Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Σάλος στις Βρυξέλλες: Όλος ο διάλογος Τσίπρα - Γιούνκερ

Ποιος ο διάλογος των Τσίπρα-Γιούνκερ στη συνάντηση στις Βρυξέλλες;

Πέντε ολόκληρες ώρες κράτησε η συνάντηση που οδήγησε στην αρνητική απάντηση του πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε ούτε στη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή τη μεγάλη του έκπληξη για την πρόταση που του παρέδωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η πρόταση Γιούνκερ τον «εξέπληξε δυσάρεστα», ενώ πρόσθεσε πως «θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πρόταση αποτέλεσε κακιά στιγμή για την Ευρώπη ή έστω ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Έθνος, στην ελληνική αποστολή δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν έλαβαν ένα λιτό, πεντασέλιδο κείμενο στο οποίο αποτυπώνοντας προτάσεις που δεν είχαν καν συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Τότε ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του ζήτησαν 45 λεπτά για να μελετήσουν το κείμενο, και έμειναν εμβρόντητοι ήδη από την πρώτη σελίδα.

Εκεί περιγράφονταν όροι και μέτρα που δεν είχαν καμία σχέση με τις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και τέσσερις μήνες, όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Η έκπληξη ήταν ακόμα μεγαλύτερη όταν διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε καμία αναφορά για ελάφρυνση του χρέους, για τη χρηματοδότηση και το αναπτυξιακό πακέτο, δηλαδή τα βασικά θέματα που συζητούσαν Ελλάδα και Θεσμοί. Αμέσως κλήθηκε στην αίθουσα ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, κ. Χουλιαράκης, ενώ στην αίθουσα εισήλθαν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ζήτησε να μάθει ποιος συνέγραψε το κείμενο αυτό και με ποια λογική συντάχθηκε. Ντάισελμπλουμ και Βίζερ απάντησαν πως το κείμενο αντανακλά τις απόψεις των Θεσμών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δεσμευτικό κείμενο. Τότε ο Αλέξης Τσίπρας πήρε το λόγο και φέρεται να είπε ότι αυτό το κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων, προσθέτοντας ότι η μόνη βάση συζήτησης είναι το κείμενο της ελληνικής πρότασης που συντάχθηκε μετά τις εργασίες του Brussels Group και περιλαμβάνει τις παρατηρήσεις των θεσμών.

Μετά τη μαραθώνια σύσκεψη, και αφού δε βρέθηκε κανένα κοινό σημείο επαφής μεταξύ των δύο πλευρών, ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε και, απευθυνόμενος στους Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Βίζερ, διεμήνυσε ότι «αυτά τα μέτρα που περιέχονται στο κείμενο δεν γίνονται αποδεκτά σε καμία περίπτωση από την ελληνική κυβέρνηση».tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: