Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Επίθεση Δραγασάκη σε τραπεζίτες-εκδότες

Επίθεση Δραγασάκη σε τραπεζίτες-εκδότεςΣαφή μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες επέλεξε να στείλει η κυβέρνηση δια στόματος του -κατά άλλα χαμηλών τόνων- αντιπροέδρου, Γιάννη Δραγασάκη, σηκώνοντας το λάβαρο του πολέμου κατά της διαπλοκής τραπεζών και media. Όπως προανήγγειλε ο Γιάννης Δραγασάκης το πρόγραμμα διαύγεια θα επεκταθεί και στις τράπεζες ώστε να δημοσιοποιούνται στοιχεία για τους δανειλλήπτες και όσους εκδότες λαμβάνουν διαφημίσεις από τις τράπεζες.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να αποκαλυφθούν τα στοιχεία που δκιαγραφούν τη διαπλοκή εκδοτών-τραπεζιτών, καθώς η κυβέρνηση έχει κατ επανάληψη καταγγείλει κατ εξαίρεση και κατά παράβαση δανειοδοτήσεις εκδοτικών επιχειρήσεων που δεν πλοιρούν τα κριτήρια.
Ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον έχει και η αλλαγή του προσώπου στον αγώνα κατά της διαπλοκής καθώς η κυβέρνηση επέλεξε τον χαμηλών τόνων και μετριοπαθή, Γιάννη Δραγασάκη, έναντι του σκληρού Νίκου Παππά.
Η αλλαγή σκυτάλης στέλνει σαφές μήνυμα ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται το μέτωπο κατά της διαπλοκής εμπλέκοντας ολοένα και περισσότερους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Αν και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και νόμων που εμποδίζουν τη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων εταιριών για λόγους ανταγωνισμού, ωστόσο σκιαγραφεί τις προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ η ανακοίνωσή από τον χαμηλών τόνων Γιάννη Δραγασάκη καθιστά σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω.
Τι είπε ο Δραγασάκης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 επιχείρησε να παρουσιάσει τις σημαντικές προκλήσεις του επόμενου εξαμήνου εντός του οποίου «πρέπει να ολοκληρωθεί το 80% της νέας συμφωνίας με τους εταίρους».
«Στις αρχές του 2016 αναμένεται η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Θα ακολουθήσει η συζήτηση και πιστεύουμε η λύση για το χρέος. Αναμένουμε άρση capital controls και αναμένουμε από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε εκείνα τα μέτρα για την ομαλοποίηση της ρευστότητας» σημείωσε για να εκτιμήσει ότι στο 2ο εξάμηνο του 2016 «θα έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας».
«Εως τα μέσα του επόμενου έτους αναμένεται να υλοποιηθεί το 80% των μέτρων της συμφωνίας» παραδέχθηκε για να συμπληρώσει απευθυνόμενος κυρίως προς την πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Μέσα σε αυτούς τους μήνες κυριαρχούν μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα. Όμως, προς τα μέσα του έτους η αναλογία αναμένεται να αναστραφεί. Τα μνημονιακά μέτρα θα γίνονται ολοένα και λιγότερα και οι επιλογές οι δικές μας θα καθορίζουν την κυβερνητική πολιτική».
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι η κυβέρνηση απέφυγε να συνδεθεί με την αξιολόγηση αλλά και να επιφέρει «κούρεμα» καταθέσεων. Αναφορικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περι αφελληνισμού των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υποστήριξε: «Στην Πειραιώς το 26% μετοχών ανήκει στο ΤΧΣ, το 40% σε εγχώριους επενδυτές. Στην Εθνική το 41% ανήκει στο ΤΧΣ και το 12% σε εγχώριους… Αλλά και στην Alpha και eurobank το κράτος συμμετέχει στις διοικήσεις με δικαίωμα βέτο».
Παράλληλα προανήγγειλε «άνοιγμα του φακέλου των τραπεζών» και σημείωσε ότι «έχω στείλει επιστολή στην ΤτΕ , Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και ΤΧΣ με την οποία τους καλώ να καταθέσουν στην Βουλή εκθέσεις που να απαντούν για την εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνολικά και για ανακεφαλαιοποιήσεις».
Εξήγησε ότι επόμενοι στόχοι είναι: «αντιμετώπιση κόκκινων δανείων, αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών (πρόσωπα και δομές), νομοσχέδιο για σύστημα διαύγειας στις τράπεζες ώστε να αναρτώνται ποιοι παίρνουν δάνεια, διαφημίσεις κλπ, ενίσχυση ρευστότητας οικονομίας». Τέλος, στις προτάσεις περί οικουμενικής κυβέρνησης είπε: «Η συζήτηση περι οικουμενικής έχει στόχο στην οικουμενική συγκάλυψη των προβλημάτων ή στην συνέχιση της διαπλοκής».

 http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: