Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Πόσο θα μειωθούν οι μισθοί μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Πόσο θα μειωθούν οι μισθοί μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορώνΜείωση στον μηνιαίο μισθό αναμένεται να έρθει μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Μάλιστα απώλειες στα χρήματά που παίρνουν κάθε μήνα θα έχουν όλοι οι μισθωτοί όποιο μισθό κι αν έχουν.
Οπως αναφέρει το Εθνος η μείωση στους μισθούς θα γίνει προκειμένου να μην υπάρξουν νέες απώλειες για τις συντάξεις και γι αυτό θα γίνουν κρατήσεις υπέρ των Ταμείων. Θα αυξηθούν κατά 1% και έτσι αντίστοιχη θα είναι η μείωση στον μισθό κάθε εργαζόμενου.


Παραδείγματα για τη μείωση στους μισθούς
  • Μισθωτό με μισθό στα 700 ευρώ θα δει μείωση περί τα 80 ευρώ το χρόνο
  • Μισθωτό με μισθό στα 1.000 ευρώ θα δει μείωση περί τα 120 ευρώ το χρόνο
  • Μισθωτός με μισθό στα 1.500 ευρώ θα δει μείωση περί τα 180 ευρώ το χρόνο.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τον Ιούλιο είχαν πέσει στο 2,9% οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων ενώ είχαν μειωθεί και κατά 1% οι εισφορές των εργαζόμενων.
Ποιοι θίγονται από τις ριζικές ανατροπές στις πρόωρες συντάξεις
Ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ασφαλισμένους στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών φέρνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό στις οποίες έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με βάση των αλλαγών τις προτάσεις που έχουν υποβάλει οι δανειστές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τρεις είναι κατά κύριο λόγο οι ομάδες ασφαλισμένων που θα επηρεαστούν από τις επερχόμενες ρυθμίσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα αυξηθούν:
  • στα 62 για μειωμένη σύνταξη,
  • στα 67 για πλήρη και
  • στα 62 για όσους αποχωρούσαν στα 58 ή 59 με 35 ως 37 έτη ασφάλισης.
Δεν θα επηρεαστούν όσοι έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα, δηλαδή όσοι συμπληρώνουν μέσα στο 2015 και την ηλικία εξόδου αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ξεκινήσουν οι αυξήσεις σταδιακά από το 2016. Δεν αποκλείεται όμως μέσα στο καλοκαίρι να εφαρμοστεί το αυξημένο όριο ποινών στις πρόωρες συντάξεις, ώστε όσοι θελήσουν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη να παίρνουν μικρότερο ποσό ως 40%.
Οι ομάδες που επηρεάζονται είναι:
  1. Ανδρες και γυναίκες ασφαλισμένοι μέχρι το 1992 στα Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, οι οποίοι συμπλήρωσαν (κατοχύρωσαν) τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης ως τις 31/12/2012 αλλά πιάνουν την ηλικία εξόδου μετά το 2016. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι συνταξιοδοτούνται στα 58 και στα 59 εφόσον έχουν συμπληρώσει 35ετία μέχρι το 2012.
  2. Μητέρες ασφαλισμένες μέχρι το 1992 στα Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών καθώς και σε άλλα ειδικά ταμεία (Τύπου κ.λπ.) οι οποίες έχουν συμπληρωμένα 15 ως 20 χρόνια (ταμεία Τύπου) μέχρι το 2012, με ανήλικο τέκνο, καθώς και οι μητέρες που συνταξιοδοτούνται από ΔΕΚΟ και τράπεζες με συμπληρωμένη 25ετία και ανήλικο τέκνο ως το 2012. Οι εν λόγω κατηγορίες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και από τα 50 με πλήρη σύνταξη, εφόσον ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης συμπληρώθηκε το 2010 με ανήλικο τέκνο.
  3. Ανδρες και γυναίκες ασφαλισμένοι στα Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών που αποχωρούν με 25ετία ως το 2012 και με όρια ηλικίας το 65ο έτος για πλήρη και το 60ό έτος για μειωμένη, όσον αφορά τους άνδρες, και στα 60 ή 62 για πλήρη και 55-57 για μειωμένη όσον αφορά τις γυναίκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !