Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Εμπλοκή με το... καλημέρα της νέας ομάδας διαπραγμάτευσης
Εμπλοκή με το... καλημέρα έχει επέλθει σύμφωνα με πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις της νέας διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών το «κώλυμα» αφορά στο πολυνομοσχέδιο το οποίο τελικά δεν θα κατατεθεί σήμερα προς έγκριση στο Brussels Group.

Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν έχουν ακόμη κωδικοποιηθεί στην τελική μορφή τους, ενώ εξήγησε ότι η σημερινή συζήτηση θα είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα.
Ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν ότι έχει υπάρξει εμπλοκή με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της α΄κατοικίας, λέγοντας πως οι δανειστές δεν συζητούν καμία αλλαγή σε αυτούς τους τομείς που αποτελούν και τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θέλει, προτού καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους, να πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο για αύριο υπουργικό συμβούλιο όπου θα οι υπουργοί θα εξετάσουν αναλυτικά τις τελευταίες λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου για να μην φανεί ότι πρώτα παίρνουν την έγκριση των δανειστών. 
Εν τω μεταξύ σήμερα θα συνεδριάσει το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος ενώ το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί στο δείπνο που αρχίζει στις 8.00 μ.μ. Παράλληλα, συνεδριάζει η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της ΕΕ (EFC).
Όπως ανέφεραν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη των ελληνικών αρχών βρίσκονται και σήμερα σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ αύριο Πέμπτη αναμένεται ότι θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Brussels Group όπως και η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, το Brussels Group θα διακόψει τις εργασίες του την Πρωτομαγιά και κατά πάσα πιθανότητα θα ξανασυνεδριάσει το Σαββατοκύριακο.
Σκοπός των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: