Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ελλάδα: Η Γερμανία μας χρωστά 279 δισεκατομμύρια €

Απόδοση: Λούρου Σταυρούλα
Ελλάδα: Η Γερμανία μας χρωστά  279 δισεκατομμύρια €Το θέμα του γερμανικού πολεμικού χρέους προς την Ελλάδα έχει τεθεί πολλές φορές στο παρελθόν – και πιο πρόσφατα το 2010 και το 2012, όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για τους όρους των 240 δισεκατομμυρίων € .
Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα έχει θέσει τον επίσημο αριθμό – κατά προσέγγιση 300 δισεκατομμύρια δολάρια – για τις αποζημιώσεις  του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η γερμανική κυβέρνηση  – και πάλι – απέρριψε τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι το θέμα έχει κλείσει εδώ και καιρό. «Δεν θα ξεπληρώσουν τα χρέη τους από τις γερμανικές αποζημιώσεις που απορρέουν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»,  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο μήνα.
Η Γερμανία κατέβαλε  στην Ελλάδα 115 εκατομμύρια το 1960, όπως απαιτείται από τις συμφωνίες αποζημίωσης.
Το Βερολίνο λέει ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων, ενώ διακανονίστηκε μία και καλή από τις διεθνείς συνθήκες που άνοιξαν το δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας το 1990.
Η Ελλάδα δεν διαμαρτυρήθηκε για αυτές τις συμφωνίες τότε.
Αλλά η ελληνική κυβέρνηση λέει τώρα ότι οι πληρωμές του 1960 δεν ήταν αρκετές .
«Το 1960 η συμφωνία προέβλεπε αποζημίωση μόνο για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα , όχι για τις ζημίες που προκάλεσε στην ίδια τη χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Μάρτιο, όταν ξεκίνησε μια επιτροπή για να καθορίσει το μέγεθος της απαίτησης, και να προτείνει τρόπους  επίλυση της διαφοράς .
Η Αθήνα αναφέρει επίσης ότι αυτές οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν ένα άτοκο δάνειο που η Ελλάδα αναγκάστηκε να κάνει με τους Ναζί το 1942. Το δάνειο αυτό δεν εξοφλήθηκε ποτέ.
Η εκτίμηση των ζημιών έρχεται την ώρα που Γερμανοί χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα για τις προσπάθειές της να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του πακέτου διάσωσης μαζική .
Η ίδια η Γερμανία έχει δανείσει Ελλάδα  56 δισεκατομμύρια €.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία επίσημη αίτηση για αποζημίωση , αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια αξίωση θα έχει ευρεία λαϊκή υποστήριξη στην Ελλάδα, η οποία αγωνίζεται για να αποφευχθεί άλλη μια οικονομική κατάρρευση .
Αλλά ο Τσίπρας πήγε όσο πιο μακριά μπορούσε προτείνοντας, ότι  η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεκινήσει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, εφόσον το Βερολίνο αρνείται να πληρώσει .
Αυτό περιγράφεται ως «παράξενο και θρασύ» από γερμανικά μέσα ενημέρωσης .

 Πηγή: gorganews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: