Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Πήγαμε στο Πάρκο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (και μείναμε με το στόμα ανοιχτό!)

Ο δρόμος για το Πάρκο του ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) μόνο ενθαρρυντικός δεν ήταν γι' αυτό που θα ακολουθούσε: το Ολυμπιακό Κέντρο του Φαλήρου καθώς και η γέφυρα που οδηγούσε στο Δέλτα Φαλήρου έμοιαζαν πιο εγκαταλελειμμένα από ποτέ: αγριόχορτα, σπασμένα πεζοδρόμια και άδεια κτήρια στο έλεος του ήλιου και της αλμύρας.
Περνώντας τη γέφυρα του Φαληρικού Δέλτα όμως ήταν σαν να προσγειωνόταν κανείς σε έναν άλλο πλανήτη. Ενώ οι δημοσιογράφοι μαζεύονταν σιγά-σιγά για την ξενάγηση που θα ακολουθούσε, το μεγαλύτερο ίσως εργοτάξιο στην Αθήνα βρισκόταν σε μια διαρκή κίνηση:
ο συννεφιασμένος ορίζοντας ήταν γεμάτος γερανούς ενώ το κέλυφος του κτηρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης ήταν γεμάτο εργάτες με πορτοκαλί γιλέκα. Χίλιοι εκατό άνθρωποι δουλεύουν εδώ πάνω στο όραμα του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρεντσο Πιάνο: την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα και την κατασκευή της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της νέας Λυρικής Σκηνής.
Φέτος κλείνουν δέκα χρόνια από τη σημαντική δωρεά του Ίδρυματος Σταύρος Νιάρχος και είναι η πρώτη φορά που το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Από τις 21 έως τις 24/6 το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί δωρεάν το πάρκο σε ένα τετραήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Η νύχτα μέρα» που περιλαμβάνει από συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου μέχρι μεταμεσονύχτιο πρόγραμμα video art.
Μπορεί τα κτίρια να μην είναι έτοιμα- η ολοκλήρωση του έργου έχει έτσι κι αλλιώς πάρει παράταση κάποιων μηνών-, όπως μας εξήγησε η Διοικητική Διευθύντρια Έλλη Ανδριοπούλου (τα έργα αναμένονται να τελειώσουν τον Απρίλιο του 2016) αλλά ένα μεγάλο κομμάτι του Πάρκου του Ιδρύματος είναι πανέτοιμο και η ξενάγηση μας επιβεβαίωσε αυτό που ήδη φανταζόμασταν: Πρόκειται για ένα πραγματικά πανέμορφο κήπο γεμάτο ελιές και μυρωδικά της ελληνικής γης με πάνω από 600 δέντρα και 62.000 θάμνους.

Σε μια εποχή πραγματικής μιζέριας αυτή η ξαφνική όαση μοιάζει με μια παύση αισιοδοξίας και ελπίδας. Το μόνο που απομένει για να γίνει ο κήπος ακόμα ωραιότερος είναι η χαρά του κοινού που θα τον ανακαλύψει για πρώτη φορά στις 21 Ιουνίου. Καλοτάξιδο!
  • SOOC/Μενέλαος Μυρίλλας
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • SOOC/Μενέλαος Μυρίλλας
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια: