Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Πραξικόπημα στην Ένωση Εισαγγελέων και βόμβες Παπαγγελόπουλου

ΑΘΗΝΑ 5-1-2016
Την παραίτησή τους από το Δ.Σ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος υπέβαλλαν πέντε εισαγγελείς καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο της Ένωσης, Κωνσταντίνο Τζαβέλλα και τον γ.γ Δημήτριο Ζημιανίτη για πραξικοπηματική ανακοίνωση κατά της τροπολογίας Παπαγγελόπουλου για τις λίστες φοροδιαφυγής, η οποία δεν έφερε τη σύμφωνη γνώμη του Σώματος.
Οι πέντε εισαγγελείς εκ των εννέα συνολικά, καταγγέλλουν ότι δεν συμφώνησαν στην έκδοση της ανακοίνωσης με την οποία η Ένωση αντιτίθεται στην τροπολογία για τη νομιμοποίηση και χρησιμοποίηση των διαφόρων λιστών φοροδιαφυγής. Δηλαδή, προσπαθεί να καλύψει τους μεγαλοφοροφυγάδες του Δημόσιου με νομικίστικα τερτίπια.
Η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ψηφίστηκε, δίνει πρακτικά το δικαίωμα στους Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς να χρησιμοποιούν στοιχεία που δεν αποκτήθηκαν νόμιμα, αν αυτά είναι σύμφωνα με κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό σημαίνει πως οι διάφορες λίστες «τύπου Λαγκάρντ» θα αποτελούν αξιοποιήσιμα και αποδεικτικά στοιχεία ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά.
Η στάση της ΕΕΑ να εκδώσει την επίμαχη ανακοίνωση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Δ.Σ, αποτελεί σοβαρό ζήτημα ηθικής αλλά και έννομης τάξης. Η Ένωση επιχειρεί μέσω της προβολής δευτερευόντων λόγων στην ανακοίνωσή της, να καλύψει τι επιθυμεί κατά βάθος.
Στη δήλωση παραίτητής τους οι πέντε εισαγγελείς φαίνεται πως όχι μόνο εκθέτουν τον κ. Τζαβέλλα και τον κ. Ζημιανίτη εμφανίζοντας μια πραξικοπηματική λήψη απόφασης για πολιτικούς λόγους, αλλά εμφανίζουν την έντονη διαμάχη που υπάρχει στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης στο φλέγον θέμα της πάταξης της διαφθοράς.
Οι πέντε εισαγγελείς γράφουν στη δήλωση παραίτησής τους:
«Με την παρούσα υποβάλλουμε την παραίτησή μας από το Δ.Σ. της Ε.Ε.Ε. για λόγους απτόμενους της εσωτερικής λειτουργίας του Δ.Σ. ως συλλογικού οργάνου και δη του τρόπου λήψεως αποφάσεων επί θεμάτων μείζονος σημασίας για τον κλάδο.
Με τις θερμές ευχαριστίες μας για τη συνεργασία,
Με τιμή,
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΑΔΑΜΗΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ
ΕΥΘΥΜΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΕΛΟΣ Δ.Σ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ - ΜΕΛΟΣ Δ.Σ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΟΥΛΗΣ - ΑΝ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Δ.Σ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ -ΤΑΜΙΑΣ Δ.Σ».

Η απάντηση Παπαγγελόπουλου
Σήμερα το πρωί, ο κ. Παπαγγελόπουλος με ανακοίνωσή του, ταυτίζει τις συμπεριφορές αυτές με το μη χτύπημα τις διαφθοράς. Η άποψη του αυτή, η οποία γίνεται αποδεκτή από μεγάλο κομμάτι του εισαγγελικού σώματος, αποδεικνύεται και από τις παραιτήσεις των εισαγγελέων.
«Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ πως υπάρχει  Έλληνας Εισαγγελέας, που θα προτιμούσε να μειώνονται δραστικά μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός να πληρώνει αβάσταχτους φόρους, αντί να πληρώνουν τους φόρους τους οι φοροφυγάδες και τις νόμιμες υποχρεώσεις τους οι διαπλεκόμενοι και οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός ενώ προσθέτει «αναρωτιέμαι αν η ανακοίνωση, που υπογράφουν οι κκ Τζαβέλας και Ζημιανίτης, αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή».
Τους τελευταίους μήνες, όπως προκύπτει και από εκτεταμένα δημοσιεύματα του HOT DOC, ένα κομμάτι του εισαγγελικού σώματος, άλλοτε με νομότυπες και άλλοτε με παράνομες διαδικασίες, φροντίζει να αφήνει στο απυροβόλητο κομμάτια της ελληνικής διαφθοράς και να μην αγγίζει τους ισχυρούς ολιγάρχες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δικογραφίες που αφορούν συγκεκριμένους τραπεζίτες φθάνουν στη Δικαιοσύνη, ενώ άλλες που αφορούν πάλι τραπεζίτες αλλά και επιχειρηματίες, μένουν για χρονιά στο στάδιο της ερευνας.
Στην περίπτωση μάλιστα του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως αποκάλυψε το HOT DOC, η έρευνα όχι μόνο έμεινε επί χρόνια χωρίς την εξέταση μαρτύρων – παρά και των αποκαλύψεων στην Κύπρο -, αλλά και όταν έφτασε στο στάδιο των διώξεων υπήρξε πραξικοπηματική παρέμβαση και αφαίρεση της δικογραφίας (Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ).
Η άποψη του koutipandoras.gr για την πρωτοφανή ανακοίνωση των εισαγγελέων εκφράστηκε χθες με άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη (Διαβάστε το ΕΔΩ). Ο πόλεμος που διεξάγεται στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης δεν αφορά πλέον την εξάρθρωση κάποιου παραδικαστικού κυκλώματος αλλά τη μεθοδευμένη λειτουργία ενός κομματιού της Δικαιοσύνης υπέρ συμφερόντων.
Αποδεικνύεται επίσης πως η Δικαιοσύνη είναι η μοναδική από τις τέσσερις εξουσίες που δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο και δεν έχει προχωρήσει σε καμία διαδικασία αυτοκάθαρσης. Η λειτουργία κομματιών της Δικαιοσύνης με τέτοιο τρόπο δεν μπορεί να καλύπτεται πίσω από το επιχείρημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, αφού η λειτουργία αυτή δεν είναι ανεξάρτητη αλλά μεθοδευμένη.
Η κυβέρνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής υπουργός υπεύθυνος για θέματα Διαφθοράς, οφείλουν να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα πειθαρχικά μέτρα που τους δίνει ο Νόμος προκειμένου να αποκαταστήσουν την ελληνική Δικαιοσύνη και να την καταστήσουν πραγματικά ανεξάρτητη.

Νίκος Παρασκευόπουλος: Ο νόμος ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει, ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα 
Απάντηση στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία αφορά τη δικαστική χρήση αποδεικτικών μέσων που αποκτήθηκαν παράνομα, έδωσε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. O υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο νόμος 4356/2015 ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει, ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα». 
Αναλυτικά ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει:
«Σύμβολο της δικαιοσύνης είναι η ζυγαριά. Οι περισσότερες από τις κρίσεις της, αν όχι όλες, προϋποθέτουν σταθμίσεις συμφερόντων, αγαθών, αξιών. Στο επίκαιρο θέμα πρέπει να σταθμιστούν συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες: από τη μια το απόρρητο και τη προστασία προσωπικών δεδομένων, από την άλλη το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και ακροάσεως που ενέχει και το δικαίωμα του πολίτη να μπορεί να αποδεικνύει το δίκιο του. Ο ποινικός έλεγχος μιας μεγάλης εκτάσεως φοροδιαφυγής προφανώς και βαραίνει ως αίτημα απόδοσης δικαιοσύνης, επειδή εξυπηρετεί τόσο το κοινωνικό όσο και το δημόσιο - δημοσιονομικό συμφέρον και μάλιστα σε μια εποχή όπου τα δημόσια οικονομικά δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι οι κατάλογοι στοιχείων (λίστες) αφορούν αφενός χιλιάδες αναφερόμενους πολίτες, αφετέρου το σύνολο των φορολογουμένων πολιτών και το επίπεδο της διαβίωσής τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος 4356/2015 θεσπίζει συγκεκριμένα κριτήρια, που εγγυώνται την οφειλόμενη συνταγματική στάθμιση: κατά το νόμο το αποδεικτικό μέσον για να χρησιμοποιηθεί στη δίκη θα πρέπει να ήταν το μοναδικό, να μην αποκτήθηκε κατά τρόπο προσβλητικό της αξιοπρέπειας, ενώ και το έννομο όφελος από τη χρήση του να είναι αναλογικά υπέρτερο.
Ο νόμος 4356/2015 επομένως ούτε αστοχεί, ούτε προκρίνει, ούτε αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Καλεί τη δικαιοσύνη να εκτελέσει την αποστολή της ζυγίζοντας ακριβώς τις συνταγματικές αξίες. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Ένωση Εισαγγελέων με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τοποθετεί τη συνταγματική αξία της δικαστικής προστασίας σε δεύτερη μοίρα»

Νέα απάντηση Τζαβέλλα και Ζημιανίτη στον Παπαγγελόπουλο
Απάντηση στα όσα σχολίασε ο κ. Παπαγγελόπουλος δίνουν με κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της ΕΕΑ, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο γγ Δημήτρης Ζημιανίτης.
Οι δυο εισαγγελείς αρνούνται πως με την πρώτη Ανακοίνωση της Ένωσης άμεσα ή έμμεσα, προέκριναν τη «δραστική μείωση μισθών και συντάξεων και την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με αβάσταχτους φόρους, έναντι της πληρωμής των φόρων εκ μέρους φοροφυγάδων και της εκπλήρωσης των νομίμων υποχρεώσεων εκ μέρους των διαπλεκομένων και των κλεπτών του δημοσίου χρήματος».
Αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, δήλωσαν ρητά την προσήλωσή τους ως Έλληνες Εισαγγελείς, στο «στόχο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς –όπως και όλων αδιακρίτως των εγκλημάτων-, πλην όμως πάντοτε εντός των πλαισίων και ορισμών του Συντάγματος και με όρους που προϋποθέτουν νομοτεχνική και δογματική συνέπεια».
Ο κ. Τζαβέλλας και ο κ. Ζημιανίτης απαντώντας στο ερώτημα που συμπεριέλαβε στο σχόλιό του ο κ. Παπαγγελόπουλος (σ.σ για το εάν η ανακοίνωση της ΕΕΑ αναφέρεται σε συγκεκριμένη υπόθεση και ποια είναι αυτή), υποστηρίζουν πως η ανακοίνωση η οποία φέρει την υπογραφή τους, «αναφέρεται σε όλες τις εκκρεμείς και υπό διερεύνηση υποθέσεις φοροδιαφυγής ή διαφθοράς, στις οποίες θα μπορούσε να γίνει χρήση μη νομίμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του άρθρου 65 Ν 4356/2015».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Thoureios ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω e-mail έτσι ώστε να αφαιρεθεί. Σχόλια με αναφορές σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις , υβριστικά ή συκοφαντικά θα αφαιρούνται !