Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ζ. Κωνσταντοπούλου από τη Ρώμη – Θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα ο έλεγχος του δημόσιου χρέους

konstantopoul_zoi_8Το θέμα της συμμετοχής των Κοινοβουλίων στη διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου του δημόσιου χρέους και της καταπάτησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις μνημονιακές πολιτικές, έθεσε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, που πραγματοποιείται στη Ρώμη.
Μιλώντας από το βήμα της συνόδου, ως κεντρική ομιλήτρια στη συνεδρίαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη, η κ. Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε
για να διασφαλίσει την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, να εγγυηθεί την ευημερία των πολιτών και των κοινωνιών της, να επιβεβαιώσει την ισότιμη συμμετοχή των κρατών-μελών και την ισότιμη και αξιοβίωτη συνύπαρξή τους», και τόνισε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια η Ευρώπη όπως εκφράζεται κυρίως από τον εκτελεστικό, τραπεζικό και οικονομικό τομέα της, μοιάζει να έχει χάσει τον δρόμο της». Η κ. Κωνσταντοπούλου παρατήρησε ότι «δείχνει να αποδίδει περισσότερη σημασία στους αριθμούς και στις οικονομικές εκτιμήσεις, που έχει αποδειχθεί ότι είναι χονδροειδώς εσφαλμένες, με απώτερο σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας (μίας έννοιας που δεν περιλαμβάνεται στις οικουμενικές αρχές ή διεθνείς αξίες που αναγνωρίζει η ανθρωπότητα και η οποία κατατάσσεται πολύ χαμηλότερα από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιεραρχία των ευρωπαϊκών αξιών) σε βάρος της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επεσήμανε ότι οι «οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν δεν έχουν δημιουργήσει μόνο δυστυχία, αλλά και ανθρωπιστική κρίση, υπονόμευση των δημοκρατικών διαδικασιών και των κοινοβουλευτικών πρακτικών, την ίδια ώρα που καταπατώνται θεμελιώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τις περισσότερες -αν όχι όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιείται ως πρόσχημα ή ως εργαλείο αποδόμησης θεμελιωδών αξιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Χρησιμοποιείται», είπε, «ως βάση ενός μηχανισμού που εκβιάζει τα κοινοβούλια και τους λαούς», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο έλεγχος τους δημόσιου χρέους αποτελεί θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα».
Η κ. Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τη σύνοδο για τη συγκρότηση και τη δραστηριότητα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και παρουσίασε την ευρωβουλευτή κα Σοφία Σακοράφα, υπεύθυνη της Επιτροπής Αλήθειας για τις σχέσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Εθνικά Κοινοβούλια άλλων κρατών, και τον Dr. Eric Toussaint, Επιστημονικό Συντονιστή της Επιτροπής, οι οποίοι ήταν μέλη της ελληνικής αποστολής.
Στη διάρκεια της ομιλίας της, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα και κυρίως στο πόσο αρνητικά επηρεάστηκε από τις μνημονιακές πολιτικές. Μεταξύ άλλων, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, από 9,7% το 2009 σε 27% το 2015, στην ανεργία των νέων που ξεπέρασε το 60% και στην ανεργία των νέων γυναικών που άγγιξε το 72%. Αναφέρθηκε επίσης στην εκτίναξη του αριθμού των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια, στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά, στο ότι περισσότερα από μισό εκατομμύριο παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς και στη διάλυση της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας, που παρουσιάσθηκαν ως «διαρθρωτικές αλλαγές».
Σε ξεχωριστή παρέμβασή της στη συνεδρίαση με θέμα «Οι δρόμοι για την ανάπτυξη και η ψηφιακή Ευρώπη», η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι «οι δρόμοι για την ανάπτυξη στην Ευρώπη δεν μπορεί να περνούν πάνω από ανθρώπινες υπάρξεις. Οι δρόμοι για την ανάπτυξη δεν μπορούν να παρακάμπτουν τις δημοκρατικές διαδικασίες». Ανέφερε ότι «τον Νοέμβριο του 2013 ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, υποσχέθηκε στον Ελληνικό λαό δωρεάν wi-fi για όλους. Ένα μήνα μετά ένα μικρό κορίτσι πέθανε μέσα στο σπίτι του, όπου ζούσε με τη μητέρα της, για μήνες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τότε αποκαλύφθηκε ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μήνες ή και χρόνια». Υπογράμμισε ότι «όταν μιλάμε για ανάπτυξη σε αυτή την συνδιάσκεψη, θα πρέπει να θυμόμαστε και να υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε εκ μέρους των πολιτών και μιλάμε υπέρ των πολιτών».
Στη διάρκεια της παραμονής της, είχε επίσης συνάντηση και συνομιλία με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, προς τον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Ελληνικού Κοινοβουλίου για την νέα τραγωδία στη Μεσόγειο, με θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες.
Επίσης, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου είχε επαφές με πολλούς προέδρους άλλων ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και τον παριστάμενο Πρώτο Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. Είχε, επίσης, σύντομη συνάντηση και συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτζ, ο οποίος της πρότεινε να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ?

ΜΑ, ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΟΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΩΣ ΔΕΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΜΕ!

"Απαλλακτικό βούλευμα" Παπανδρέου για το έλλειμμα του 2009 μέσω του πολυνομοσχεδίου;
Τρεις πρώην γαλάζιοι βουλευτές αποκαλύπτουν πως στην αιτιολογική έκθεση ομολογείται ότι το έλλειμμα ήταν 15,6%, κάτι που διέψευδε η ΝΔ και ζητούσε εξεταστική. Αμηχανία στην Κ.Ο της ΝΔ για τη "δικαίωση Παπανδρέου".

Μια παραδοχή μεγάλης πολιτικής σημασίας περιέχει...
η αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου που συζητήθηκε στη Βουλή και η οποία, υπό προϋποθέσεις, ακυρώνει βασικές προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά αλλά, ταυτόχρονα, απαλλάσσει την κυβέρνηση Παπανδρέου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η χώρα βρέθηκε στην εποπτεία της τρόϊκας και στο Μνημόνιο το 2010.

Οι δυο βουλευτές του κινήματος «Νέα ΜΕΡΑ», Νίκος Σταυρογιάννης και Γιάννης Κουράκος, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης (όλοι τους πρώην μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ), καλούν τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να απαντήσουν εάν αποδέχονται την αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου: σε αυτό – σύμφωνα με τους τρεις βουλευτές – αναφέρεται ότι το έλλειμμα του 2009 ήταν στο ύψος του 15,6%.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση των τριών βουλευτών, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα σημάνει και την ακύρωση των στοιχείων που έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2009 -και περιέχονται στο βιβλίο που έγραψε, τότε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου- και επιβεβαίωση των δηλώσεων των κυρίων Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Γιώργου Παπανδρέου για το έλλειμμα, τις οποίες -σύμφωνα με τους ίδιους- διέψευσε η πλειοψηφία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν είναι, ακόμα, γνωστό εάν η συγκεκριμένη παραδοχή υπήρχε και στην αιτιολογική έκθεση του προϋπολογισμού που ψήφισε τον Δεκέμβριο η τρικομματική κυβέρνηση. Εάν, όντως, υπάρχει στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά, είναι, πράγματι, ιδιαίτερης αξίας και είναι βέβαιο πως αφενός ερμηνεύει την επιμονή του Γιάννη Στουρνάρα να κρατά στη θέση του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ τον Ανδρέα Γεωργίου που είχε ελεγχθεί για αλλοίωση ("φούσκωμα") του ελλείμματος και αφετέρου προσφέρει ανέλπιστα επιχειρήματα στον πρώην πρωθυπουργό.

Από την άλλη, μια τέτοια παραδοχή βάζει οριστικά τέλος στην δέσμευση του πρωθυπουργού ότι "θα γίνει μια εξεταστική κι αυτή θα είναι για το πως μπήκαμε στο Μνημόνιο".

«Εμείς καταψηφίζουμε το πολυνομοσχέδιο και θέτουμε τα εξής ερωτήματα» ανέφεραν χαρακτηριστικά, οι τρεις βουλευτές, προσθέτοντας: «Η κυβέρνηση Σαμαρά επιβεβαιώνει το έλλειμμα του 15,6% για το 2009;».

«Είναι απορίας άξιο με ποιο τρόπο θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Ν.Δ, ειδικά όσοι κατείχαν υπουργικές θέσεις, το σημερινό πολυνομοσχέδιο στην αιτιολογική έκθεση του οποίου αναφέρεται το έλλειμμα του 2009 στο ύψος του 15,6%.

Τελικά ακυρώνουν οι ίδιοι βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ τα στοιχεία που έδιναν στη δημοσιότητα
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
το 2009; Επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα του 2009 που
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
διέψευσε η πλειοψηφία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ;».

Ανώνυμος είπε...

Καταπέλτης η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τα ψεύτικα στοιχεία.

Κόλαφος για Τσίπρα Σαμαρά Καμμένο το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής του eυρωκοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικα
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, επισημαίνονται ο κίνδυνος χρεοκοπίας και μη βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών λόγω της συνεχούς μείωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στα χρόνια πριν από την έναρξη του προγράμματος,
ενώ αναφέρει ότι «η προβληματική κατάσταση στην Ελλάδα
οφειλόταν επίσης και στη στατιστική απάτη στα χρόνια πριν από την έναρξη του προγράμματος», επισημαίνοντας, ωστόσο, την αποφασιστική δράση της κυβέρνησης για ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010.
Η έκθεση αναγνωρίζει στην άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στην χώρα χάρη στις θυσίες των ελλήνων πολιτών και στο μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών αλλαγών που υλοποιούνται, ασκώντας παράλληλα κριτική για αστοχίες και αδικίες στον επιμερισμό του κόστους

Ανώνυμος είπε...

Καταπέλτης η αποφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τα ψεύτικα στοιχεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή την εξεταστική επιτροπή για το ρόλο της τρόικα.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Τσίπρας επισκέφθηκε τους 2 εισηγητές
--------------------------------------------------------------------------------
της επιτροπής στις Βρυξέλλες και τους ζήτησε «να επεκταθεί η διάρκεια, αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν, γιατί τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο να βγάλουμε συμπεράσματα, γιατί έγιναν αυτές οι λάθος επιλογές, ποιοι ευθύνονται γι' αυτές τις επιλογές και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει»!
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η πολιτική του μνημονίου μάς επιβλήθηκε
και ήταν επιλογή που μπορούσαμε να αποφύγουμε. Θυμίζουμε τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα "το πρώτο Μνημόνιο επιβλήθηκε παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο και τη δημοκρατία. Η τότε κυβερνητική πλειοψηφία είχε απλώς εξουσιοδοτήσει τον υπουργό των Οικονομικών -ο οποίος δεν έχει περιληφθεί στον κύκλο ακροάσεων της Επιτροπής- για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου"

Ανώνυμος είπε...

Απορρίφθηκε η προσφυγή δύο εταιρειών κατά της Ελλάδας για το PSI

Το διαιτητικό δικαστήριο που συγκροτήθηκε για να λάβει απόφαση σχετικά με το αίτημα δύο ξένων εταιρειών για το ελληνικό PSI απέρριψε την προσφυγή τους.
Συγκεκριμένα, στις 20 Μαΐου 2013, δύο ξένες εταιρείες, η ISTROKAPITAL SE, εταιρεία holding τσεχικών συμφερόντων με έδρα την Κύπρο, και το σλοβακικό ταχυδρομικό ταμιευτήριο, Poštová banka, a.s. (Slovak), προσέφυγαν κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, διεκδικώντας αποζημίωση για τις απώλειές τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία κουρεύτηκαν τον Μάρτιο του 2012.
Το διαιτητικό δικαστήριο που συγκροτήθηκε από το Κέντρο αυτό για να κρίνει την υπόθεση εξέδωσε την απόφασή του στις 9.4.2015, με την οποία απέρριψε την προσφυγή κατά της Ελλάδος. Διαιτητές είχαν ορισθεί ο Αμερικανός John Townsend, η Γαλλίδα Brigitte Stern και ο Κολομβιανός Eduardo Zuleta, ως Πρόεδρος του διαιτητικού δικαστηρίου