Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Προχωρημένη πρόταση του Κοτζιά στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ: Να φύγουμε οι εγγυητές από τη μέση να ενωθεί η Κύπρος…

Προχωρημένη πρόταση του Κοτζιά στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ: Να φύγουμε οι εγγυητές από τη μέση να ενωθεί η Κύπρος…Της Σ. Αραβοπούλου
«Εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι μουν.
Ένα βασικό θέμα τη συνάντησης με τον κ. Κι μουν ήταν το Κυπριακό «τα ζητήματα» όπως είπε ο κ. Κοτζιάς «της προόδου ή μη και της ελπίδας που έχουμε για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, για τη διαπραγμάτευση, που με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, θα ξεκινήσει».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε, όπως είπε, στον κ. Κι μουν, ότι «είναι ένα ζήτημα που οι θεμελιακές τοποθετήσεις όσον αφορά την εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας» και ταυτόχρονα του υπογράμμισε ότι «εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο».
Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να μην αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα πρόκειται για λύση, θα είναι μια εικονική λύση ή για μια ψευδαίσθηση λύσης που θα κοροϊδευόμαστε. Άρα, για μας ως εγγυήτρια δύναμη, η συμβολή μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και τα δικά μας δικαιώματα και των άλλων που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Και νομίζω ότι το σκέφτηκε καλά, το κατέγραψε. Και το μήνυμα νομίζω είναι σε όλους γνωστό, μέχρι και τον ΓΓ του ΟΗΕ».
Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επιθυμία για επίλυση του κυπριακού εντός του 2015 που εξέφρασε ο Τούρκος ομόλογός του κ. Τσαβούσογλου πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Κέρι, αλλά και τη πρόταση του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στον ΓΓ να ετοιμάσει ένα σχέδιο «Μπαν Κι-Μουν», κατά το πρότυπο του σχεδίου Ανάν, είπε: «νομίζω ότι οι Τούρκοι αν θέλουνε λύση πολύ γρήγορα δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί».
Παράλληλα εξήγησε ότι στις 11 Μαΐου πρόκειται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και την επομένη, θα έχει διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, καθώς στις 13 και 14 Μαΐου, στην Αττάλεια, διεξάγεται η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Μπαν κι Μουν συζήτησαν εκτεταμένα και για τα προβλήματα των μεταναστευτικών κυμάτων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή. «Διαπιστώσαμε», είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «ότι είναι ένα ζήτημα που η δική μας κυβέρνηση το έθεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, και τότε παρεξηγήθηκε το γεγονός ότι επεσήμανα σε όλη την Ευρώπη τους κινδύνους από τα κύματα μετανάστευσης και μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να πουν ότι εγώ έλεγα ότι θα τα στείλω στην Ευρώπη. Εγώ έκανα μια πολιτική ανάλυση που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε».
Ο κ. Κοτζιάς διατύπωσε, όπως είπε, την πρόταση στον ΓΓ να στηρίξει ο ΟΗΕ με τους δικούς του θεσμικούς μηχανισμούς την ΕΕ περισσότερο με την πείρα και τα μέσα που διαθέτει στην καταπολέμηση αυτών των φαινομένων των τελευταίων ημερών. Επίσης του ανέφερε και του εξήγησε την πρωτοβουλία της Ελλάδας «για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων αλλά και γενικότερα της πολυεθνικότητας και της πολυθρησκευτικότητας στη Μ. Ανατολή ως ένα στοιχείο όχι μόνο προστασίας ανθρώπινων ζωών αλλά και των αξιών που έχουνε εμφυτευτεί εδώ και 2000 χρόνια στην περιοχή».
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε και «ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση ικανών Ελλήνων και πανεπιστημιακών» η οποία έγινε ευμενώς αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: