Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Κλειστές και με capital controls οι τράπεζες

Κλειστές και με capital controls οι τράπεζεςΑπόφαση για επιβολή των capital controls από αύριο έλαβε το Συμβούλιο Συστημικής σταθερότητας.
Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες αύριο, Δευτέρα, θα παραμείνουν κλειστές. Ωστόσο, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι είναι μεγάλη πιθανότητα οι τράπεζες να παραμείνουν κλειστές για όλη την εβδομάδα. Η επίσημη ανακοίνωση θα έρθει από τα χείλη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μόλις ολοκληρωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. 

«Θα κάνω την εισήγησή μου στον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο. Υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένεται διάγγελμα του πρωθυπουργού», είπε ο κ. Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου  Συστημικής σταθερότητας.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 18:00 και στη συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας Γιάννης Στουρνάρας, η επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής και ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος. Στη συνεδρίαση συμμετέχουν επίσης ο  αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γ.γ. της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστος Γκόρτσος.
Η επιβολή capital controls ήταν σχεδόν δεδομένη, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην ενισχύσει τη ρευστότητα και τα διαθέσιμα των τραπεζών βρίσκονται στο όριο συναγερμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την ώρα που ανακοινώθηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου έκαναν φτερά από τα ΑΤΜ 1 δισ. ευρώ.
Την ανακοίνωση της επιβολής των capital controls θα κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.  
Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης είχε διαψεύσει την είδηση ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή capital controls, την οποία δημοσιοποίησε το BBC. Ο κ. Βαρουφάκης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό του στο Twitter ότι «τα capital controls μέσα σε μια νομισματική ένωση, είναι μία αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται σε αυτή τη σκέψη». Λίγο αργότερα υπήρξε και η ανακοίνωση-διάψευση του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: