο Weidmann σε συνέντευξή του στο Focus που θα δημοσιευθεί αύριο

Δεν υπάρχουν σχόλια: