Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Η NΔ δεν θέλει κυβερνητική εμπλοκή, αν και μπορεί να κληθεί να κυβερνήσει

Η NΔ δεν θέλει κυβερνητική εμπλοκή, αν και μπορεί να κληθεί να κυβερνήσειΓράφει ο Τάσος Τσιφόρος  
Με τα πολιτικά και μαθηματικά σενάρια ανά χείρας βρίσκεται η ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα που θα ανοίξουν το δρόμο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά και για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης καθώς αφενός δεν επιδιώκει ούτε επιθυμεί την αστάθεια του πολιτικού σκηνικού (σ.σ. ο κ. Μεϊμαράκης, άλλωστε, διαβεβαίωσε τους ηγέτες του ΕΛΚ ότι η ΝΔ θα βάλει πλάτη στην προσπάθεια της κυβέρνησης), ούτε βέβαια επιδιώκει τη δική της συμμετοχή στην κυβέρνηση. 
Η πολιτική σταθερότητα για την οποία εγγυάται η Ν.Δ. σημαίνει και την αποφυγή υποβολής πρότασης μομφής προς την κυβέρνηση ή ενεργοποίησης οποιασδήποτε διαδικασίας που θα ανεδείκνυε με καθαρό τρόπο την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τον κ Τσίπρα. Ένας επιπλέον λόγος για τη γαλάζια στάση είναι και το ότι η Ν.Δ. δεν επιθυμεί εμπλοκή στην υλοποίηση του νέου μνημονίου, θέλοντας να αφήσει τον κ. Τσίπρα να αναλάβει το φορτίο εφαρμογής των δύσκολων μέτρων. 
Σε αυτή την προσπάθεια, η θέση της Ν.Δ. είναι ότι δεν θα εμπλακεί σε σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας, ειδικού σκοπού ή έστω μειοψηφίας εάν δεν ανακύψει το ζήτημα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος σημείωναν ότι μόνον στην περίπτωση που οι 17 βουλευτές του Ποταμιού και οι 13 του ΠΑΣΟΚ δεν αρκούν για την διαμόρφωση κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Ν.Δ. θα εμπλακεί σε σχετικές συζητήσεις και μόνον με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Τσίπρα. 
Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να είναι καταιγιστικές για το σύνολο του πολιτικού προσωπικού. Κι αυτό διότι η τάση κατάρρευσης που εμφανίζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι υπαινιγμοί περί αποστασιοποίησης από τους ΑΝΕΛ αλλάζουν άρδην τα δεδομένα. Στην περίπτωση που αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα τότε, και ανεξάρτητα από τις διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανακύπτει ζήτημα δεδηλωμένης καθώς τυπικά το κυβερνόν κόμμα έχει μόλις 149 βουλευτές. Εάν σε αυτό προστεθούν και οι σημαντικές διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποκλείεται να φτάσουν ή να υπερβούν τους 50 βουλευτές, τότε δεν αποκλείεται η... εξουσία να κτυπήσει την πόρτα της Ν.Δ.
Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η Συγγρού ναι μεν θα δώσει ψήφο, ωστόσο δεν θα βάλει εν ενεργεία κοινοβουλευτικά της στελέχη στο κυβερνητικό σχήμα. Αντιθέτως, η Ν.Δ. θα υποδείξει στελέχη που θα μπορούσαν να σύρουν το κάρο των μεταρρυθμίσεων, αρκεί αυτοί να μην είναι βουλευτές. Η ανάγκη εξωκοινοβουλευτικών, άλλωστε, δεν υπαγορεύεται από κάποια διάθεση της Ν.Δ. να μην υποστεί κόστος αλλά από την ανάγκη να διατηρήσει το κόμμα το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, ο οποίος, στην περίπτωση που βουλευτές της έμπαιναν στην κυβέρνηση, θα περνούσε στα χέρια της Χρυσής Αυγής και του Νίκου Μιχαλολιάκου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: