Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Έτσι θα νικήσουμε στο Παρίσι

Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Επιτέλους! Καταπληκτικά νέα από την παγκόσμια διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα! Περισσότερες από 100 χώρες –πλούσιες και φτωχές– μόλις ανακοίνωσαν μια συμμαχία που σχημάτισαν μυστικά πριν από έξι μήνες για να διεκδικήσουν μια τολμηρή και νομικά δεσμευτική συμφωνία!  
Όμως, αν δεν τη στηρίξουν η Κίνα, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Ινδία, η συμφωνία που χρειαζόμαστε για την 100% καθαρή ενέργεια θα ναυαγήσει.  

Μας απομένουν μόνο 48 ώρες
για να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι οι πολίτες όλου του κόσμου τους ζητάμε να συμμετέχουν στη γενναία αυτή κίνηση. Για να κάνουμε την Βραζιλία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική να συνεργαστούν με τις χώρες που πρωτοστατούν και την Ινδία να πάψει να σαμποτάρει τη συμφωνία, πρέπει να ασκήσουμε αρκετή πίεση και να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι ο κόσμος θα τις θεωρήσει υπεύθυνες, αν τελικά η συμφωνία ναυαγήσει.
 

Έτσι θα νικήσουμε στο Παρίσι! Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα και διάδωσέ το παντού
. Για κάθε 10.000 υπογραφές, θα στέλνουμε SMS στους εκπροσώπους αυτών των τεσσάρων χωρών
που θα λέει ότι όλος ο κόσμος τους ζητάει να στηρίξουν τη συμφωνία για παγκόσμια μετάβαση στην 100% καθαρή ενέργεια:

https://secure.avaaz.org/el/coalition_of_ambition_11/?bSBxOib&v=70732&cl=9128296601

Αυτή η συμμαχία, η οποία ξεκίνησε από τα Νησιά Μάρσαλ, εκπροσωπεί πάνω από τις μισές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και 79 χώρες από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, καθώς και κράτη που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες ρύπων, όπως οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ. Τα κράτη αυτά πιέζουν για 100% καθαρή ενέργεια, χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών, για να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση, και ένα σύνολο αυστηρών κανόνων που θα υποχρεώνουν όλες τις χώρες να λογοδοτούν και, με το πέρασμα του χρόνου, να αυξάνουν τις δεσμεύσεις τους.  

Μέχρι σήμερα, κάθε προσπάθεια για επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για το κλίμα έχει σκοντάψει στη διαφωνία μεταξύ των χωρών που ρυπαίνουν περισσότερο και των χωρών που αισθάνονται λιγότερο υπεύθυνες για το πρόβλημα αυτό. Όμως, αυτή η νέα συμμαχία φέρνει κοντά αυτές τις χώρες: από τη μία, απαιτεί από τα κράτη που ρυπαίνουν περισσότερο να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση και, από τη άλλη, προτείνει να δοθεί τέλος στα ορυκτά καύσιμα από όλο τον κόσμο.
 

Αν καταφέρουμε να βοηθήσουμε αυτή τη δυνατή συμμαχία να πείσει τις χώρες-κλειδιά να συνεργαστούν, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια δυνατή και αποτελεσματική συμφωνία για 100% καθαρή ενέργεια.
  Μπορεί η Ινδία να θέλει να συνεχίσει να καίει άνθρακα, η Κίνα όμως είναι πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, η Βραζιλία έχει θέσει τον πολύ φιλόδοξο εθνικό στόχο για μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, λοιπόν, να μην μπορέσουν να συνεργαστούν για μια συμφωνία που θα επιτρέψει σε όλο τον κόσμο να τις ακολουθήσει. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν μπορούμε να θέτουμε στόχους που δε λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα των φτωχών χωρών, αλλά η Ανγκόλα είναι ήδη μέλος αυτής της συμμαχίας, εκπροσωπώντας τις 48 πιο ευάλωτες χώρες.  

Αν όλοι και όλες ενώσουμε τώρα τις φωνές μας και πείσουμε φίλους και συγγενείς να υπογράψουν, μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα στις διαπραγματεύσεις, που θα ηχήσει εκκωφαντικά στα αφτιά όσων κρατούν τη συμφωνία στα χέρια τους.
Είναι η πρώτη φορά που θα φτάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε SMS και θα το κάνουμε επειδή η πολύτιμη συμφωνία για ένα ασφαλές και καθαρό μέλλον κρέμεται από μια κλωστή. Υπόγραψε τώρα:


https://secure.avaaz.org/el/coalition_of_ambition_11/?bSBxOib&v=70732&cl=9128296601
Το κίνημά μας αγωνίζεται εδώ και οκτώ χρόνια για να υπογραφεί αυτή η συμφωνία για το κλίμα. Μαζί δημιουργήσαμε τις δύο μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της Ιστορίας ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ενώ το μεγαλύτερο ψήφισμα που έγινε ποτέ για 100% καθαρή ενέργεια αντήχησε μέσα στις αίθουσες συνεδριάσεων του Παρισιού. Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα τις τελευταίες κρίσιμες στιγμές των διαπραγματεύσεων, ήρθε η ώρα οι εκπρόσωποι των χωρών να εισακούσουν όλους όσους διαδηλώσαμε, στείλαμε μηνύματα, υπογράψαμε ψηφίσματα και τουιτάραμε.  

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα,
Alice, Alex, Meredith, Antonia, Camille και όλη η ομάδα του Avaaz

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:  

Παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα: Τελική ώθηση των υπουργών σχετικά με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα (στα αγγλικά) – BBC

http://www.bbc.com/news/science-environment-35022090

Πίεση από τη συμμαχία στο Παρίσι για αποτελεσματική, δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα (στα αγγλικά) – The Guardian

http://www.theguardian.com/environment/2015/dec/08/coalition-paris-push-for-binding-ambitious-climate-change-deal  

Η Κίνα προσδοκά τολμηρή, νομικά δεσμευτική συμφωνία στην παγκόσμια διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα (στα αγγλικά) – China Daily

http://www.chinadaily.com.cn/bizchina/greenchina/2015-11/19/content_22485636.htm  

Οι BASIC είναι αισιόδοξες για τη νομικά δεσμευτική συμφωνία του Παρισιού (στα αγγλικά) – The Hindu
http://www.thehindu.com/sci-tech/energy-and-environment/cop21-basic-group-says-legally-binding-paris-deal-in-sight/article7962405.ece  

Ανάλυση: Ο μακροπρόθεσμος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα (στα αγγλικά) – Carbon Brief

http://www.carbonbrief.org/explainer-the-long-term-goal-of-the-paris-climate-deal

Δεν υπάρχουν σχόλια: