Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης στο Βερολίνο: Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν είμαστε διεφθαρμένοι

Σε ομιλία του με θέμα «Το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ» στο Ίδρυμα Hans Boeckler, στο Βερολίνο, ο Γιάνης Βαρουφάκγς εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι προτάσεις των θεσμών αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, επανέλαβε την πρότασή του για εκφώνηση μιας «ομιλίας ελπίδας» από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ προς τους Έλληνες, όπως είχε κάνει σε ομιλία του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς το 1946 στην Στουτγκάρδη με αφορμή το Σχέδιο Μάρσαλ. Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης η οποία θα περιλαμβάνει το θέμα του χρέους, θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και θα προβλέπει επενδυτικό πακέτο.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, ενώ σημείωσε κατ´ επανάληψη ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστικό πακέτο και ότι δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση των τιμών των φαρμάκων. «Παρακαλούμε, επιτρέψτε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, να μεταρρυθμιστούμε. Διότι αν στύψετε τον λαό σε σημείο δυστυχίας, δεν θα κάνουμε ποτέ μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να πείσει τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Δεν περιμένουμε να σας αρέσουμε. Αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι. Χρησιμοποιήστε μας για να αντιμετωπίσετε την διαφθορά στην Ελλάδα. Είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά λείπει ένα συστατικό, η ελπίδα», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Όπως αποκάλυψε, οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν ζητήσει από τον κ. Βαρουφάκη να ξεχάσει τις προτάσεις του ήδη από το πρώτο Eurogroup στο οποίο συμμετείχε. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο πρώτο Eurogroup που συμμετείχε τόνισε στους εταίρους της χώρας ότι "οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μας θα είναι δύσκολες, καθώς εμείς θέτουμε υπό αμφισβήτηση τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα". Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως τους μετέφερε πως έχουν ορισμένα κοινά σημεία, όπως αυτά που αφορούν στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά, στην ανάγκη μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο να μπει τέλος στα ολιγοπώλια και τους πρότεινε να κλείσουν μια συμφωνία στα στα θέματα που οι δύο πλευρές είχαν κοινή θέση. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο κ. Βαρουφάκης και οι τρεις θεσμοί του είπαν να ξεχάσει κάτι τέτοιο, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: "Forget it Yanis".
Στη συνέχεια ο υπουργός έκανε μια αναδρομή στην αρχή και στα αίτια της κρίσης, χρησιμοποιώντας την ιστορία του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα. Τόνισε ότι τζιτζίκια υπάρχουν παντού, όπως και μυρμήγκια και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κρίση, τα τζιτζίκια βρήκαν ασφαλές καταφύγιο, ενώ τα μυρμήγκια εκλήθησαν να πληρώσουν την διάσωση.
Σχετικά με την διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι προτάσεις των θεσμών αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα, όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται υψηλότερους φόρους, αλλά αποτελεσματικό σύστημα είσπραξής τους.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάλεσε τους εταίρους να βοηθήσουν στην δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας και να συμβάλουν με την διάθεση ειδικευμένου προσωπικού. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί σε μια νύχτα και να σημάνει και την οριστική λήξη της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: