Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Α. Ξανθός: Προϊόν συμβιβασμού με τους δανειστές μας η ΚΥΑ για τα φαρμακεία

xan8os yyka pngΩς αναγκαίο κακό...περιέγραψε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, την ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Όπως τόνισε ο ίδιος, δε, με την απόφαση αυτή δεν θα υπάρξει ουσιαστική δημοσιονομική, κοινωνική ή αναπτυξιακή ωφέλεια, αποτελεί ωστόσο προϋπόθεση για την πρόοδο της αξιολόγησης της χώρας και άρα και της εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση - που υπενθυμίζεται αποτελεί κόκκινο πανί για τους φαρμακοποιούς- φάνηκε ξεκάθαρα από τα λόγια του υπουργού ότι δεν αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησης, αλλά έναν συμβιβασμό, μέρος των διατάξεων της οποίας θα γίνουν προσπάθειες από την Αριστοτέλους να αλλάξουν, προκειμένου να υπάρξει κάποια σύγκλιση με τις προτάσεις των ίδιων των φαρμακοποιών. 
Κατά τον κ. Ξανθό, άλλωστε, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σημεία τα οποία η ελληνική πλευρά προσπάθησε είτε να μπλοκάρει, είτε να αμβλύνει τη διατύπωσή τους, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό από την Τρόικα. Έτσι προτάθηκε τόσο η δυνατότητα να εκδίδεται άδεια ίδρυσης μόνο σε φαρμακοποιό, όσο και -εναλλακτικά- η αύξηση του ποσοστού (που τελικά κλείδωσε στο 20%) συμμετοχής φαρμακοποιού στην ΕΠΕ.
Στο κενό έπεσε επίσης το αίτημα για ελάττωση των επιτρεπόμενων αδειών ανά ιδιοκτήτη. Η πρόταση του Υπουργείου ήταν να μπει "πατάρι" στις 3 άδειες. Ωστόσο, το σχέδιο της ΚΥΑ που ήρθε την Πέμπτη στο φως της δημοσιότητας αναφέρει πως δίνεται το πράσινο φως οι άδειες να ανέρχονται για το 2015 έως τις πέντε, αλλά με δικαίωμα να προστίθεται μία κάθε χρόνο και έως το 2020 κάποιος να μπορεί να έχει σε πανελλαδικό επίπεδο έως και 10 άδειες.
Ακόμη ένα σημείο, δε, ήταν το θέμα του ποιός θα μπορούσε να συμμετέχει ως εταίρος στις ΕΠΕ, με το Υπουργείο να ζητά να είναι μόνο φυσικά πρόσωπα και τους δανειστές να αντιδρούν με τη λογική ότι αυτός ο περιορισμός αντίκειται στο εμπορικό δίκαιο. Κατά τον ίδιο πάντως το ενδεχόμενο να συμμετέχουν και εταιρίες είναι μάλλον μικρο, καθώς η φαρμακευτική αγορά έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια και είναι ήδη κορεσμένη.
Ανοιχτός σε διορθώσεις
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Ξανθό, υπήρξε μετά από τις σχετικές πιέσεις που άσκησε το Υπ. Υγείας, συμπερίληψη και ορισμένων ασφαλιστικών δικλείδων στην ΚΥΑ, ενω ελήφθησαν υπ' όψιν και τα επιχειρήματα των φαρμακοποιών. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν σύντομα και διορθώσεις, αφού όπως τόνισε: "Το πεδίο είναι ανοικτό και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί".
Ο ίδιος ούτως ή άλλως ανέφερε ρητά πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν είναι συμβατές με την ιδεολογική ταυτότητα της κυβέρνησης και πως με την ΚΥΑ δεν θα υπάρξει ουσιαστικό δημοσιονομικό, κοινωνικό ή αναπτυξιακό κέρδος. Συμπλήρωσε, επίσης, πως η απόφαση "δεν συνοδεύεται από μελέτη, αλλά αποτελεί μια γενική αίσθηση, νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης".           

Δεν υπάρχουν σχόλια: