Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Εννιάμηνη παράταση της σύμβασης ζήτησε η Αθήνα από τους Θεσμούς

Εννιάμηνη παράταση της σύμβασης ζήτησε η Αθήνα από τους ΘεσμούςΠώς από τον... ενταφιασμό του μνημονίου, φτάσαμε στην εννιάμηνη παράταση - Το σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του EFSF και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ ESM και ΕΚΤ - Bloomberg: Το Βερολίνο προσφέρει συμφωνία στην Ελλάδα - Συμφωνία μόνο από τους θεσμούς, δηλώνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης

Παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες ζητεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.



Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές από τις Βρυξέλλες το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.

Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

Bloomberg: Το Βερολίνο προσφέρει συμφωνία στην Ελλάδα
Τη σταδιακή εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα εξετάζει η Γερμανία, σε περίπτωση που η Αθήνα εφαρμόσει έστω και μια «σημαντική μεταρρύθμιση», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται ανώνυμες πηγές της γερμανικής κυβέρνησης. Το δημοσίευμα πάντως διαψεύσθηκε λίγο αργότερα από εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Το Βερολίνο εμφανίζεται έτοιμο να δεχθεί την επέκταση του προγράμματος για την Ελλάδα, καθώς και την εφαρμογή του συνόλου των μεταρρυθμίσεων, όπως τη μείωση των συντάξεων, για τον επόμενο χρόνο. Από την άλλη, ως... αντάλλαγμα, περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια «σημαντική μεταρρύθμιση», για να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, φέρνοντας ενδεχομένως την πρώτη αυτή μεταρρύθμιση στο Κοινοβούλιο.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα κεφάλαια για την Ελλάδα μπορούν να εκταμιευθούν στις αρχές Ιουλίου.

Γερμανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι θα γίνει δεκτή από τη Γερμανία εκείνη η συμφωνία που θα εγκριθεί από τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ), αλλιώς είναι «καθαρή παρέμβαση», αναφέρει.



Ο Γερμανός αξιωματούχος απαντά στο δημοσίευμα του Bloomberg που ήθελε την Γερμανία να είναι ικανοποιημένη ακόμα και αν η Ελλάδα προχωρήσει στην εφαρμογή έστω και μίας μεταρρύθμισης, με το Βερολίνο να πιέζει ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές από την Γερμανία υποστηρίζουν, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg ότι αν και δημόσια η γερμανική πλευρά εμφανίζεται να επιμένει στην εφαρμογή ενός πλήρους «πακέτου» μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα (υψηλότεροι φόροι, αποκρατικοποιήσεις και μείωση συνταξιοδοτικών πακέτων) στην ουσία είναι πρόθυμη να χαλαρώσει αυτήν τη στάση εάν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευθεί έστω και για μία μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: