Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Οι πέντε κινήσεις του Γ.Βαρουφάκη που ταπείνωσαν τους δανειστές - Πώς και γιατί στοχοποιήθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ

Ο ανασχηματισμός της πολιτικής ομάδες διαπραγμάτευσης εκ μέρους της κυβέρνησης αποτέλεσε αντικείμενο συνεχών δημοσιευμάτων του γερμανικού κυρίως Τύπου για την αλλαγή στο πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ρόλο συντονιστή της ομάδας.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο Γ.Βαρουφάκης και οι κινήσεις του ουσιαστικά έθεσαν τους δανειστές εκτός ισορροπίας όσο καιρό ακριβώς ήθελε η κυβέρνηση και τώρα με την αλλαγή στη δομή της ομάδας (η οποία όμως σημειωτέον εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την οικονομική εποπτεία του υπουργού Οικονομικών) ξεκινά με πλεονέκτημα την οριστική διαπραγμάτευση.

Πλεονέκτημα γιατί οι εταίροι αισθάνονται ως και ανακουφισμένοι που ο Γ.Βαρουφάκης όχι δεν θα επιβλέπει τη διαπραγμάτευση, αυτό το γνωρίζουν, αλλά που δεν θα είναι αναγκασμένοι να συνδιαλέγονται με ένα πρόσωπο το οποίο ουσιαστικά τους έφερε προ των ευθυνών τους αλλά και που τους είπε όσα δεν είχαν ακουστεί ποτέ στο παρελθόν, γιατί πολύ απλά οι προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών απλά δεν τολμούσαν να πουν.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει τα γερμανικό περιοδικό "Focus" οι πέντε κινήσεις (τις αναφέρει ως λάθη) που έκαναν ειδικά τους Γερμανούς να αισθανθούν μειονεκτικά απέναντι στην καταχρεωμένη Ελλάδα, κάτι που ασφαλώς δεν περίμεναν (ήταν προετοιμασμένοι για το αντίθετο) ήταν:

1. Troika Raus

Την πρώτη μεγάλη “προσβολή” έκανε ο Γ.Βαρουφάκης λίγες ημέρες μετά τις εκλογές: Στις 30 Ιανουαρίου, έκανε γνωστό ότι θα διώξει τη μισητή τρόικα από τη χώρα. Το πρόβλημα ήταν τα ίδια δύο πράγματα: Από τη μια πλευρά, ήταν η ώρα που το αφεντικό του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα επισκεπτόταν την Αθήνα και προφανώς δεν το διασκέδασε. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα ήθελε χρήματα- ακριβώς από αυτά τα όργανα της Τρόικας που ο Βαρουφάκης προηγουμένως πρόσβαλε. Ήταν μόνο το πρώτο βήμα σε μια παρέλαση αντιφάσεων.

Το γεγονός, βέβαια, ότι ακόμη και οι ίδιοι οι Γερμανοί αναγνωρίζουν ότι η Τρόικα τελικά εκπαραθυρώθηκε από την Ελλάδα είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι αυτό δεν έγινε ποτέ. Προφανώς το γερμανικό περιοδικό ξεχνά και τη ρήση του υπουργου Οικονομικών ότι «η λέξη Τρόικα στην Ελλάδα δημιουργεί τα ίδια συναισθήματα με το άκουσμα της λέξης Δημοκρατία στο Ιράκ».

2. Συνεντεύξεις

Λίγους φίλους έκανε ο υπουργός Οικονομικών με το μαραθώνιο Τύπου στην Ευρώπη. Περισσότερες από 40 συνεντεύξεις λέγεται ότι έδωσε στις πρώτες 30 ημέρες. Το «θλιβερό αποκορύφωμα», όπως το αποκαλεί το γερμανικό περιοδικό: μια πολυσέλιδη φωτογραφία στο «Paris Match» με το Βαρουφάκη και τη σύζυγό του να ποζάρουν στο ρετιρέ με θέα στην Ακρόπολη. Στη βάση του αριστερού κόμματός του, δεν κέρδισε απαραίτητα νέους υποστηρικτές – αλλά και στην Ευρώπη, όπου οι εταίροι είχαν κολλήσει στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, σίγουρα όχι.

Προφανώς εδώ το "Focus" θα επιθυμούσε Έλληνες υπουργούς Οικονομικών που όχι μόνο δε θα έδιναν συνεντεύξεις, αλλά αντίθετα θα παρουσιάζονταν σε στυλ ανακρινόμενου στα διεθνή ΜΜΕ να ομολογούν και να παρακαλούν για χρήματα.

3. Στενοχώρησε τον… Σόιμπλε

Σε μια συνέντευξη με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο Βαρουφάκης εμφανίστηκε γκρινιάρης και αγενής, αναφέρει το "Focus". Ο Σόιμπλε δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου, πως υπήρξε συμφωνία ότι διαφωνούν. Μετά είπε ο Έλληνας: Μην σκέφτεστε καν ότι υπήρχε συμφωνία. Αυτά τα λόγια μπορεί να ακούγονται εύκολα, αλλά δείχνουν ότι ο Βαρουφάκης ήταν περισσότερο για το σόου, από ότι για τα αποτελέσματα, λέει το γερμανικό περιοδικό θεωρώντας πως ο Έλληνας έπρεπε να σταθεί προσοχή στο Γερμανό ομόλογό του.

4. Αποκάλεσε «βασανιστές» τους εταίρους

Τα εκφραστικά… συμβάντα του Βαρουφάκη ενόχλησαν πολύ τις ευαίσθητες διεθνείς διαπραγματεύσεις. Παρομοίασε λίγο πριν από την πρώτη μεγάλη σύνοδο κορυφής τις ενέργειες της τρόικας με τα βασανιστήρια του εικονικού πνιγμού. Σε μια συνέντευξη στο "Spiegel", είπε: «Λίγο πριν από την καρδιακή ανακοπή θα μας επιτρέψουν να πάρουμε μερικές ανάσες. Στη συνέχεια, θα μας ωθήσουν ξανά κάτω από το νερό και όλα αρχίζουν ξανά από την αρχή».

Εδώ οι Γερμανοί αισθάνθηκαν ότι πραγματικά: Τηρουμένων των αναλογιών ακολούθησαν το ίδιο ακριβώς μοτίβο.

5. Ενεπλάκη στο «σκάνδαλο μεσαίο δάχτυλο»

Θα πρέπει να καταγραφεί στα χρονικά της Γερμανίας το μεσαίο δάχτυλο του Βαρουφάκη ή η μετέπειτα αντίδραση του. Κάποιος μπορεί να διαφωνεί για το αν ήταν μια φτηνή πρόκληση ενός talk show, το να δείξει μια παλιά συνέντευξη με την άσεμνη χειρονομία. Ωστόσο, η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών ήταν τελείως εκτός τόπου: Αντί να απορρίψει την αμαρτία της νιότης ως τέτοια, κατηγόρησε την τηλεοπτική ομάδα ότι ήταν πλαστό. Έτσι, κλιμάκωσε μια κατάσταση που κανείς δεν θα ενδιαφερόταν- και έκανε τον εαυτό του μη πιστευτό.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Οικονομικών έδρασε όπως δεν περίμεναν οι Ευρωπαίοι συνθεμένοι από επικύψεις των προκατόχων του. Και για αυτό τα δηλητηριώδη σχόλια του διεθνούς Τύπου. Ξεχνούν βέβαια ότι παραμένει υπουργός Οικονομικών και φυσικά αυτός σε συνεννόηση με το Μαξίμου είναι υπεύθυνος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: