Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Η άγνωστη Άννα Συνοδινού: Πως εγκατέλειψε την 16χρονη πολιτική της καριέρα μέσα σε λίγα λεπτά

Μπορεί να έμεινε στην ιστορία ως μια μεγάλη ηθοποιός αλλά είχε και μια αξιοσημειώτη πορεία ως βουλευτής. Ο λόγος για την Άννα Συνοδινού που πέθανε σήμερα Πέμπτη, στα 89 της χρόνια. Όλοι τη θυμούνται ως τη μεγάλη εθνική μας τραγωδό- ειχε εξαλλου εγκαταλείψει την πολιτική της καριέρα εδω και 16 χρόνια. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ο άκρως επεισοδιακός αλλά και οριστικός τρόπος με τον οποίο η Συνοδινού εγκατέλειψε την πολιτική.

Η Άννα Συνοδινού ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Εξελέγη βουλευτής Α' Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1974, 1977 , 1981, 1985, Ιουνίου 1989 και Νοεμβρίου 1989 . Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων το 1987-1989 με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ
Λιγότερο γνωστός είναι ο ξαφνικός και οριστικός τρόπος με τον οποίο εγκατέλειψε την πολιτική ο οποίος υπάρχει ζωντανά σε βίντεο.
Ήταν Μάρτιος του 1990 κατά τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Ήταν η τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία εκλογής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν η τότε βουλευτής των Οικολόγων Εναλλακτικών Μαρίνα Δίζη άνοιξε ένα πανὀ, το οποίο έγραφε «Φτάνει το θέατρο για το +1, τον Πρόεδρο και το νέφος», ενώ οπαδοί της κα Δίζη καθισμένοι στα θεωρεία άρχισαν να τη ραίνουν με γαρύφαλλα. Το βίντεο δείχνει καθαρά το συμβάν –το πανό, τα γαρύφαλλα, τις φωνές του Αθανάσιου Τσαλδάρη ο οποίος φωνάζει.«Να εκκενωθεί το θεωρείο και να συλληφθούν οι ταραξίες» ενώ σε πλάνο φαίνεται και η Δήμητρα Λιάνη.
Η αντίδραση της Άννας Συνοδινού αποτελεί έκπληξη- έχει σηκωθεί, διαμαρτύρεται, δεν θέλει να σταματήσει να μιλάει, ο Τσαλδάρης της ζητά να εγκαταλείψει την αίθουσα («Ανακαλείστε στην τάξη κα Συνοδινού») κι εκείνη έξαλλη από το θυμό αποχωρεί. Μετά το συγκεκριμένο συμβάν υπέβαλε την παραίτησή της τόσο από το βουλευτικό της αξίωμα, όσο και από το κόμμα της και δεν επέστρεψε ποτέ στην πολιτική.


Δεν υπάρχουν σχόλια: