Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΚΟΤΖΙΑΣ: «Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έριξε εξάρες για την Ελλάδα και την Τουρκία»


ΚΟΤΖΙΑΣ: «Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έριξε εξάρες για την Ελλάδα και την Τουρκία»
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισκέφθηκε την Τουρκία στις 13 Μαΐου και συμμετείχε στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μίλησε στην εφημερίδα «Χουριέτ» για τις σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε, ότι οι όποιες διαφορές τους θα πρέπει να λυθούν ειρηνικά, αναφέροντας και τον ρόλο του Θεού στο θέμα!
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε: «Ο Θεός έδωσε την ευκαιρία στις δύο χώρες να γειτονεύουν, πήρε την απόφαση να βρίσκονται στο ίδιο μέρος του κόσμου. Ο Θεός έπαιζε τάβλι και έριξε εξάρες για την Ελλάδα και την Τουρκία. Πρέπει να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουμε θετικά τα καλά αποτελέσματα του Θεού στο τάβλι».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στη συνέντευξή του ότι δήλωσε στην τουρκική αντιπροσωπεία πως οι δύο λαοί δεν θα πρέπει να μείνουν αιχμάλωτοι της Ιστορίας, αλλά, αντίθετα, να χρησιμοποιήσουν την Ιστορία ως ένα θετικό στοιχείο για το μέλλον.
Η εφημερίδα αναφέρεται στην πορεία του Νίκου Κοτζιά στην πολιτική ζωή της Ελλάδας και σημειώνει ότι ο Έλληνας υπουργός είναι ένας μη κομματικός καθηγητής, ο οποίος από το 1993 υπηρετεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο Νίκος Κοτζιάς χρημάτισε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών και βασικός πρωτεργάτης των μακρών συνομιλιών για μία προσέγγιση των δύο χωρών.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε για τις σχέσεις των δύο χωρών και την δική του οπτική για το θέμα: «Είμαι ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε πάντα τα ίδια συμφέροντα, αλλά υπάρχουν τομείς που έχουμε κοινό συμφέρον, πρέπει να εργαστούμε με βάση αυτούς τους τομείς».
Ο υπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει να επαναλάβουν διερευνητικές συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση λύσης, μέσω της διαπραγματευτικής οδού, στα υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου.
«Τα θέματα αυτά ήταν σε στασιμότητα», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς στην εφημερίδα και συμπλήρωσε, ότι παρόλο που είχαν τεθεί στο τραπέζι το 2011 και το 2013, ποτέ δεν έγινε πραγματική συζήτηση γι' αυτά, ενώ πρόσθεσε, ότι τώρα θα γίνει πραγματική συζήτηση, από την οποία ελπίζει να εξαχθούν θετικά αποτελέσματα.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας με ελικόπτερο στα Ίμια, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι ο Πάνος Καμμένος, έριξε ένα στεφάνι στη θάλασσα για τους Έλληνες αξιωματικούς που έχασαν τη ζωή τους, σε μια κίνηση σεβασμού και όχι ως επιθετική ενέργεια και συμπλήρωσε, ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί την Τουρκία πριν από τον  προσεχή Δεκέμβριο στο πλαίσιο διμερών συνομιλιών.
Ο Νίκος Κοτζιάς πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της έχει καλές προθέσεις σε ό,τι αφορά τη γειτονική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: