Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

ΓΙΑΤΙ Η ΟΡΘΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΘΑ «ΣΩΣΕΙ» ΤΥΧΩΝ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Του Αθανασόπουλου Περικλή
Αθήνα 6-10-2015
Αναλύοντας τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. ΣΤΑΘΑΚΗ που αφορούν τα κόκκινα δάνεια διαπιστώνεται ότι πίσω από την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των νοικοκυριών για την πρώτη κατοικία και τα καταναλωτικά δάνεια κρύβεται η επιθυμία των μεγάλων και πολλές φορές παράνομων δανειοληπτών οι οποίοι πιέζοντας επιθυμούν το κούρεμα των καταθέσεων των μικροκαταθετών.

Με τις δηλώσεις του ο κ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ ξεχώρισε τα δάνεια σε τρείς κατηγορίες:

  1. Δάνεια μη εξυπηρετούμενα με "κοινωνικό πρόσημο", που αφορούν κυρίως την πρώτη κατοικία και αποτελούν περίπου το 30% των κόκκινων δανείων. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση αφού θα εξετάσει την οικονομική ικανότητα του δανειολήπτη θα προβεί σε ανάλογη ρύθμιση τόσο στα επιτόκια όσο και στο κεφάλαιο.
  2. Δάνεια μικροκαταναλωτικά, για την έγκριση των οποίων την ευθύνη την έχουν οι τραπεζικοί όμιλοι και το δε ποσοστό  αυτών είναι της τάξεως του 10%. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ασχοληθεί και θα ρίξει την ευθύνη στις τράπεζες οι οποίες τα ενέκριναν ανεξέλικτα, πράγμα που σημαίνει ότι τα προβλήματα θα τα αντιμετωπίσουν τα δικαστήρια, σύμφωνα με τον Ν. ΚΑΤΣΕΛΗ.
  3. Δάνεια επαγγελματικά,για τα οποία θα υπάρξει πλήρης μελέτη για την αντιμετώπισή τους, το ποσοστό  αυτών είναι της τάξεως του 60%.Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται δανειολήπτες επιχειρηματίες οι οποία τα χρησιμοποίησαν για εμπορικούς κυρίως σκοπούς. Σε αυτή την περίπτωση, σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και αφού προβεί σε πλήρη καταγραφή των περιουσιακών τους και οικονομικών στοιχείων, ανάλογα με την εικόνα που θα διαμορφωθεί θα πράξει ανάλογα.
Τέλος για όλα αυτά, θα συσταθεί δημόσιος ανεξάρτητος φορέας, ο οποίος αφού θα συγκεντρώνει τα στοιχεία και θα τα αξιολογεί, θα εκδίδει ανάλογο πιστοποιητικό πιστοληπτικής ικανότητας, το οποίο θα αξιοποιούν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση της παραπέρα συμπεριφοράς των προς τους δανειολήπτες, τόσο τους πρώην όσο και τους επομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: