Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Σχέδιο κατά της Ελλάδας: Ο Ταγίπ Ερντογάν βάζει …”πόδι” στο Αιγαίο μέσω του προσφυγικού

«Πόδι» στο Αιγαίο με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα και την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων και μεταναστών που με δική της ευθύνη μπαίνουν στις βάρκες του θανάτου με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά, επιχειρεί να βάλει η Τουρκία, με βάση στρατηγική που
εκπονήθηκε στα υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας της χώρας και με τη συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν.

Η ιδέα της συνδιοίκησης  στο Αιγαίο και μάλιστα σε κρίσιμες περιοχές στην οριογραμμή με τα τουρκικά χωρικά ύδατα, έπεσε στο τραπέζι πριν μερικές εβδομάδες στις Βρυξέλλες καθώς οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες ελπίζουν ότι όχι μόνο θα γίνει πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος του προσφυγικού ρεύματος, αλλά θα μπει η βάση για εκτόνωση της παραδοσιακής έντασης μεταξύ των δυο χωρών στο Αιγαίο και θα διευκολυνθεί έτσι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε στην FAZ από κοινοτικούς αξιωματούχους προβλέπεται η κοινή επιτήρηση και έλεγχος των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών από κοινές αποστολές του Ελληνικού και Τουρκικού Λιμενικού. Επιλέγεται μάλιστα, την διοίκηση και τον συντονισμό να αναλάβει η Frontex μια εξέλιξη που θα δώσει ευθέως την εντύπωση της φιλανδοποίησης μεγάλου μέρους του Αιγαίου.

Οι κοινές αυτές επιχειρήσεις και ο τρόπος συντονισμού τους θα οδηγήσουν μάλιστα στην πλήρη αμφισβήτηση του status quo στο Αιγαίο, καθώς θα εμφανισθεί η Ελλάδα να αποδέχεται κοινές δράσεις με την Τουρκία υπό την διοίκηση διεθνούς οργανισμού, σε θαλάσσιες περιοχές που εμπίπτουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε διεθνή ύδατα δυτικά των ελληνικών νησιών αλλά και εντος ελληνικού εναέριου χώρου σε περιοχές που έχει την αρμοδιότητα Έρευνας και Διάσωσης.

Σε μια τέτοια περίπτωση ουσιαστικά η Τουρκία επιτυγχάνει την ακύρωση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και θέτει τις βάσεις για να επιτύχει την κορυφαία διεκδίκηση της έναντι της Ελλάδας για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου.

Σοβαρά προβλήματα επίσης θα ανακύψουν και όταν υπάρξουν περιστατικά με σκάφη που μεταφέρουν λαθρομετανάστες σε περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ως «γκρίζες ζώνες». Και κρίνοντας από την συνήθη πρακτική της Τουρκίας θα επιδιωχθεί εσκεμμένα να κατευθυνθούν βάρκες με προσφυγές στην περιοχή π.χ. των Ιμίων.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως δεν προτίθεται να συναινέσει σε αυτές τις προτάσεις, αλλά δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα απαιτήσει η Αγκυρα προκειμένου να διευκολύνει τόσο την δημιουργία hot spots στο έδαφος της για την ταυτοποίηση των προσφύγων αλλά και για την φύλαξη των ακτών της ώστε να ανακοπεί το ανεξέλεγκτο κύμα χιλιάδων προσφύγων που με κάθε τρόπο επιχειρούν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά και συνεπώς σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η πρόταση αυτή στελεχών της Κομισιόν όμως είναι αποκαλυπτική των προθέσεων που υπάρχουν στις Βρυξέλλες, καθώς η κορύφωση του προσφυγικού ρεύματος προς την Κεντρική Ευρώπη, δίνει την αφορμή για να στρέφονται και εναντίον της χώρας μας για υποτιθέμενη αδυναμια φύλαξης των συνόρων και έτσι να αναπαράγονται τα σενάρια αυτά που μόνο την Τουρκία ευνοούν.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ
[mignatiou.com]

Δεν υπάρχουν σχόλια: