Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Το Παλαιστινιακό Κράτος πλήρες μέλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο




 Αθήνα, 2 Απριλίου 2015
 ΄΄Το Παλαιστινιακό Κράτος πλήρες μέλος στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο΄΄
 Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την επίσημη ένταξη του Παλαιστινιακού κράτους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.  Η πράξη αυτή αντανακλά την ακλόνητη δέσμευση της Παλαιστίνης στην ειρήνη, τις οικουμενικές αξίες και την πρόδηλη αποφασιστικότητα της να παρέχει προστασία στο λαό της καθιστώντας υπόλογους, όλους τους υπευθύνους για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει σε βάρος του.

Αυτή η σημαντική απόφαση υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, ώστε να επιτευχθεί άμεσα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος και να τεθεί τέλος στην Κατοχή.
Για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας που καταβάλλει ο Παλαιστινιακός λαός, η ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα, απέστειλε από κοινού με άλλους ευρωβουλευτές ( από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και τους Πράσινους), την ακόλουθη επιστολή στην ΥΕ της Ε.Ε.  Federica Mogherini ζητώντας της να ενισχύσει τον αγώνα αυτόν και να καλωσορίσει την κύρωση του Καταστατικού της Ρώμης από την Παλαιστίνη και την ένταξή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο :
“Αξιότιμη Ύπατη Εκπρόσωπε,
Την 1η Απριλίου η Παλαιστίνη θα γίνει κράτος μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έπειτα από την κατάθεση των απαιτούμενων εγγράφων για ένταξη, στις 2 Ιανουαρίου 2015. Με τον τρόπο αυτό, ο παλαιστινιακός λαός και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο και την παγκόσμια δικαιοσύνη.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ένα από τα διεθνή νομικά μέσα που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενθαρρύνει τις αξίες της υπευθυνότητας και της ειρήνης. Όπως αναφέρεται στην κοινή θέση της ΕΕ σχετικά με το ΔΠΔ, η ΕΕ έχει επισήμως δεσμευθεί να προωθήσει την καθολική υποστήριξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, με την προώθηση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής σε αυτό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ύπατη Εκπρόσωπος, κα Catherine Ashton, χαιρέτιζε κάθε κράτος που προσχωρούσε στο Καταστατικό της Ρώμης.
Επιπλέον, στις 12 Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτισε την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης από την Παλαιστίνη (ψήφισμα P8_TA-PROV (2015) 0075). Προέτρεψε επίσης την ΕΕ να "παρέχει [στο ΔΠΔ] ισχυρή διπλωματική, πολιτική και οικονομική στήριξη» και, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σχετικά με την κατάσταση στην Παλαιστίνη,  και να "συνεργαστεί πλήρως με το Γραφείο του Εισαγγελέα του ΔΠΔ» (P8_TA-PROV (2015) 0079).
Γνωρίζουμε το πόσο έχετε ασχοληθεί με τα γεωπολιτικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή, καθώς το πρώτο επίσημο ταξίδι σας εκτός Ευρώπης έγινε στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Τον περασμένο Νοέμβριο, ενώπιον των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, υποστηρίξατε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να είναι «ο πρώτος πολιτικός παράγοντας στην περιοχή για να διευκολύνει το διάλογο".
Με αυτό τον τρόπο, ως Αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών λαών, σας ζητάμε επίσημα να διαβιβάσετε την ικανοποίησή μας για την επικύρωση του Καταστατικού της Ρώμης από την Παλαιστίνη, και να "καλωσορίσετε θερμά" το κράτος αυτό στο ΔΠΔ όπως έκανε η ΕΥΕΔ στο παρελθόν για πολλά άλλα κράτη. Η ΕΕ θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία αυτή να αποστείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο επιβεβαιώνοντας την αφοσίωση της προς τη δικαιοσύνη και την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων με τα μέσα του διεθνούς δικαίου.”


                                                                                                Από το Γραφείο Τύπου

Sofia Sakorafa



Δεν υπάρχουν σχόλια: