Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Τους... πόνεσε ακόμη κι όταν έφυγε: Το Βερολίνο έξαλλο με Βαρουφάκη - Διαβάστε τί λένε οι Γερμανοί για τον Γιάνη

Τους... πόνεσε ακόμη κι όταν έφυγε: Το Βερολίνο έξαλλο με Βαρουφάκη - Διαβάστε τί λένε οι Γερμανοί για τον ΓιάνηΗ απόφαση του Γ. Βαρουφάκη να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις επί γερμανικού εδάφους.
Η πλειοψηφία των Γερμανών αξιωματούχων δεν επέδειξε καμία φειδώ στα επικριτικά σχόλια στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη γεγονός που αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών κατάφερε με τη στάση του να... ενοχλήσει δείχνοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει το δρόμο της λιτότητας. Τα σχόλια των Γερμανών κυριολεκτικά στάζουν «φαρμάκι».

«Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά οι θέσεις», δήλωσαν τόσο ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ όσο και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτηθέντες για την αποχώρηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών.
Επικριτικοί ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Βαρουφάκης στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών εμφανίστηκαν στο μεταξύ Γερμανοί πολιτικοί, αν και οι γνώμες για το αν η παραίτησή του θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις είναι διχασμένες.
«Άναψε μια μεγάλη φωτιά στην Ευρώπη και τώρα παρακολουθεί με το σπίρτο στο χέρι», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Αντρέας Σόιερ γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) - αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Την ικανοποίησή του για την παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη εξέφρασε ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Νιλς Άνεν. Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό rbb η εξέλιξη αυτή είναι ένα μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη ξανά για σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
«Ο λόγος είναι ένα όργανο της πολιτικής. Και ο λόγος του κ. Βαρουφάκη είχε σπάσει πολλές πορσελάνες. Θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε ότι θα συνεχίζαμε τις διαπραγματεύσεις μαζί του», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν μπόρεσε να κρατήσει τις υποσχέσεις του και το πλήρωσε με την παραίτησή του, σχολίασε ο υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής του SPD Κάρστεν Σνάιντερ μιλώντας στο ZDF.
Ένας νέος υπουργός ίσως να είναι πιο αξιόπιστος, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι Έλληνες θα πρέπει να φανούν διατεθειμένοι να δεχθούν μεταρρυθμίσεις και να σταθεροποιήσουν τη χώρα.
Ο Γερμανός πολιτικός δεν έκρυψε πάντως τις αμφιβολίες του σχετικά με το αν η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. «Η παραίτηση δεν είναι τόσο σημαντική. Αποφασιστικής σημασίας είναι η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση», παρατήρησε.
Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαουχ του CDU εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος μετά την παραίτηση του Έλληνα υπουργού. «Ίσως να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μπόσμπαουχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
Πάντως, έσπευσε να συμπληρώσει, αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. «Πιο αποφασιστικής σημασίας είναι το πολιτικό περιεχόμενο και λιγότερο τα πρόσωπα», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: