Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Στον αέρα και πάλι η ΕΡΤ δύο χρόνια μετά το «μαύρο»

Στον αέρα ξανά από το πρωί της Πέμπτης - δύο χρόνια μετά το "μαύρο" - η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις έξι το πρωί με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση "επιστρέφει", σχεδόν σε πλήρη ανάπτυξη, με την ΕΡΤ3 να ακολουθεί στον σχεδιασμό επαναλειτουργίας όλων των σταθμών. Έτσι, το λογότυπο στους δέκτες μετατρέπεται από ΝΕΡΙΤ σε ΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι έπιασαν δουλειά, με πρώτους τους Ν. Αγγελίδη και Β. Χαϊνά, που άνοιξαν την πρωινή ενημέρωση. "Σήμερα αποδεικνύεται πως το μαύρο ήταν μία σύντομη παρένθεση και αυτό οφείλεται σε εσάς τους εργαζόμενους που επιμείνατε και δώσατε τον αγώνα για τη Δημοκρατία και για αχειραγώγητη ενημέρωση και αποδείξατε πως όταν οι άνθρωποι το αποφασίζουν, όταν ενώνονται, παλεύουν και διεκδικούν, νικούν" δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής - η οποία πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες του καλοκαιριού του 2013 - στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή. Θα ακολουθήσουν πλήθος ενημερωτικών εκπομπών, ενώ όσον αφορά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, αυτό θα παρουσιάζεται από τον βετεράνο πολεμικό ανταποκριτή, Πάνο Χαρίτο. Απόψε προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου "Το χαμένο σήμα της Δημοκρατίας", που αναφέρεται στα χρονικά της 11ης Ιουνίου 2013, όταν η κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, κατέβασε τους διακόπτες. Το άνοιγμα της ΕΡΤ χαιρέτισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Εορταστικό κλίμα με συναυλία στο Ραδιομέγαρο
Το κλίμα σήμερα ήταν εορταστικό καθώς, στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου διοργανώνεται στις 20:00 μεγάλη συναυλία, με πλήθος γνωστών καλλιτεχνών να δίνουν το παρών, ανάμεσά τους, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Γιώργος Ανδρέου, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Νίκος Ζιώγαλας κ.α. Η συναυλία μεταδίδεται ζωντανά από το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, καθώς στα ερτζιανά εκπέμπουν όλοι οι σταθμοί της ΕΡΑ (ΠΡΩΤΟ, ΔΕΥΤΕΡΟ, ΤΡΙΤΟ, ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΚΟΣΜΟΣ, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ) και τα περιφερειακά κανάλια, στέλνοντας το μήνυμα σε ολόκληρο τον Ελληνισμό. Όσον αφορά την στελέχωση του φορέα, σύμφωνα με στοιχεία, οι αιτήσεις επανόδου του προσωπικού έφθασαν τις 1.665, ενώ, άμεσα, θα προχωρήσουν και οι νομικές τροποποιήσεις, προκειμένου να καταστεί πιο εύρυθμη η λειτουργία της εταιρείας. Τις αντιρρήσεις της για τις διαδικασίες επαναλειτουργίας της ΕΡΤ έχει εκφράσει η ΠΟΣΠΕΡΤ, η οποία είχε καλέσει στις 19:00, συγκέντρωση στο Ραδιομέγαρο.

Ν.Δ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κομματική προπαγάνδα από την ΕΡΤ
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την επανέναρξη του προγράμματος της ΕΡΤ. Με ανακοίνωσή της, η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί την ΕΡΤ για να κάνει προπαγάνδα, ενώ αναφέρεται και στο κόστος της λειτουργίας του κρατικού καναλιού. «Σήμερα, θαυμάσαμε την ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και ακομμάτιστη «νέα» ΕΡΤ. Αφού έδωσε το σύνθημα για την έναρξη του προγράμματος η κα Κωνσταντοπούλου, παρέλασε από το πρωί το μισό υπουργικό συμβούλιο, μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς, συνεχίστηκε το πρόγραμμα με σύνδεση με τον επίσης ακομμάτιστο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» για την ενίσχυση του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Θα κοστίσει, βέβαια, αρκετά παραπάνω στον ελληνικό λαό, αλλά θα απολαύσει την κομματική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλο της το μεγαλείο. Αν ήταν άλλοι θα ντρέπονταν, αλλά αυτοί δεν έχουν καμία ντροπή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Απάντηση της ΕΡΤ στην Ν.Δ.: Θα υπάρξει αξιόπιστη ενημέρωση
Απαντήσεις στις επικρίσεις της ΝΔ περί κομματικής προπαγάνδας μέσω της ΕΡΤ έδωσε η διοίκηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΡΤ είχε απευθύνει πρόσκληση σε τρία στελέχη της Ν.Δ., προκειμένου να δώσουν το παρόν στην πρώτη ημέρα λειτουργίας του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Όπως καταγγέλλει η ΕΡΤ, αν και οι Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιώργος Κουμουτσάκος παρευρέθησαν κανονικά, ο Κώστας Καραγκούνης, παρότι είχε αποδεχθεί την πρόσκληση, τελικώς ειδοποίησε μετά τις 23:00 ότι αδυνατεί να συμμετάσχει. «Το προχωρημένο της ώρας δεν άφηνε περιθώρια για αντικατάστασή του» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Όσο για την αναφορά στην τηλεφωνική σύνδεση με τον δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, η ΕΡΤ τονίζει πως επρόκειτο για μια πράξη αβροφροσύνης, καθώς ο κ. Αρβανίτης ήταν συμπαρουσιαστής με την Μαριλένα Κατσίμη στην «Πρωινή ενημέρωση» της ΕΡΤ επί σειρά ετών, πριν από το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεσμεύεται για αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας θα διαπιστώσει ότι η δέσμευση αυτή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα γίνει πράξη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποτάμι: Η νέα ΕΡΤ μοιάζει πολύ με τη παλιά…
Για «παρέλαση» υπουργών της κυβέρνησης και ενημέρωση βασισμένη στα non paper του Μαξίμου, κάνει λόγο το Ποτάμι, σχολιάζοντας το άνοιγμα της ΕΡΤ. Η πρεμιέρα της ΕΡΤ αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού και από το Ποτάμι, το οποίο σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για κομματική τηλεόραση που μοιάζει πολύ με τη παλιά: Με τη … δύσκολη «δημοσιογραφική» ερώτηση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου «που βρίσκει το σθένος για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», ξεκίνησε η νέα ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση μοιάζει πολύ με την παλιά. Υπουργοί της Κυβέρνησης παρελαύνουν, ενημέρωση βασισμένη στα non paper του Μαξίμου και «επαναστατικός» οίστρος για τη νίκη του κινήματος (της νυν και αεί ΠΡΟΣΠΕΡΤ) συνθέτουν μια γνωστή από τα παλιά εικόνα σε όλους μας. Μόνο οι Μπόλεκ και Λόλεκ λείπουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: