Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεν φαίνεται η πληρωμή στο gsis www.dikaiologitika.grΠλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεν φαίνεται η πληρωμή στο gsisΠλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεν φαίνεται η πληρωμή στο gsis Αλλαλούμ χωρίς τέλος. Αυτή είναι η έκφραση που χαρακτηρίζει τον γογλοθά που πέρασαν αλλά συνεχίζουν να περνούν χιλιάδες φορολογούμενοι αφού ενώ πλήρωσαν εντός προθεσμίας την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ αυτή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και έχει επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις αφού έχει μεταφερθεί στο gsis, το σύστημα της ΓΓΠΣ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές χωρίς να φαίνεται ότι έχει εξοφληθεί. Τι πραγματικά συμβάινει όμως;

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ δεν θα πρέπει να ανησυχούν για αυτό το θέμα καθώς έχει να κάνει με τεχνικούς λόγους και στην ουσία οφείλεται στο χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να ενημερωθεί το Taxisnet από το τραπεζικό σύστημα για τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί. Όπως αναφέρει το υπουργείο, χρειάζονται δύο ή τρεις ημέρες μετά την πληρωμή για να εμφανιστεί το ποσό στο Taxis ενώ διαγράφονται και όλες οι προσαυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν πλήρωσαν τον φόρο, με βάση την νομοθεσία, από την , 1η Οκτωβρίου,και μετά η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη , η οποία προσαυξάνεται κατά 0,73% στο ύψος της δόσης για κάθε μήνα καθυστέρησης. Αυτό θα ισχύσει και για τις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα επιβληθεί πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί, ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες, ή 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη. Σύμφωνα με τα σενάρια που προωθεί το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση το εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι δικαιούχοι στα τέλη του μήνα θα αποσαφηνίσει την επόμενη δόση που θα πρέπει να πληρώσουν. Από το ποσό θα έχει αφαιρεθεί η πρώτη δόση και η έκπτωση με αποτέλεσμα να είναι μειωμένο σημαντικά. Όλες οι αλλαγές θα γίνουν αυτόματα, καθώς το υπουργείο και η ΓΓΔΕ θα συνυπολογίσουν τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 των δικαιούχων. Οι εκπτώσεις ωστόσο δεν θα γίνουν αυτόματα για όσους δικαιούχους έχουν λάθη στο Ε9 και θα κληθούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες όμως δεν θα μπορούν να γίνουν πριν το τέλος του Νοεμβρίου που θα ανοίξει το σύστημα.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !