Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Αλλάζουν οι ισορροπίες: Ο Ομπάμα «πετάει» τη Γερμανία και δίνει το χρίσμα στη Γαλλία!

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο σημαντικό παράγοντα έπαιξε μείζονα ρόλο η έντονηπαρέμβαση Ομπάμα, με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε το «leadership» των διαπραγματεύσεων στη Γαλλία, λόγω της αδιαλλαξίας του Σόιμπλε.
Μάλιστα, έκανε και εκτενή αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, υπογραμμίζοντας πως «τέτοια ομιλία δεν έχουμε ακούσει ούτε από Έλληνα πολιτικό». Θετικά μηνύματα, υπό την αίρεση και την απειλή όμως πάντοτε μιας νέας… τορπίλης Σόιμπλε, εξέπεμπαν αργά χθες το βράδυ ελληνικές και κοινοτικές πηγές για τη διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης και τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας αύριο Παρασκευή ή, το αργότερο, το Σάββατο.
Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγματευτική ομάδα, η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ παράλληλα με την κατάρτισή της γινόταν και μια πρώτη, ανεπίσημη, αξιολόγηση από τους θεσμούς.
Στόχος είναι η τελική πρόταση που, πλην απροόπτου, θα κλείσει πλήρως σήμερα να είναι απολύτως τεκμηριωμένη, κοστολογημένη και συμπαγής, έτσι ώστε να μην δοθεί κανένα άλλοθι για νέο εμπρησμό της ύστατης ώρας στο Eurogroup από τους «συνήθειες υπόπτους» – δηλαδή, τον Σόιμπλε και τους δορυφόρους του. Σ’ αυτό το πλαίσιο έχει τη δική του αξία το γεγονός ότι συνδρομή στην ελληνική πλευρά για την διαμόρφωση της λίστας παρέχουν και στελέχη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών καθώς και εμπειρογνώμονες της Κομισιόν.
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων άλλωστε, μετά και το τελεσίγραφο της Τρίτης, αποτελεί και το «διαβατήριο» της Ελλάδας για την παραμονή στο ευρώ – ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και το προκάλυμμα μιας, ανοιχτής πια, μάχης διαφορετικών πολιτικών επιδιώξεων και στρατηγικών συμφερόντων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο: Η γερμανική πλευρά, και δη η επικρατούσα πλέον πτέρυγα Σόιμπλε, δείχνει καθαρά πια ότι θεωρεί το Grexit «ευκαιρία». Απέναντί της βρίσκει τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και την Ουάσιγκτον που δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, να ρισκάρει ένα νέο σοκ κι ένα ευρωπαϊκό ωστικό κύμα στην παγκόσμια οικονομία.
Εξ ου και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου ζήτησε, για πρώτη φορά δημόσια, χθες ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έβαλε επίσης ανοιχτά το αίτημα της αναδιάρθρωσης, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η Γαλλία «θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα ενθαρρύνεται να παρουσιάσει το πλέον ακριβές και αξιόπιστο σχέδιο» στο Eurogroup. Επακόλουθο αυτής της δέσμευσης ήταν και η εμπλοκή των γάλλων εμπειρογνωμόνων στην διαμόρφωση της ελληνικής πρότασης.
Hχηρά μηνύματα κατά του Grexit, με αποδέκτη πρωτίστως το Βερολίνο, εξέπεμψαν και οι Εμμανουέλ Βαλς και Μισέλ Σαπέν, ο πόλεμος όμως δεν έχει ακόμη κριθεί και τα γερμανικά μπαζούκας παραμένουν οπλισμένα: Αργά χθες το βράδυ το Bloomberg, επικαλούμενο δύο γερμανικές κυβερνητικές πηγές «με γνώση της στρατηγικής της καγκελαρίου», μετέδωσε ότι «η Μέρκελ είναι πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να φύγει εάν η Γερμανία κρίνει ότι τα σχέδια που θα υποβάλει η Αθήνα δεν είναι αξιόπιστα».
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει πλήρης γνώση και καταγραφή του κλίματος αυτού και το μήνυμα που εκπέμπεται από κυβερνητικές πηγές είναι εκείνο της συγκρατημένης αισιοδοξίας, με την επισήμανση ότι «εξ αρχής υπήρχαν κύκλοι στην Ευρώπη που αντιστέκονταν στη συμφωνία». Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη την ώρα που έφευγε χθες το βράδυ από το Μαξίμου, μετά την ενημέρωσή του από τον πρωθυπουργό: «Τώρα», είπε, «υπάρχει ανάγκη να πείσουμε κάποιους συντηρητικούς και διστακτικούς κύκλους στην Ευρώπη ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη… Υπάρχουν άνθρωποι στην Ευρώπη που χαμογελάνε με το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η Ελλάδα την ευρωζώνη. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα παγώσει το χαμόγελο στα χείλη τους».
Σαφέστερη εικόνα για τις ισορροπίες και τις προθέσεις στο Eurogroup αναμένεται σήμερα, με την ολοκλήρωση και υποβολή της ελληνικής πρότασης, ενώ το ιδανικό σενάριο για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν να κλείσει η συμφωνία αύριο κιόλας και να μην χρειαστεί καν η σύγκλιση της συνόδου κορυφής την Κυριακή. Το εάν αυτό το σενάριο θα ευοδωθεί θα κριθεί, πλην των άλλων, και από τις όλο και πιο έντονες παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο – παρεμβάσεις, που χθες το βράδυ συζητήθηκαν και σε σύσκεψη κορυφής της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.

Με ευρεία εντολή 251 «ναι» εξουσιοδοτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή όπως το ζήτησε να διαπραγματευτεί, με βάση την ελληνική πρόταση, τους τελικούς όρους της συμφωνίας με τους δανειστές. Το αποτέλεσμα, ενδυναμώνει τον πρωθυπουργό ο οποίος εκτός της νωπής λαϊκής εντολής, έχει μαζί του το 61,3% του δημοψηφίσματος και επιπλέον τις 251 ψήφους της Βουλής, όπως δεν είχε κανένας άλλος πρωθυπουργός από το 1974 σε καμία διαπραγμάτευση. - See more at: http://www.news4people.gr/index.php/politiki/item/5946-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B2%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-251-%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1#sthash.7dLCwbo6.X0KQLiVI.dpuf
Με ευρεία εντολή 251 «ναι» εξουσιοδοτήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή όπως το ζήτησε να διαπραγματευτεί, με βάση την ελληνική πρόταση, τους τελικούς όρους της συμφωνίας με τους δανειστές. Το αποτέλεσμα, ενδυναμώνει τον πρωθυπουργό ο οποίος εκτός της νωπής λαϊκής εντολής, έχει μαζί του το 61,3% του δημοψηφίσματος και επιπλέον τις 251 ψήφους της Βουλής, όπως δεν είχε κανένας άλλος πρωθυπουργός από το 1974 σε καμία διαπραγμάτευση.
 
Από την άλλη διατηρεί την επαφή του και τη σχέση που έχει χτίσει με τους Αριστερούς ψηφοφόρους οι οποίοι αντιλαμβάνονται οτι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο θα διαπραγματευθεί σκληρότερα για λογαριασμό των εργαζομένων και του ενός τρίτου των απόκληρων της κοινωνίας αλλά και θα εφαρμόσει με τον πλέον ήπιο τρόπο τα σκληρά μέτρα τηγς συμφωνίας. Ανάλογα με τη διαχείριση των διαφωνούντων βουλευτών (οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι αλλά έκριναν οτι δεν πρέπει να αμφισβητηθεί δημοσίως ο πρωθυπουργός ενόψει διαπραγματεύσεων) δεν θα αφήσει περιθώρια διαρροών από Αριστερά, όπως περιμένει αγωνιωδώς ο Σόϊμπλε και τα κέντρα που επιθυμούν την ανατροποή της κυβέρνησης. Μόνον δύο βουλευτές ψήφισαν ΟΧΙ,  οκτώ «παρών» -μεταξύ των οποίων δύο υπουργοί και η πρόεδρος της Βουλής- ενώ επτά ήταν απόντες για πολιτικούς λόγους όπως ο Βαρουφάκης και οι βουλευτές που ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία και προέρχονται από την ΚΟΕ.
 
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής «όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.
 
«Παρών» ψήφισαν οι Αγλαΐα Κυρίτση, Δημήτρης Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Κώστας Λαπαβίτσας, Ιωάννα Γαϊτάνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και Στάθης Λεουτσάκος. Περισσότεροι βουλευτές που ανήκουν στην Αριστερή πλατφόρμα ψήφισαν ΝΑΙ προφανώς μετά από συνεννόηση ώστε να μην εκληφθεί οτι επιθυμούν την αποδυνάμωση της κυβέρνησης. Οριακά όμως στα ΝΑΙ περιλαμβάνονται λιγότερα από 151 ψηφοδέλτια της συμπολίτευσης.
 
Λαφαζάνης: Γιατί ψήφισα «παρών»
Ανακοίνωση για τη στάση που τήρησε στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, δηλώνοντας «παρών», εξέδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δηλώνοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά είναι κατηγορηματικά και ριζικά αντίθετος «σε μια 'πρόταση' που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας».
 
Από τις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν υπήρξαν διαρροές.
Στη δεύτερη ανάγνωση είπαν «ναι» οι Παύλος Χαϊκάλης, Σταυρούλα Ξουλίδου, Νίκος Μαυραγάνης, Νίνα Κασιμάτη.
 
Από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν επτά απόντες στην ψηφοφορία. Μεταξύ αυτών η Ραχήλ Μακρή και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, για τον οποίο υπήρξαν αποδοκιμασίες στην αίθουσα κατά την ανάγνωση του ονόματός του.
 
Αναλυτικά, απόντες ήταν οι: Γ.Βαρουφάκης, Ελ.Αυλωνίτου (που δήλωσαν με επιστολή τους πως θα ψήφιζαν ναι) Ελ.Σωτηρίου, Β.Χατζηλάμπρου, Ρ.Μακρή, Β.Κυριακάκης και Δ.Κοδέλας.
 
Σε σκληρή κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, που απείχαν από την ψηφοφορία τόνισαν ότι «η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας».
 
Προηγήθηκε η συζήτηση με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Σώματος, Αλέξη Μητρόπουλο, αντί της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που άρχισε λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Προηγήθηκε σκληρό παρασκήνιο ώστε να μην προεδρεύσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου και καθυστερήσει περισσότερο τη διαδικασία η οποία διήρκεσε 16 ώρες αντί για τις 3 ώρες που ήθελε αρχικά ο πρωθυπουργός ώστε να μην γίνει σοβαρή συζήτηση (ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ είχαν συμφωνήσει) επί της ουσίας. Με την επιμονή της η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατάφερε να γίνει σοβαρή συζήτηση και μάλιστα η ίδια έκανε την πιό σοβαρή και τεκμηριωμένη τοποθέτηση.
 
Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα εμπιστοσύνης: «Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η συνείδηση του καθενός, καθεμίας βαραίνει. Αναμετρώμαστε με το μπόι μας, και με το μπόι της Ιστορίας. Είναι ταυτόχρονα σαφές ότι η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών αποτελεί επιλογή υψηλής ευθύνης. Σε ό,τι αφορά τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αποτελεί την ελάχιστη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, το σύνολο της κυβέρνησης, αλλά και για τους βουλευτές της αντιπολίτευσης όλων των κομμάτων αποτελεί ψήφο συνείδησης και ψήφο υψηλής ευθύνης. Όλοι και όλες καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και θα σταθμούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί».
 
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στην Ολομέλεια την ολοκλήρωση της συζήτησης στις 03:00.
 
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, και ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση, συγκάλεσε τη Διάσκεψη των προέδρων προκειμένου να αποφασιστεί η ώρα έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τα κόμματα και η συζήτηση ορίστηκε για τις 11:30.
 
Η απόφασή της κ. Κωνσταντοπούλου πυροδότησε ένα όργιο φημών για τις προθέσεις της.
 
Πρώτος πήρε το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Όπως υποστήριξε μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι πριν το δημοψήφισμα, το οποίο, όπως είπε, έφερε και πολιτικές εξελίξεις, όπως τη συμφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.
 
Ως προς την ελληνική πρόταση, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι τα μέτρα έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, αλλά το εάν τελικώς θα είναι υφεσιακά «θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει και με το χρέος».
 
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να κρίνουμε το πακέτο στη μεγάλη εικόνα. «Ότι βγει καλύτερα από το αναμενόμενο θα πηγαίνει στους πιο φτωχούς» δεσμεύτηκε.
 
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή του προκειμένου να διεκδικήσει το δίκιο του λαού μας και τα εθνικά μας συμφέροντα.
 
Έξι μήνες έχω πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ορισμένες φορές σε συνθήκες εκβιασμών. Δεν λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος, είπε.
 
Έξι μήνες είχαμε απώλειες, αλλά κερδίσαμε και έδαφος. Τώρα έχω την αίσθηση ότι φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από εδώ και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσω ή να το κρύψω από τον ελληνικό λαό, τόνισε.
 
Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη αυτούς τους έξι μήνες. «Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ» δήλωσε. Τόνισε όμως ότι δεν πρέπει να θυσιάσουμε την ισοτιμία που αποκτήσαμε στο βωμό ακραίων συντηρητικών κύκλων.
 
«Αποφασίσαμε να αποκλείσουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση» δήλωσε. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε επίσης ότι η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν από τις προγραμματικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τόνισε επίσης ότι η επιλογή του δημοψηφίσματος δεν είχε πρόθεση να οδηγήσει στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών. Ο ελληνικός λαός -υπογράμμισε- πήρε μια γενναία και δύσκολη απόφαση που εξέπληξε τους περισσότερους από εμάς. Δεν έδωσε εντολή ρήξης. Δεν ζήτησα το όχι ως εντολή εξόδου, αλλά ως εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας θέσης.
 
Τσίπρας: Αποτρέπουμε πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι το δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης με την Ευρώπη και το ευρώ. «Ναι μεν στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, στην οικονομία όμως; Υπάρχουν» συμπλήρωσε για να προσθέτει ότι «όχι μόνο δεν έπρεπε να προχωρήσετε στο δημοψήφισμα, έπρεπε να πάρετε την ευθύνη να υπογράψετε και όχι να οδηγήσετε τη χώρα σε δημοψήφισμα».
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι αν και προσήλθε στη συζήτηση με διάθεση συναινετική, εξέφρασε την υποψία ότι η κυβέρνηση έφερε το νομοσχέδιο για να εκφραστεί η γνώμη της Βουλής επί της πρότασης και πηγαίνοντας στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός, αν ζητηθούν περισσότερα, «μπορείτε να πείτε ότι αυτήν την εντολή έχω, δεν μπορώ να δώσω κάτι παραπάνω».
 
«Ελπίζω να διαψευστώ. Εμείς θέλουμε μέχρι την Κυριακή συμφωνία για να είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη», τόνισε.
 
«Κύριε πρωθυπουργέ είπατε έχετε πιθανότητα συμφωνίας. Εγώ θέλω να μην επιβεβαιώσετε αυτούς που λένε ότι μας εγκλωβίζετε. Εμείς ξέρουμε πόσο εκβιάζουν οι δανειστές. Εμείς πονέσαμε πολλές φορές όταν χρειάστηκε να πάρουμε επώδυνες αποφάσεις, αναγκαίες για να μείνει η χώρα στο ευρώ», είπε.
 
«Καταλαβαίνουμε τους συνάδελφους, γιατί κάνετε το καθήκον σας. Όλα αυτά που κάνετε κατ’ ανάγκη τα κάνετε. Αλλά και εσείς τώρα μέσα σας καταλαβαίνετε τι περνούσαμε και εμείς» δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης. «Και τώρα παίρνουμε βάρη που δεν μας αναλογούν. Δεν κάτσαμε απ’ έξω. Και την ώρα της συμφωνίας θα προσπαθήσουμε να βάλουμε πλάτη και να αναλάβουμε τα βάρη που δεν μας αναλογούν.
 
Μεϊμαράκης: Βάζουμε πλάτη, αναλαμβάνουμε βάρη που δεν μας αναλογούν  
Με 56 λέξεις τοποθετήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Η αγωνία του κόσμου πρέπει να τελειώσει. Μαζί και ο διχασμός. Ας μην καθυστερούμε άλλο. Η Ελλάς προώρισθαι να ζήση και θα ζήση. Το Ποτάμι δεν εξουσιοδοτεί. Το Ποτάμι απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να μείνει η χώρα στον φυσικό της χώρο. Στην καρδιά της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα από τη Δευτέρα» δήλωσε.
 
Οι 56 λέξεις του Σταύρου Θεοδωράκη
 
Το «ναι» και το «όχι» ισοδυναμεί με την υπογραφή νέου μνημονίου, δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επί του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση που ζητεί η κυβέρνηση, προκειμένου να διαπραγματευθεί τους τελικούς όρους της συμφωνίας με τους δανειστές.
 
Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπορεύθηκε τα όνειρα αριστερών και προοδευτικών
«Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση για αυτή την συμφωνία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εκχωρήσετε την εθνική κυριαρχία. Δεν σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να εφαρμόσετε το αγγλικό δίκαιο. Θέλουμε την Ελλάδα κι ας τρώγουμε πέτρες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΧΑ, Nίκος Μιχαλολιάκος.
 
Την αποκλειστική και μοναδική ευθύνη της διαπραγμάτευσης -όπως και την ευθύνη για το δυσβάσταχτο κόστος της συμφωνίας- την έχει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ενώπιον της Βουλής σημειώνοντας πως αυτήν τη στιγμή απαιτούνται δύσκολες και επώδυνες, αλλά αναγκαίες και σωτήριες αποφάσεις για τη χώρα.
- See more at: http://www.news4people.gr/index.php/politiki/item/5946-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B2%CF%81%CF%85%CE%BE%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B5-251-%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1#sthash.7dLCwbo6.X0KQLiVI.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: