Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Η ατάκα του Τσίπρα από την Μόσχα που έφερε τρόμο στην Ευρώπη


Η ατάκα του Τσίπρα από την Μόσχα που έφερε τρόμο στην ΕυρώπηΤα περισσότερα ξένα ΜΜΕ αποφαίνονται ότι από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν προέκυψαν συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Ομως, μία φράση του Ελληνα πρωθυπουργού προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με τους New York Times, που επικεντρώνονται στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας του ρόλου του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση.

Σύμφωνα με το iefimerida η δημόσια κριτική του Ελληνα πρωθυπουργού για τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λέγοντας «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη είναι απόδειξη των ρωγμών που προκύπτουν στην ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας, αναφέρουν οι New York Times.
Για τη Ρωσία, η επίσκεψη είναι μία καλοδεχούμενη αλλαγή από τις ως επί το πλείστον τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση για το ουκρανικό θέμα, σημειώνει το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας.
Στη συνέχεια παραθέτει τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις, αναφέροντας ότι επανέλαβε την παλιότερη κριτική του για το θέμα. «Εχουμε επανειλημμένα δηλώσει τη διαφωνία μας», είπε. «Αυτή είναι η άποψή μας και την εκφράζουμε διαρκώς στους εταίρους μας στην ΕΕ. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι μία γόνιμη απόφαση. Πρακτικά, είναι ένας οικονομικός πόλεμος. Θα οδηγήσει σε ψυχροπολεμικές σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία», είπε ο κ. Τσίπρας.
Τέτοια δημόσια κριτική είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Ευρωπαίους ηγέτες, γιατί οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λήγουν αυτόματα στις 31 Ιουλίου και μία ομόφωνη απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι απαραίτητη για την παράτασή τους, τονίζουν οι New York Times. «Μέχρι τώρα, κορυφαίοι Δυτικοί αξιωματούχοι γενικά έχουν δηλώσει ότι δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στην επίλυση της κρίσης στη δυτική Ουκρανία, προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση στις κυρώσεις», συμπληρώνουν.
Αν και η επίσκεψη μπορεί να αποδειχθεί στρατηγικά χρήσιμη για την Ελλάδα και τη Ρωσία, η συνάντηση με τον κ. Πούτιν απέδωσε ελάχιστα σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα αποτελέσματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε ανακοίνωση για εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, που ήλπιζε η Ελλάδα. «Αντί για αυτό, Πούτιν και Τσίπρας παρακολούθησαν τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να υπογράφουν συμφωνία για το έτος πολιτιστικής ανταλλαγής το 2016. Στη συνέχεια οι δύο τους υπέγραψαν ένα κοινό πλάνο δράσης για το 2015-2016, το οποίο μιλούσε γενικά για αυξημένη συνεργασία σε διάφορους τομείς, ανάμεσά τους το εμπόριο, ο τουρισμός και η ενέργεια», προσθέτει.
Guardian: «Μουσική στα αφτιά του Πούτιν»
Στα λεγόμενα του κ. Τσίπρα για τις κυρώσεις κάνει εκτενή αναφορά και το δημοσίευμα του Guardian, που μιλά για ανησυχία από τις Βρυξέλλες, ενώ σχολιάζει ότι τα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργος στο Κρεμλίνο ήταν «μουσική στα αφτιά του Πούτιν». Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι αναμφίβολα η Μόσχα βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν πιθανό σύμμαχο σε μία ήπειρο που έχει λίγους, ενώ κάνει λόγο για ρωσική στρατηγική υπονόμευσης της ομόφωνης ευρωπαϊκής στάσης στο θέμα των κυρώσεων.
Ακόμη, ο Guardian κάνει λόγο για συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μόσχα και στενές σχέσεις των στελεχών του με τη Ρωσία. «Αναλυτές εκτιμούν απίθανο οι Ελληνες να το τραβήξουν τόσο ώστε να θέσουν βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αλλά «παίζουν» και με τις δύο πλευρές, προειδοποιώντας την Ευρώπη ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων

Μιλώντας για τις "κόκκινες γραμμές" στην διαπραγμάτευση, ο Τσίπρας τόνισε ότι "δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της δημοκρατικής Ευρώπης". "Δεν δίνουμε έναν αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού, αλλά και στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης", υπογράμμισε για να αναφερθεί κατόπιν στις αξίες του Διαφωτισμού. Σύμφωνα με... τον πρωθυπουργό τον αγώνα για λύση απέναντι στη λιτότητα που διεξάγει η κυβέρνηση, βλέπουν οι και υπόλοιποι λαοί σαν λύση και για τους ίδιους. "Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων. Η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος, όπως μας ζητούν κάποιοι δανειστές", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. "Τους απαντάμε "δεν βιαζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε", εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία. Δηλαδή μια συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της...
ΣΧΟΛΙΟ:ΝΒ. Προκαλεί θυμηδία τουλάχιστον, να επιρρίπτονται ευθύνες στους δανειστές μας, επειδή ο επίτιμος ‘’φίλος’’ Κ. Καραμανλής, τίναξε τα πάντα στον αέρα, καταστρέφοντας σε πέντε χρόνια ( 2004-2009) την οικονομία και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, ανεβάζοντας σε απίστευτα ύψη χρέος και έλλειμμα.

Ανώνυμος είπε...

Και σήμερα πάλι εμείς παρακαλάμε για ΜΝΗΜΟΝΙΟ???
Τελικά ,όλοι έχουν λόγο στη ‘’εθνικοσοσιαλιστική’’ κυβέρνηση,
εκτός από τον Πάνο.

Ζητά εδώ και μήνες, με επίσημη πρόταση να αποχωρήσει η Ελλάδα από το μνημόνιο και επιστροφή στης αγορές μετά από χαμηλότοκες συμφωνίες δανειοδότησης από τρίτες χώρες, με τη βοήθεια για δημιουργία συνθετικού χρυσού από ίνες του ιστού της αράχνης και δεν ακούνε? Και σήμερα πάλι εμείς παρακαλάμε για ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Μα, τόσες πηγές χρηματοδότησης του Πάνου, πάνε χαμένες?
Ο Πάνος μιλά για ανεξάρτητη γεωπολιτική και γεωστρατηγική γραμμή.
Ο Πάνος μιλά για δανειοδότηση των αναγκών μας από χώρες ,όπως η Ρωσία , η Κίνα..
Ο Πάνος μιλά για άμεση επιστροφή στην ανάπτυξη αντί της υφεσιακής πολιτικής που ακολουθείται σήμερα.
*Κι όσο διαβάζει αυτά που του γράφουν, έστω κι αν δεν καταλαβαίνει τη σημασία τους κάτι γίνεται. Δημιουργείται σχετική θολούρα.
*Έλα όμως που τα γραμμένα τελειώνουν και αρχίζουν τα καμένα . Κι όταν ο Πάνος έχει πάρει φόρα, τότε τυχεροί είναι όσοι βρίσκονται κοντά σε πόρτα..κινδύνου.

Ανώνυμος είπε...

Καλωσήρθατε στον Τρίτο Κόσμο: O Τσίπρας έφτασε μέχρι το Ιράν εκλιπαρώντας για δανεικά
================================================
Ακόμα ένα περιστατικό-απόδειξη της αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η Κυβέρνηση προκειμένου να βρει μετρητά αποκαλύπτεται σήμερα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ, επικαλούμενος ασφαλείς πληροφορίες, τριμελής ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την Τεχεράνη για επείγουσες διαβουλεύσεις με την ιρανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα με στόχο το Ιράν να αγοράσει είτε ποσότητα ελληνικών ομολόγων είτε μέρος του ελληνικού χρέους!
Η προσπάθεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απέβη άκαρπη διότι οι παράγοντες της ιρανικής κυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε η τριμελής ελληνική αντιπροσωπεία αρνήθηκαν να μπουν σε αυτή την «περιπέτεια», επικαλούμενοι τις επιπτώσεις από τις οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.
Η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε ήδη στην Αθήνα, άπρακτη, σημειώνει το δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο επικεφαλής της ήταν ο Γιώργος Τσίπρας, πρώτος εξάδελφος του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ήδη προσληφθεί στο υπουργείο των Εξωτερικών ως σύμβουλος του υπουργού Νικ. Κοτζιά, αλλά προαλείφεται για ειδικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.
Παράλληλα αναφέρεται πως όπως είναι φυσικό, η μετάβαση της υπό τον κ. Τσίπρα ελληνικής αποστολής στην Τεχεράνη έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστική, δεδομένων των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν καθώς και των εχθρικών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Εντυπωσιάζει όμως το γεγονός ότι αυτή επιχειρήθηκε –επισημαίνει το δημοσίευμα– ενώ είναι γνωστά όλα τα προηγούμενα και, επίσης, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν επιτύχει να μετατρέψουν το Ισραήλ σε στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας στην περιοχή.