Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Η "ντρίπλα" Α.Τσίπρα που έφερε πιο κοντά τη συμφωνία παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό μεταβλήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να θέσει και πάλι το οικονομικό
πρόβλημα της χώρας μας σε πολιτικό επίπεδο και να κάνει ένα ακόμη βήμα πιο μπροστά στην επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους που θα «ξεκλειδώσουν» και τη ρευστότητα προς την Ελλάδα.
Η φράση του ιδίου αργά το βράδυ πως «είμαστε πιο κοντά τώρα σε συμφωνία», η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό» και το πολύ θετικό κλίμα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, (ήταν ξεκάθαρο και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν) σε αντίθεση με όσους έλεγαν πως «έχει χάσει την υπομονή του με την Ελλάδα», αποτύπωσαν την αίσθηση πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αποδεχθεί θέσεις της ελληνικής πλευράς και υπάρχει φως στην επίτευξη της συμφωνίας-γέφυρας.

Μπορεί αυτή να μην έρθει σήμερα στο Eurogroup, αλλά είναι πολύ πιθανό να συμβεί μέχρι το τέλος Απριλίου, οπότε και η κυβέρνηση ήθελε προκειμένου να αποφύγει την περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος της ανησυχίας. Η δε αυτή συμφωνία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα είναι στη βάση της συμφωνίας τους Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όπως απαιτούσε επίμονα η Αθήνα το τελευταίο διάστημα.

Μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε αρκετά σημεία, με σπουδαιότερο αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,2%-1,5%, αλλά παραμένουν τα αγκάθια του ασφαλιστικού, εργασιακού και του ΦΠΑ, τα οποία η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ως «κόκκινες γραμμές» και παραμένει ανυποχώρητη. Τώρα, σε τί βαθμό και πώς θα κάνουν πίσω οι δανειστές για να επιτευχθεί η συμφωνία, μένει να το δούμε.

Χθες, πάντως, στις Βρυξέλλες οι πρωταγωνιστές των διαβουλεύσεων αποφάσισαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, να αποφύγουν τις δηλώσεις ή μάλλον τα πολλά σε αυτές και ενδεικτικό είναι πως ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας που είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής και τα αποτελέσματα των συναντήσεων του με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, τελικώς προχώρησε σε μία μόνο σύντομη δήλωση. Να σημειωθεί πως οι συναντήσεις αυτές έγιαν στο περιθώριο της Συνόδου για το μεταναστευτικό σε μία ντρίπλα του Α.Τσίπτρα.

Η στάση αυτή ενίσχυσε τις εκτιμήσεις και τις πληροφορίες εκείνες ότι ελληνική κυβέρνηση και εταίροι είναι σε καλό δρόμο για μια συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση, τουλάχιστον η ελληνική πλευρά, θα είχε κάθε λόγο να επαναλάβει τις πιεστικές δηλώσεις που έκαναν, πριν τις χθεσινές διαβουλεύσεις, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες προειδοποιώντας τους εταίρους ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Απριλίου, όλα τα ενδεχόμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ακόμα και οι εκλογές, είναι ανοιχτά, ενώ οι Ευρωπαίοι θα επέμεναν μονότονα στις μεταρρυθμίσεις.

Τα προηγούμενα δε λεπτά είχαν προηγηθεί ανεπίσημες πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση ότι η συνάντηση του Τσίπρα-Μέρκελ πήγε καλά, ότι υπάρχουν συγκλίσεις και σοβαρή πρόοδος από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο και η Αθήνα περιμένει να προχωρήσουν οι διεργασίες και οι συζητήσεις στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων, ώστε μέχρι την Τετάρτη ή το αργότερο Πέμπτη να επιτευχθεί αυτή η ενδιάμεση συμφωνία που θα δίνει ανάσα ρευστότητας και χρηματοδοτική ροή στη χώρα.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού μάλιστα εκτίμησαν πως σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, θα αποδεσμευτεί τουλάχιστον αμέσως μία πρώτη δόση προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες ρευστότητας που έχει, να καλύψει τις άμεσες τρέχουσες υποχρεώσεις της και να πάει με ασφάλεια έως τον Ιούνιο, που έχει προγραμματιστεί η ολοκλήρωση της μεγάλης συμφωνίας για το επόμενο τριετές πρόγραμμα.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι Κασσάνδρες περί χρεοκοπίας, διάλυσης της χώρας και όλα αυτά τα συνήθη που λέγονται από τα ΜΜΕ των βαρόνων διαψεύδονται και αν μη τι άλλο η κυβέρνηση τηρεί αξιοπρεπή στάση στην κατεύθυνση της τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων απέναντι στο λαό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: