Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ο Έλλην διαπλεκόμενος κουνάει την ουρίτσα του στους δανειστές

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Παραθέτουμε σχόλιο του ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 25 Ιουνίου: «Η Λαϊτμτότα Στραουγιούμα είναι οικονομολόγος, πρωθυπουργός της Λετονίας και στην τελευταία, επεισοδιακή, Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είχε μείνει την περισσότερη ώρα σιωπηλή. Άφηνε τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο να κάνουν τις παρατηρήσεις (για άλλους «μαστίγωμα») στον κ. Τσίπρα, ο οποίος πολλές φορές ξεδίπλωνε τα επιχειρήματά του με όχι και τόσο κομψό, ή εάν θέλετε ευρωπαϊκό, τρόπο.

Σε κάποια στιγμή όταν η συζήτηση έφθασε στο Ασφαλιστικό και στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και ο κ. Τσίπρας έδειχνε ανυποχώρητος, πετάχτηκε η κυρία Στραουγιούμα και του είπε: 'Δεν μπορώ να καταλάβω. Οι συντάξεις στη Λετονία είναι γύρω στα 300 ευρώ. Και μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Εσείς δεν μπορείτε να μειώσετε τις συντάξεις;'. Η φωνή της πρόδιδε οργή, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η Λετονία με τις χαμηλές συντάξεις δανείζει τη χώρα μας».
Πρόκειται για κείμενο αριστοτεχνικό. Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, η οποία τυγχάνει και οικονομολόγος, είναι άρα γραμματιζούμενη και συσταζούμενη, παρακολουθούσε σιωπηλή τον Ραχόι και τον Κοέλιο να μαστιγώνουν τον Τσίπρα, που απαντούσε με τρόπο άκομψο και εν πάση περιπτώσει, μη ευρωπαϊκό.
Οι ευγενείς μαστίγωναν το βλαχαδερό και η κόμισσα κοίταζε,  με μια αχνή έκφραση επιδοκιμασίας στο πρόσωπο, σαν να βλέπεις πίνακα του ύστερου Μεσαίωνα, που λέει ο λόγος. Και μετά η κόμισα στράφηκε προς το βλαχαδερό και του είπε, «μα καλά οι δικοί μου δουλοπάροικοι ζούνε μια χαρά με 300 νομίσματα, γιατί οι δικοί σου χρειάζονται παραπάνω;  Ρίξτου άλλη μία καμτσικιά, καλέ μου Μαριάνο».
Η φωνή της κυρίας Στραουγιούμα πρόδιδε οργή και το κείμενο του ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ προδίδει  τον ενθουσιασμό του Έλληνα διαπλεκόμενου που κουνάει με χαρά την ουρίτσα του στους δανειστές. Και γιατί να μην την κουνάει; Γεμάτη καλούδια για τους έλληνες διαπλεκόμενους είναι η πρόταση των δανειστών, να μην αυξηθεί πολύ η φορολογία των επιχειρήσεων, να μην μπει έκτακτη εισφορά στα κέρδη,  να μην δημοπρατηθούν οι άδειες των καναλιών και της κινητής τηλεφωνίας, να μην φορολογηθεί ο διαδικτυακός τζόγος.
Αν κοιτάξεις προσεκτικά κάποιες από τις προτάσεις των δανειστών, θα δεις να κρύβεται πίσω από κάθε μια και  ένα κεφαλάκι έλληνα διαπλεκόμενου, κεφαλάκια μαλλιαρά, κεφαλάκια καραφλά, κεφαλάκια οστεώδη, κεφαλάκια παχουλά.
Μέσα από τις λέξεις και τις παραγράφους της πρότασης των δανειστών ξεπρόβαλε και το κεφαλάκι του Σταύρου Θεοδωράκη, που από μπρος στηρίζει τη συμφωνία και από πίσω την υποσκάπτει.  
«Πιστεύω ότι η λύση δεν βρίσκεται στους φόρους, καθώς υπάρχουν περιθώρια να περιορίσουμε τις δαπάνες και τις σπατάλες στο Δημόσιο, ώστε να βρεθούν τα χρήματα από εκεί και όχι από την επιβολή νέων φόρων, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την παλιά συνταγή φόροι, φόροι, φόροι,  κι αυτό για να μην αγγίξει το πελατειακό κράτος και τα δικά του παιδιά», δήλωσε ο Σταύρος υιοθετώντας και δικαιολογώντας πλήρως τη λογική του ΔΝΤ.
Βρε λες να είναι κι ο Σταύρος Έλλην διαπλεκόμενος;

Δεν υπάρχουν σχόλια: