Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ο Τσίπρας βλέπει Φώφη και Σταύρο σε φόντο Grexit ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Ο Τσίπρας βλέπει Φώφη και Σταύρο σε φόντο GrexitΜια μέρα μετά το «ναυάγιο» στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς, δεχόμενος στο Μαξίμου τους προέδρους από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Πρωθυπουργός θα
ενημερώσει διαδοχικά τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη (10:00) και αμέσως μετά (11:30) την άρτι εκλεγείσα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Στο Μαξίμου δεν θα προσέλθει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δεν υπέβαλε αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Διεμήνυσε ωστόσο ότι «η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι μια πολύ κακή εξέλιξη. Η ρήξη δεν είναι λύση για κανέναν. Η ρήξη οδηγεί σε καταστροφή».

Ανοιχτές πόρτες στο Μαξίμου

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι «οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου είναι ανοιχτές, το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού είναι ανοιχτό, έτσι ώστε όποιος αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης, στο δημοκρατικό πάντοτε τόξο, ζητήσει ενημέρωση, ζητήσει πληροφόρηση, ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί θετικά», ρίχνοντας το μπαλάκι για την πρωτοβουλία στον πρόεδρο της ΝΔ.

Μάλιστα ο κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε ότι «ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει να είναι με ανοιχτά τα χαρτιά και να ενημερώνει και τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και όλη την Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο των ολομελειών του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Αφησε να εννοηθεί δε, ότι αν χρειαστεί θα επαναλάβει την ενημέρωση στη Βουλή, όπως και προ δύο εβδομάδων.
Κατόπιν αυτών, καθίσταται σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει – στην παρούσα τουλάχιστον φάση – την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
Στόχος του μεγάρου Μαξίμου είναι να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί που υπέβαλαν το αίτημα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξει μια μίνιμουμ συναίνεση στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, την οποία ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα πετύχει.

Αφ' ενός γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει διατεθειμένος να εμφανιστεί πολιτικά «αδύναμος», συγκαλώντας συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, έχοντας νωπή την λαϊκή εντολή.

Αφ' ετέρου γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διατίθενται να παράσχουν «λευκή επιταγή» στον Πρωθυπουργό, όπως έχει διαφανεί και από την συζήτηση της περασμένης εβδομάδας στη Βουλή.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από την Παρασκευή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, αίτημα που διατύπωσε και το πρωί κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η πρώτη μου σκέψη μετά από αυτά που μάθαμε από το εξωτερικό είναι ότι πρέπει να δώσουμε πατριωτικές λύσεις και όχι κομματικές σε αυτή την υπόθεση» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Αναγνώρισε τις περιορισμένες αρμοδιότητας Παυλόπουλου ωστόσο επέμεινε ότι θα πρέπει να συμβάλει «έστω και με τον λόγο του», σ’ αυτές τις πατριωτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Η Φώφη Γεννηματά στην πρώτη της δήλωση μετά την εκλογή της, ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, διεμήνυσε ότι «είναι πρωτίστως η ώρα της ιστορικής ευθύνης του Πρωθυπουργού» σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας «λογοδοτεί στον Ελληνικό Λαό και όχι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ». Κατέθεσε δε και εκείνη το αίτημα για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών: 

«Είναι η ώρα της αλήθειας, της εθνικής ομοψυχίας και ο Πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς επιτέλους ουσιαστικά και πραγματικά». 

Αμέσως μετά την συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κατευθυνθεί δίπλα, στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτή από τον Προκόπη Παυλόπουλο σε μια συνάντηση εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική, αφού αναμένεται να επαναλάβει το αίτημά της για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: