Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Πιέζουν τον Τσίπρα για αλλαγή κυβέρνησης και «εθνική συνεννόηση», τα συστημικά ΜΜΕ

ÓÕÆÇÔÇÓÇ ÓÔÇÍ ÏËÏÌÅËÅÉÁ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ ÓÅ ÅÐÉÐÅÄÏ ÐÏËÉÔÉÊÙÍ ÁÑ×ÇÃÙÍ ÃÉÁ ÔÇÍ ÐÏÑÅÉÁ ÔÇÓ ÄÉÁÐÑÁÃÌÁÔÅÕÓÇÓΣτην «λύση» που μοιάζουν να αναζητούν οι δανειστές, καταλήγουν δια της πλαγίας οδού προκρίνοντας την «εθνική συνεννόηση», οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον πρωθυπουργό, προσωπικά, μέσω κυριακάτικων φύλλων της 7ης Ιουνίου: μεγάλα, συστημικά Μέσα Ενημέρωσης ζητούν εμμέσως πλην σαφώς την αλλαγή της σημερινής κυβέρνησης και την αντικατάσταση της από μια άλλη, με τη διακομματική στήριξη σχεδόν όλων των κομμάτων, η οποία θα μπορεί να «συνεννοηθεί» με τους εταίρους – πιστωτές.
Ενδεικτικό είναι, μεταξύ άλλων, το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Το Βήμα», του εκδότη της κ. Σταύρου Ψυχάρη, με τίτλο «Η Εθνική Συνεννόηση».
Το άρθρο επικεντρώνεται στο «απρόβλεπτο» γεγονός της πρόσκλησης που απηύθυνε προς την Αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή, για συστράτευση στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν, μετά τις τελευταίες αδιέξοδες προτάσεις των δανειστών. «Η απάντηση του κ. Σαμαρά, ο ουσιαστικός διάλογος, παρά τις όποιες φραστικές οξύτητες με τον κ. Τσίπρα, δείχνει ότι δεν πρέπει η Εθνική Συνεννόηση να θεωρείται άπιαστος στόχος», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Ψυχάρης.
Ακόμη πιο ενδεικτικά σε σχέση με τις στοχεύσεις ενός τμήματος της εγχώριας, μέχρι πρότινος κραταιάς πολιτικής «ελίτ» και της επιχειρηματικής ολιγαρχίας είναι τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από το κύριο άρθρο της κυριακάτικης «Καθημερινής». Στον πρωθυπουργό ασκείται δριμεία κριτική για απώλεια χρόνου στις διαπραγματεύσεις, για «τακτικές μαθητευόμενων μάγων» και για απώλεια του ελέγχου εντός του κόμματος του.
Παράλληλα, μέσω του ιδίου άρθρου αποστέλλεται και ένα σαφές μήνυμα προς τη Συγγρού για την ανάγκη να διατηρήσει την φιλομνημονιακή στάση της. Η «ΝΔ αδικεί τον εαυτό της» -αναφέρεται χαρακτηριστικά- εάν προσχωρήσει σε παρωχημένη ρητορική, δηλαδή επιστρέψει σε μια αντιμνημονιακή στάση.
Ποια είναι, λοιπόν, η λύση σύμφωνα με την «Καθημερινή»; Το κύριο άρθρο της κυριακάτικης εφημερίδας προκρίνει ξεκάθαρα: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να διαχειριστεί τους συντρόφους του και το μπλοκ της ρήξης και της τρέλας, ας αναζητήσει άλλες λύσεις που θα κρατήσουν την χώρα όρθια. Με το κόμμα και την κυβέρνηση, πάντως, που έχει μαζί του σήμερα, η χώρα δεν πάει πουθενά (…) Οι εταίροι πρέπει να κάνουν πίσω στις παράλογες απαιτήσεις τους, τώρα. Εμείς να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Ο τόπος χρειάζεται την εθνική συνεννόηση και μια κυβέρνηση αντάξια των περιστάσεων».
Πολύ απλά, λοιπόν, από μεγάλα ΜΜΕ, τα λεγόμενα κατά πολλούς συστημικά, η πρόταση λίγο – πολύ είναι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης με την… «εθνική» συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, που θα τα «βρει» με τους εταίρους – δανειστές. Αυτό που προτείνεται -οι πιέσεις που ασκούνται, όπως θα μπορούσαν να εκτιμήσουν αρκετοί- είναι δηλαδή μια «συνταγή με “υλικά” από τα παλιά» (με πολιτικά πρόσωπα τα οποία μέχρι πρότινος δεν έφερναν σχεδόν την παραμικρή αντίρρηση απέναντι στους πιστωτές) και η ολική επαναφορά της χώρας στη «μνημονιακή τροχιά» της διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: