Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

«Μύλος» με τους Γερμανούς-Με δέσμευση του Ινστιτούτου Γκαίτε απειλεί η Κυβέρνηση Πηγή:www.reporter.gr

«Μύλος» με τους Γερμανούς-Με δέσμευση του  Ινστιτούτου Γκαίτε απειλεί η ΚυβέρνησηO Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε τον Έλληνα υπουργό οικονομικών αφελή και τον ειρωνεύθηκε δημοσίως, ο Νίκος Παππάς απάντησε λέγοντας πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είναι ο εμπνευστής των πιο αποτυχημένων πολίτικων στην Ευρώπη, ενώ χθες στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι προτίθεται να υπογράψει την υλοποίηση σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου που αφορά σε αποζημιώσεις στα θύματα του Διστόμου και έδωσε «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου εντός της Ελλάδας.

Είναι γεγονός πως έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς προς τα πού μπορεί να κινηθούν τα πράγματα και όσον αφορά τις σχέσεις μας την Γερμανία και με την διαπραγμάτευση που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλες.

Ειδικότερα χθες και αφού είχαν προηγηθεί οι επίμαχες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε και στο περιθώριο της συνεδρίασης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Ν. Παππάς τις χαρακτήρισε ασύμβατες με την προσδοκία εύρεσης λύσης και πρόσθεσε πως είναι σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εξωτερικό του ακροατήριο.

Ενώ από το βήμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είπε ότι προτίθεται να υπογράψει σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου και με αυτό τον τρόπο να ανάψει το «πράσινο φως» για δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου εντός της Ελλάδας.

Αν και ο υπουργός πρόσθεσε πως η τελική του απόφαση θα εξαρτηθεί από «την πολυπλοκότητα της υπόθεσης αλλά και από ζητήματα ευρύτερων εθνικών διαστάσεων, η κίνηση αυτή δεν παύει να αποτελεί ευθεία προειδοποιητική βολή στην Γερμανία.

Το επίμαχο σημείο δε είναι εκείνο στο οποίο είπε ότι εάν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει επιθετικά τότε δεν αποκλείεται να έχουμε κατάσχεση του κτιρίου όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο Γκαίτε!

Υπενθυμίζεται  πως σύμφωνα με την 137/1997 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Η απόφαση αυτή κατέστη αμετάκλητη με την 11/2000 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία απέρριψε αίτηση αναίρεσης του Γερμανικού Κράτους. Σύμφωνα όμως με το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η «αναγκαστική εκτέλεση κατά αλλοδαπού δημοσίου δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού της Δικαιοσύνης».

Ανάλογη απόφαση είχε πάρει και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2000. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης είχε υπογράψει την σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα δικαστική κλητήρας να εμφανιστεί στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε των Αθηνών, προκειμένου να εκτελέσει την δικαστική  απόφαση του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά και κατόπιν την απόφασης της Γερμανίας να εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η τότε κυβέρνηση άλλαξε άποψη και ο υπουργός Δικαιοσύνης απέσυρε την απόφαση για αναγκαστική εκτέλεση.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: