Τρίτη 21 Απριλίου 2015

«Ξεράθηκαν» οι Αμερικανοί με την αποφυλάκιση Ξηρού - Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον

«Ξεράθηκαν» οι Αμερικανοί με την αποφυλάκιση Ξηρού - Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον
Με τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου καθώς και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ότι δεν θα αφεθεί κανείς τρομοκράτης ελεύθερος και ότι ο Σάββας Ξηρός θα εκτίσει την ποινή του με «βραχιολάκι», επιχειρείται η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Οι προειδοποιητικές βολές που έριξαν τόσο ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα όσο και ο Τζον Κέρι στη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, θορύβησαν την ελληνική κυβέρνηση η οποία προσπαθεί τώρα να σβήσει τη φωτιά στις διπλωματικές σχέσεις που άναψαν κάποιοι άστοχοι χειρισμοί. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ατμόσφαιρα στη συνάντηση των δύο υπουργών ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη και ήρθε ως συνέχεια της «ρουκέτας» που εξαπέλυσε ο πρέσβης Ντ. Πιρς, ο οποίος σε μια πρωτοφανή κίνηση να δώσει συνέντευξη τύπου, εξέφρασε συγκεκαλυμμένα την οργή του για το νομοσχέδιο που οδηγεί στην απελευθέρωση του Σ. Ξηρού. Και μπορεί οι διαβεβαιώσεις ότι κανείς τρομοκράτης δεν αποφυλακίζεται να ήταν άμεσες, ωστόσο, μια αναφορά στο non paper του Μαξίμου προκαλεί νέο γύρο συζητήσεων καθώς εκτιμήθηκε ως «συμβουλή» ή «υπόδειξη» προς την αμερικανική πλευρά. 
Ουσιαστικά η κυβέρνηση είπε ότι τρομοκράτες είναι οι τζιχαντιστές κι εκεί πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον κι όχι ο Σ. Ξηρός που έχει πολύ μεγάλο βαθμό αναπηρίας. 
Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι ο αρχιτρομοκράτης της «17Ν» μπορεί να συνεχίσει να σχεδιάζει τρομοκρατικές ενέργειες ενώ θεωρούν ότι είναι προσβολή προς τα θύματα της τρομοκρατίας η αποφυλάκισή του. Κάτι που συμμερίζονται και οι Βρετανοί. 
Από τα βασικότερα θέματα της συζήτησης μεταξύ του Τζον Κέρι και του Νίκου Κοτζιά ήταν το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα σημάνει την αποφυλάκιση του Σ. Ξηρού και τον κατ' οίκον περιορισμό του.
Η αμερικανική πλευρά έχει εκφράσει ποικιλοτρόπως την ανησυχία της για το νομοσχέδιο αυτό και ο Τζ. Κέρι έθεσε ανοιχτά το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων. Υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του ενώπιον των δημοσιογράφων είπε:
"Οι κοινές προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο σημαντικές. Προβληματιζόμαστε πολύ ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή. Και ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική που προφανώς ευχόμαστε στην νέα κυβέρνηση σε αυτές τις στιγμές προκλήσεων να τα πάει καλά και προσβλέπουμε να είμαστε υποστηρικτικοί".
Από την πλευρά του ο Ν. Κοτζιάς, επανέλαβε την κυβερνητική θέση πως δεν αποφυλακίζεται κανένας τρομοκράτης παρά αλλάζει ο τρόπος κράτησης. "Είμαι εδώ ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για την δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω η σχέση μας να εμβαθύνει προς την συνεργασία", είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: "Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, θα είναι μια αλλαγή του τρόπου κράτησης. Θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί". Ο Αμερικανός πρέσβης σε μια προμελετημένη κίνηση χθες στάθηκε μπροστά από μία πλάκα στα οποία είναι χαραγμένα τα ονόματα των αμερικανών που έχουν δολοφονηθεί από τη 17 Νοέμβρη. Εκεί μιλώντας στους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως μία πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και δεν πρέπει να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Πιρς εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για το νομοθέτημα της ελληνικής κυβέρνησης με το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόωρη απελευθέρωση αυτών των τρομοκρατών κι άλλων εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα κατά των Ελλήνων, Αμερικανών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων. Όπως αποκάλυψε, εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες απευθείας στο υπουργείο Δικαιοσύνης στις 2 Απριλίου όπου αποσαφήνισε πως εάν απελευθερωθεί ο Σάββας Ξηρός πριν εκτίσει την ποινή του, μία τέτοια ενέργεια θα ήταν αντίθετη στη μνήμη των αμερικανών διπλωματών που σκοτώθηκαν και οι Αμερικανοί δεν μπορούν να το κατανοήσουν. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο ίδιος ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη εβδομάδα.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: